Hrvatski „ekspert“: „Mali Šengen“ je srpska zamka, doveo bi CG u nepovoljan položaj

„On je i osmišljen kao cucla varalica, kao zamjena evropske integracije balkanskom i vrlo je racionalno što je Crna Gora pokazala skepsu“

Politički analitičar iz Zagreba, Davor Đenero, ocijenio je da “mali Šengen” ne treba Crnoj Gori. On za CdM kaže da je taj projekat osmišljen kao cucla varalica.

“Iako za sada projekt “malog Šengena” ima široku evropsku podršku, jer je on i osmišljen kao cucla varalica, kao zamjena evropske integracije balkanskom, vrlo je racionalno što što je Crna Gora pokazala skepsu prema tom projektu. Nekoliko je zamki u njemu. Prije svega, radi se o projektu koji bi Srbiji kao najvećoj privredi u tom prostoru trebalo da osigura dominantnu poziciju, a s druge strane taj projekt ograničava manevarski prostor zemalja članica u autonomnoj kontroli nelegalnih migracija. Srbija koja funkcioniše kao izbjeglički hot spot htjela bi zapravo na ostale države prebaciti teret zbrinjavanja migranata, a taj bi projekt Crnu Goru i BiH, koje graniče s “vanjskom granicom EU” doveo u nepovoljan položaj prema Uniji”, jasan je Đenero.

Osvrnuo se i na novi model proširenje EU, koji je nedavno predstavio francuski predsjednik Emanuel Makron i pohvalio stav i ponašanje zvanične Crne Gore kada je riječ o ovom pitanju.

“Nepopravljivi će optimist i u ovoj lošoj situaciji vidjeti nešto dobro. Blokada pristupnog procesa, koju je izazvao francuski predsjednik dovela je do toga da se u evropskoj javnosti izrekne nešto što je odavno trebalo glasno isticati – naime, da je Crna Gora trenutno vodeća država u pristupnom procesu. Druga dobra stvar koja se dogodila je da su crnogorske javne vlasti zadržale strpljenje i da nisu povukle krive poteze”, jasan je Đenero.

Napominje kako su u Beogradu mediji pod kontrolom režima Aleksandra Vučića, objeručke prihvatili non pejper što ga je francuska administracija uputila drugim državama članicama EU, o novom modelu pregovaranja, svjesni da Srbija s današnjom vlašću nema kapaciteta za punopravno članstvo, a Makronov non pejper nudi pristup evropskim fondovima i prije pristupanja.

“Naravno, sve je to na dugom štapu, jer Unija još nije usvojila dugoročni fiskalni okvir, a u onom koji je na stolu, i vjerovatno će biti usvojen za vrijeme njemačkog predsjedavanja, u drugoj polovini iduće godine, predviđeno je smanjivanje sredstava za strukturne fondove. Crna Gora s pravom treba da istraje u činjenici da je u dosadašnje otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja uložila velik rad, da je reforme započela u okviru dogovora da one vode prema punopravnom članstvu i Unija se na to obvezala. Crna Gora može jedino istrajati na takvoj politici i insistirati da će ona ispunjavati svoje obaveze, ali i da EU mora ispuniti svoje”, zaključio je Đenero.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor IN4S, 21. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u