Нетанјаху одбацио оптужницу и тврди да је у току државни удар

Он је све време порицао да је било шта лоше учинио и да је жртва лова на вештице који су организовали медији и полиција

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху одбацио је подигнуту оптужницу за мито, превару и злоупотребу поверења у три корупционашка случаја и оценио да је у току „државни удар” против њега. Он је рекао да се оптужница против њега заснива на „лажним оптужбама” и систематски „рђавој истрази”, наводи Асошиејтед прес.

Израелски врховни тужилац Авихај Манделблит је званично оптужио Нетањахуа за мито, превару и злоупотребу поверења, што је први пут у историји јеврејске државе да је актуелни премијер оптужен за мито, наводе израелски медији. Нетанјаху све време пориче да је било шта лоше учинио и да је жртва „лова на вештице” који су организовали медији и полиција, преноси Бета. Против Нетанијахуа подигнута оптужница за мито, превару и злоупотребу поверења.

Израелски врховни тужилац Авихај Манделблитје званично оптужио премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа за мито, превару и злоупотребу поверења у три корупционашка случаја. То је први пут у историји јеврејске државе да је актуелни премијер оптужен за мито, наводе израелски медији.

Још почетком октобра одржано је четвородневно саслушање са Нетанијахууовим адвокатима након чега су уследиле седмице интензивних дискусија у канцеларијама врховног тужиоца. Нетањаху је све време порицао да је било шта лоше учинио и да је жртва лова на вештице који су организовали медији и полиција.

Такозвани случај 4000 сматра се најозбиљнијим и тиче се наводног договора о миту између Нетанјахуа и бизнисмена Шаула Еловича који контролише телекомуникациони гигант Безек и новински сајт те компаније. Нетанјаху је, према оптужници, као министар комуникација утицао на доношење прописа од којих је тај бизнисмен имао користи у висини од 500 милиона долара.

У замену за то Нетанјаху и његова супруга Сара су тражили да се о њима повољно извештава на новинском сајту Вала те компаније, преноси Бета. Друга два случаја 1000 и 2000 тичу се скупих поклона, цигара и боца шампањца, које је Нетанијахуа добијао од богатих бизнисмена и договора са издавачем тиражног листа да такође повољно извештава о Нетанијахуу у замену за смањење утицаја конкурентског дневника.

ВРХОВНИ ТУЖИЛАЦ: ОДЛУКА НИЈЕ ЛАКО ДОНЕТА
Врховни израелски тужилац Авихај Манделблит изјавио је да је одлука о оптужници против премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа донета тешког срца и да је заснована само на професионалним обзирима. Обраћајући се новинарима он је одбацио сугестије да је политички мотивисана.

Такође је гневно критиковао кампање притиска Нетанјахуових присталица и непријатеља да утичу на одлуку која је донета после читавих месеци разматрања. Истрага је трајала три године и довела је до званичне оптужбе за превару, злоупотребу поверења и примање мита у три различита скандала. То је први пут да је један израелски премијер на функцији оптужен за кривично дело, преноси Бета.

 

Насловна фотографија: Menahem Kahana/AFP

 

Извор Политика, 21. новембар 2019.