Ружић: Нови прописи о референдуму су само усклађивање са Уставом

Он је указао да је Устав највиши правни акт и да у њему пише да је референдумска одлука валидна ако гласа већина изашлих бирача

Устав је највиши правни акт и у њему пише да је референдумска одлука валидна ако гласа већина изашлих бирача, каже за РТС министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Јавна расправа о измењеним прописима о референдуму и народној иницијативи, према којима је референдум важећи без обзира на то колико грађана у њему учествује, почела је пре готово месец дана и завршава се сутра.

Поводом замерке у јавности да мања излазност и блажи критеријуми олакшавају евентуалну одлуку о коначном статусу Косова и Метохије, Бранко Ружић каже да нема потребе за политизацијом такве теме. Ради се редовном послу и реформи јавне управе, истакао је министар гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Указује да је Устав највиши правни акт и да у њему пише да је референдумска одлука валидна ако гласа већина изашлих бирача. Ово је само усклађивање закона, који је донет 1994. године, са Уставом и нема интенција везаних за било коју политичку тему, нагласио је Ружић. „Ради се о два демократска механизма који треба да се подастру грађанима, да га користе за месне самодоприносе, за одлуке о водоводу, канализацији“, закључио је Ружић.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб 

 

Извор РТС, 21. новембар 2019.