Хрватски „експерт“: „Мали Шенген“ је српска замка, довео би ЦГ у неповољан положај

„Он је и осмишљен као цуцла варалица, као замјена европске интеграције балканском и врло је рационално што је Црна Гора показала скепсу“

Политички аналитичар из Загреба, Давор Ђенеро, оцијенио је да “мали Шенген” не треба Црној Гори. Он за CdM каже да је тај пројекат осмишљен као цуцла варалица.

“Иако за сада пројект “малог Шенгена” има широку европску подршку, јер је он и осмишљен као цуцла варалица, као замјена европске интеграције балканском, врло је рационално што што је Црна Гора показала скепсу према том пројекту. Неколико је замки у њему. Прије свега, ради се о пројекту који би Србији као највећој привреди у том простору требало да осигура доминантну позицију, а с друге стране тај пројект ограничава маневарски простор земаља чланица у аутономној контроли нелегалних миграција. Србија која функционише као избјеглички хот спот хтјела би заправо на остале државе пребацити терет збрињавања миграната, а тај би пројект Црну Гору и БиХ, које граниче с “вањском границом ЕУ” довео у неповољан положај према Унији”, јасан је Ђенеро.

Осврнуо се и на нови модел проширење ЕУ, који је недавно представио француски предсједник Емануел Макрон и похвалио став и понашање званичне Црне Горе када је ријеч о овом питању.

“Непоправљиви ће оптимист и у овој лошој ситуацији видјети нешто добро. Блокада приступног процеса, коју је изазвао француски предсједник довела је до тога да се у европској јавности изрекне нешто што је одавно требало гласно истицати – наиме, да је Црна Гора тренутно водећа држава у приступном процесу. Друга добра ствар која се догодила је да су црногорске јавне власти задржале стрпљење и да нису повукле криве потезе”, јасан је Ђенеро.

Напомиње како су у Београду медији под контролом режима Александра Вучића, објеручке прихватили нон пејпер што га је француска администрација упутила другим државама чланицама ЕУ, о новом моделу преговарања, свјесни да Србија с данашњом влашћу нема капацитета за пуноправно чланство, а Макронов нон пејпер нуди приступ европским фондовима и прије приступања.

“Наравно, све је то на дугом штапу, јер Унија још није усвојила дугорочни фискални оквир, а у оном који је на столу, и вјероватно ће бити усвојен за вријеме њемачког предсједавања, у другој половини идуће године, предвиђено је смањивање средстава за структурне фондове. Црна Гора с правом треба да истраје у чињеници да је у досадашње отварање и затварање преговарачких поглавља уложила велик рад, да је реформе започела у оквиру договора да оне воде према пуноправном чланству и Унија се на то обвезала. Црна Гора може једино истрајати на таквој политици и инсистирати да ће она испуњавати своје обавезе, али и да ЕУ мора испунити своје”, закључио је Ђенеро.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор ИН4С, 21. новембар 2019.