Бугарска новинарка: Оружје из Крушика коришћено у Донбасу

Тврди се да је то оружје произведено у фабрици оружја Крушик, у Ваљеву, те да је извозник била приватна српска компанија ГИМ

Међународни истраживачки портал Armswatch објавио је сазнања о наводном појављивању нових доказа да је украјинска војска користила кријумчарено оружје из Србије у рату против проруских побуњеника у Донбасу, на истоку те државе.

“Иако Србија званично није извозила оружје у Украјину од почетка оружаног сукоба између Украјине и самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР), изгледа да је српско оружје произведено 2016. године украјинска војска користила у рату у Донбасу”, наводи се у истраживању Armswatch.

Тврди се такође да је то оружје произведено у фабрици оружја Крушик, у Ваљеву, те да је извозник била приватна српска компанија ГИМ. Ту фирму је, како је раније писао Armswatch позивајући се на писмо ГИМ-а упућено Крушику, представљао Бранко Стефановић, отац српског министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Ауторка текста Српско оружје продавано Украјини: докази о прокријумчареним гранатама коришћеним против Донбаса је бугарска истраживачка новинарка Дилијана Гајтанџијева која је на порталу Armswatch раније писала о наводној умешаности Бранка Стефановића, у продају наоружања произведеног у Крушику.

Текст Armswatch-a о оружју из Србије на ратишту у Донбасу илустрован је бројним фотографијама које је 9. новембра објавило Министарство одбране самопроглашене ДНР. На једној од њих је приказана је минобацачка мина М73 ХЕ КВ, калибра 60 милиметара, произведена у Србији. Њу је, како се наводи, испалила украјинска војска, али није експлодирала, а пронашли су је војници ДНР у Донбасу.

ДРУГИ СЛУЧАЈЕВИ
То није први документовани случај да украјинска војска користи српске минобацачке мине, пише овај портал. Према документацији до које је дошао Armswatch, током 2016. године, три стране владе су наручиле и набавиле мине М73ХЕ произведене у српској фабрици оружја Крушик – владе Сједињених Америчких Држава (САД), Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Саудијска Арабија, према јавно доступним подацима, званично не извози оружје у Украјину. Америчка влада је званично одобрила извоз оружја у Украјину, али годину дана касније, у децембру 2017, пише Armswatch.

УАЕ, међутим, према украјинским подацима, извозе оружје у ту земљу, наводи се у тексту. Украјина и УАЕ потписали су 24. фебруара 2015. у Абу Дабију војни споразум који је, по речима тадашњег председника Петра Порошенка, требало да ојача одбрамбене способности Украјине.

После потписивања споразума, саветник украјинског министра унутрашњих послова Арсена Авакова, Антон Герашнеко, је објавио да та сарадња подразумева да ће УАЕ “снабдевати Украјину одређеним типом оружја и војне опреме” али да, како је додао, “врсте и количине испорука нису за објављивање на Фејсбуку” .

Он је нагласио и да се Арапи, за разлику од Европљана и Американаца, не плаше Путинових претњи отпочињањем трећег светског рата у случају испорука оружја и муниције Украјини. Документи откривају да су 2016. УАЕ набавили укупно 120.000 комада минобацачких граната произведених у Крушику, а међу њима и 60 мм М73 ХЕ минобацачке мине какве су пронађене у Донбасу, наводи Armswatch.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Радио Слободна Европа, 21. новембар 2019.