Вучић: Снимак нису направиле наше службе

„Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је одржана седница Савета за националну безбедност са једном тачком дневног реда обавештајно деловање против Србије и неопходност предузимања мера контраобавештајне заштите наше земље у будућности и јачање капацитета одбране Србије од таквих активности.

„Ми смо као земља суочени већ дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије и то бисмо могли да поделимо у две групе најразвијенијих земаља света и групу регионалних земаља које имају изражен интерес на територији Србије и своје обавештајно деловање раде у пуном капацитету а усмерено је против интереса Србије”, рекао је Вучић новинарима, преноси Танјуг.

ДОКУМЕНТОВАНИ КОНТАКТИ КЛЕБАНА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС
Председник Александар Вучић изјавио је да је снимак, на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац српском обавештајцу, направљен 24. децембра 2018. године, а да га није сачинила наша служба ВБА, али да је била потпуно упозната са случајем, преноси Танјуг.

„Пратећи објекат обраде, наше службе безбедности су дошле до података да ће се у Земуну, тог дана негде око 18 сати, пензионисани припадник ВС, потпуковник З.К. састати са Георгијем Клебаном”, пренео је Вучић на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност. Председник је истакао да је Србија у више наврата констатовала и документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије.

Са њим је, додао је, уочено 10 контаката са три конспиративна извора, а три пута Клебан уручује новац припадницима ВС, за шта постоји документација. Додао је да постоји документација о контактима неких других припадника руске службе безбедности са припадницима војних структура Србије, са чим се не излази у јавност.

НАРЕДНИХ ДАНА АКЦИЈЕ ПРОТИВ ОБАВЕШТАЈНИХ АГЕНЦИЈА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавештајних агенција чије деловање против Србије је доказано. „Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности”, рекао је Вучић током обраћања у Председништву, преноси Танјуг.

Председник је навео и да је Србија изложена снажном обавештајном раду других земаља, и да то у неким случајевима превазилази мере пристојности. Најавио је да ће у наредних два месеца да се изађе са свеобухватним општим правно политичким актом који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољног пута и неутралности и јачања те државне и војне позиције.

ВУЧИЋ: ПИТАМ РУСКЕ ПРИЈАТЕЉЕ – ЗАШТО?
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да руски обавештајац Георги Клебан више није на територији Србије. Он је поручио да је сигуран да је председник Владимир Путин није био обавештен о овом деловању, и да Србија има пријатељске односе са Руском Федерацијом.

Он је поновио да Србија не заборавља ста је Путин учинио за Србију у међународним организацијама ни подршку у опремању војске. Подсетио је и да је Србија једина није увела санкције Руској Федерацији, није гласала против интереса РФ, да једина одржава војне вежбе са руском војском и да ничим није угрозила пријатељство са Русијом.

„Зато питам руске пријатеље, а питао сам и данас амбасадора, Боцан Харченка: Зашто? Нисам видео никакву логику у свему овоме”, рекао је Вучић, преноси Танјуг. Он је поновио чврсту опредељеност Србије за војну неутралност и поручио:

„Србија своју политику неће окретати, и неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстићемо наше позиције неутралности и самосталности”, Како каже захвалан за орден који је добио од Путина, и уложице и лични ауторитет да наши односи буду још бољи. „Знајући како се делимо: за Русе или за Американце, моја порука је да сам изабран за председника Србије да штитим наше интересе”.

НАМЕНСКА ИНДУСТРИЈА ПОД СТРАХОВИТИМ ПРИТИСКОМ
Напади на српску наменску индустрију су учестали, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље, изјавио је председник Александар Вучић и истакао да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне наменске индустрије, што је разлог за жестоке нападе на наменску, како би је по сваку цену разорили они који Србији не желе добро.

„Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља обавештајну канализацију, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету.

„Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Коњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили”, рекао је Вучић. Истакао је да су у току жестоки напади на Крушик из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.

„И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, је под страховитим притиском и хоће да нам је униште”, подвукао је Вучић. Он је навео и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.

„Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, али се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притисак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије”, рекао је Вучић.

Разлог за то је, нагласио је председник, у томе што позиција војне неутралности значи да морамо да имамо, у доброј мери, обезбеђена средства – муницију, оружје, опрему из сопствених извора. „Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индустрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији”, поручио је Вучић.

Констатовао је да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагледају. „Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске”, рекао је Вучић.

НЕЋЕМО МЕЊАТИ ПОЛИТИКУ НЕУТРАЛНОСТИ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће мењати своју политику и да ће се, никада снажније, борити за самостални и назависни пут и политику неутралности. „Јачаћемо војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 21. новембар 2019.

 

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ ДА ПУТИН НИЈЕ ЗНАО
Председник Србије Александар Вучић изјавио је после седнице Савета за националну безбедност да верује да руски председник Владимир Путин није био обавештен о састанцима руских и српских официра, који се налазе на недавно објављеним видео-снимцима.

Вучић је седницу заказао поводом могуће обавештајне афере, чији су актери руски обавештајац и, наводно, један српски безбедњак. „Верујем руским пријатељима да желе најбоље односе са Србијом. Не пада нам на памет да Русију оптужујемо да је непријатељ Србије. Напротив“, рекао је Вучић.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је седница имала само једну тачку дневног реда — о обавештајном деловању у Србији и јачању капацитета одбране од таквих активности. „Као земља смо суочени са офанзивним деловањем служби, подељених у две групе — најразвијеније земље света и регионалне земље“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, значајан број земаља жели да дође до великог броја информација о војницима и наоружању које наша војска набавља. „Њихова жеља је инфилтрација у редове наших снага“, рекао је председник. „Ми смо наше контраобавештајне мере ојачали“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да видео-снимак није направила наша Војно-безбедносна агенција. Он је објаснио да су се, према подацима српских контраобавештајних служби, у Земуну састали српски потпуковник З.К. и руски официр Георгије Клебан.

„Република Србија је у више наврата документовала контакте потпуковника Клебана са припадницима Војске Србије. Имамо документоване сусрете и других припадника руских служби безбедности са припадницима војних структура. Имамо 10 контаката документованих, са фото и видео документацијом.

Имамо документовање и са девет других припадника наших оружаних снага. Желим да кажем да смо ми кренули да радимо објект обраде З.К. због контаката са хрватском службом у 2012. години, јер је требао да буде посредник у добијању докумената о грађанском рату у Хрватској“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да очекује да ће за два месеца Србија да изађе са правно-политичким актом, који би био пуна потврда пута војне неутралности и даљег јачања тог пута. Вучић није искључио могућност да су Руси у праву када кажу да је можда у случају обавештајне афере реч о провокацијама пред важне сусрете српских званичника са руским председником Владимиром Путином.

Он је одговарајући на питање да ли ће руског председника Владимира Путина питати за обевештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембра, Вучић је на новинарима рекао да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви.

„Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција“, рекао је Вучић поводом реговања из Москве да се такве провокације дешавају уочи важних сусрета званичника Србије и Русије. Србија, наводи, не бежи од тих тема.

СРБИЈА НЕЋЕ У НАТО
„Што се тиче односа са Русијом, Клебан више није на територији Србије. Имамо изразито пријатељске односе са Русијом. Србија је једина земља која није увела санкције Русији, нисмо никада гласали против интереса Русије, једини одржавамо војне вежбе са Русијом, изван ЗНД. Уверен сам да Путин није био обавештен о овоме.

Не заборављамо подршку Русије у опремању наше војске. Имао сам само једно питање данас за наше руске пријатеље. Поставио сам питање Боцан-Харченку: ’Зашто?‘. Ништа више. Нисам видео логику у свему“, додао је Вучић. Српски председник наводи да Србија своју политику према Русији неће мењати.

„Русију доживљавамо као братску и пријатељску земљу. Осим што ћемо своју земљу заштити и сачувати. Србија неће у НАТО, али ни у ОДКБ или неки трећи војни савез. Све што се догодило — само нас је учврстило у политици самосталности. Харченко ми је пренео личну поруку Сергеја Шојгуа, посвећену добрим односима према нашем народу и Србији.

Знајући нас у Србији, који се увек деле на оне који су за Русе и Американце, и увек то објашњавају патриотизмом, моја порука грађанима је да сам изабран да штитим интересе грађана Србије, а не неке друге земље. Бескрајно сам поносан на орден Александра Невског, који сам добио од председника Путина“, рекао је председник Вучић.

Међу првима су у зграду Председништва стигли директор БИА Братислав Гашић, директор полиције Владимир Ребић, министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Затим је дошао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а нешто пре 18 часова на Андрићев венац стигла је и председница Владе Ана Брнабић.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко није раније данас коментарисао садржај јутрошњег разговора са председником Александром Вучићем. До сусрета Вучића и Боцан-Харченка је дошло због могуће обавештајне афере, чију позадину, по налогу председника Вучића, истражују српске безбедносне структуре.

Наводна афера са „руским шпијуном“, без сумње, удар је елемената НАТО структура на државу Србију и покушај њене дестабилизације. Ово је за Спутњик изјавио политиколог Александар Павић, који оцењује да је највероватније непосредни окидач за све била последња заједничка војна вежба са Русијом.

 

Извор Спутњик, 21. новембар 2019.

 

СРБИЈА НЕ ИЗВОЗИ ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНУ
Што се тиче напада на нашу наменску индустрију они су оркестрирани и то само из једне земље. Људи у Србији нису ни приметили да су наше обавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама који је износио техничку документацију из фабрике у Ужицу. И лице албанске и српске националности су ухапшени.

Такође, у току су жестоки напади на фабрику “Крушик”. Затим напади на нашу фабрику експлозива и динамита у Лучанима стално трају. Хоће да нам униште наменску индустрију. Досовска власт поставила је директора наменске индустрије у Лучанима. Поједини лидери опозиције тврдили су да Србија продаје оружје Украјини.

– Данас су се појавиле информације како су нашим минама убијани руски војници. Коме је то одговарало да баш данас то пусти сами закључите. Мине нису бурек па да их не разликујете. Ми смо истражили све што смо икада радили са Украјином. Овде у тексту обавештајне канализације пише да је то испоручивано преко Уједињених Емирата које су потписале споразум са Порошенком, што је исто њихово легитимно право.

Затим је Ђилас рекао да је продаја оружја ишла преко Емирата. Он увек полази од себе, зна какав је лопов и шта је све радио. Била је једна чудна компанија, лот баш ових мина које су на слици је део серије које су продате фирми Техноремонт Петра Црногорца, где је мама овог Обрадовића радила и продала их компанији пољксој компанији “Натан” и то преко Кипра. Украјина нигде ту није поменута. Србија то никада не би дозволила. Они имају заједничку фирму са лицем Дамљановић, који има везе са регионалном обавештајном службом. Видите како је свет мали и како се свака лаж открије.

 

Извор Информер, 21. новембар 2019.

 

ПРИШТИНА ОБЈАВИЛА СЛИКЕ НЕДУЖНИХ СТУДЕНАТА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су два младића, које је Косовска полиција означила као осумњичене у случају убиства Оливера Ивановића и позвала јавност да их идентификује, заправо студенти у Косовској Митровици. Додао је да су саслушани, да су се српским властима јавили сами, да су дошли с родитељима, и да су били спремни на полиграф.

Косовска полиција, након 22 месеца истраге, тражи помоћ јавности у идентификовању две особе за које наводе да су осумњичени у случају убиства Ивановића, а који су, како тврде, усликани у северном делу Косовске Митровице на дан убиства Ивановића. Вучић каже да то показује о како је неозбиљним људима реч у Приштини. Каже да је из архиве Безбедносне агенције извучена та фотографија.

Реч је студентима, ни о каквим убицама, Ивану Димитријевићу и Милошу Радосављевићу – један (Иван) рођен у Прокупљу са пребивалиштем у Куршумлији, који је студент у Косовској Митровици, на мастер студијама, навео је Вучић. Милош Радосављевић, из Прокупља, такође с пребивалиштем у Куршумлији, студент је Техничког факултета у Косовској Митровици, а повремено борави у студентском дому у том граду, додао је.

Вучић је рекао да су обојица испитана, да су их довели отац и мајка кад су видели фотографију у медијима, као и да су били спремни на полиграф. “Иначе, били су на колоквијуму”, додао је. Вучић је рекао да је истрага убиства Оливера Ивановића једно од кључних и приоритетних питања за Србију. Упркос чињеници да нам ни на који начин нису омогућили да водимо рационалну истрагу, ни приступ лицу места, додао је.

 

Насловна фотографија: Фејсбук/БудућностСрбије

 

Извор Н1, 21. новембар 2019.