Ректорка: Рад Малог проглашен плагијатом, дисертација ће бити поништена

Нагласила је да је одлука Одбора коначна и да је то стручно тело Универзитета, што значи да је то аутоматски и став Универзитета у Београду

Одбор за професионалну етику је утврдио да постоје елементи академске нечеститости у изради докторске дисертације кандидата Синише Малог и сходно томе је донео одлуку да се поништи одлука Наставно-научног већа ФОН-а, рекла је за РТС ректорка БУ Иванка Поповић. Додаје да је одлука Одбора коначна и да она аутоматски представља став Универзитета. Докторска дисертација Синише Малог ће бити поништена.

Иванка Поповић је за РТС навела да је Одбор за професионалну етику дао налог да се поступи по одговарајућем правилнику, “где се заправо може рећи да је дошло до плагирања, односно до преузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења”.

Рекла је да је знање вредност коју морамо да штитимо и да је академска честитост везана за поштовање ауторских права других.

“У овом случају је дошло до непоштовања ауторских права других и по том основу је Одбор за професионалну етику донео своју одлуку”, рекла је Иванка Поповић.

На питање да ли то значи да је рад проглашен плагијатом, ректорка је одговорила: “Тако је.”

“То се сада обрађује према нашим правилницима и по поступку који влада на Универзитету. За који дан ће бити објављено коначно решење са образложењем одлуке. У сваком случају, Сенат ће бити обавештен шта су даљи кораци”, истакла је ректорка.

Додала је да ће даљи кораци довести до тога да ће се поништити докторска дисертација.

“То је мера која је праћена јавним оглашавањем да је тај корак учињен”, навела је Иванка Поповић и појаснила да се то оглашава на седницама Универзитета и факултета.

Нагласила је да је одлука Одбора коначна и да је то стручно тело Универзитета, што значи да је то аутоматски и став Универзитета у Београду.

Појаснила је да је Синиша Мали 2011. одбранио тезу и да није промовисан у доктора наука.

“Диплома постоји, није уручена и не може бити уручена после ове одлуке Одбора за професионалну етику”, истакла је Иванка Поповић.

 

Извор РТС, 21. новембар 2019.

ОДБОР ПРЕИНАЧИО ОДЛУКУ ФОН-А
Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду преиначио је Одлуку Наставно-научног већа Факултета организационих наука (ФОН) од 28. октобра 2019. године и једногласно утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације “Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и остварени резултати у Србији”.

Мали је докторат одбранио на ФОН-у 2013. године, чиме је именовани учинио повреде из члана 22. Кодекса професионалне етике, јер је у делу дисертације дословно преузимао текстове односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења имена тих аутора, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту Универзитета у Београду.

Одбор за професионалну етику је констатовао да предложену меру јавне осуде декан ФОН-а није изрекао, а изрицање мере је у надлежности декана факултета.

“Одбор за професионалну етику доставиће коначно Решење Сенату Универзитета ради поступања у складу са Правилником о поступку поништавања дипломе и додатка дипломи”, наводи се у саопштењу. Ректорка Универзитета Иванка Поповић изјавила је новинарима да је Синиша Мали прекршио етички кодекс Универзитета јер је без навођења цитирао текстове других аутора.

Подсетимо, наставно-научно веће Факултета организационих наука (ФОН) усвојило је извештај Етичке комисије ФОН-а о докторату министра финансија, али је уместо предлога да се Малом изрекне мера јавне опомене, предложило меру изрицања јавне осуде за спорни докторат. Око 300 професора Универзитета у Београду поднели су жалбу на одлуку Наставно-научног већа ФОН-а, а жалбу је поднео и Синиша Мали.

 

Извор Фонет/Н1, 21. новембар 2019.

МАЛИ: ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ БУЏЕТ, О ДОКТОРАТУ У НАРЕДНИМ ДАНИМА
Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да је за њега данас тема Предлог буџета за 2020.годину и додао да ће о докторату говорити у наредним данима.

“Знам колико знам, знам да то нисам урадио, а то што неком ова тема значи из политичких разлога, то не могу ни да коментаришем. У сваком случају у наредних неколико дана ћу се обратити и на ту тему, а сада, да будем искрен, интересује ме буџет Србије и да се позабавим оним за шта сам плаћен од грађана Србије”, рекао је Мали.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду једногласно је утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације. Одбор ће доставити коначно Решење Сенату Универзитета ради поступања у складу са Правилником о поступку поништавања дипломе и додатка дипломи.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор РТС/Н1, 21. новембар 2019.