Ректорка одговара Вучићу: Одлука о докторату Малог је академска, не политичка

„Овде се одлучивало о квалитету докторске дисертације и свако има право на своје мишљење, али ово је била одлука стручног тела“

Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић рекла је вечерас да је одлука етичког одбора БУ о докторској дисертацији Синише Малог била искључиво академска и да се не слаже са оценом председника Србије Александра Вучића да је реч о политичкој одлуци.

Она је додала да Универзитет није у позицији да одређује ко ће бити члан владе или не.

“Овде се одлучивало о квалитету докторске дисертације и свако има право на своје мишљење, али ово је била одлука стручног тела, а у нашим стручним телима сматрамо да су најквалитетнији и најпозванији људи да о томе одлучују, тако да се не слажем с том оценом”, рекла је ректорка за Н1.

Председник Александар Вучић изјавио је раније данас да га није изненадила одлука Београдског универзитета о докторској дисертацији Синише Малог, за коју је рекао да је дубоко политичка.

– У питању је политичка одлука без преседана – рекао је Вучић за телевизију Прва.

Рекао је, да се, када је реч о избору за министра у влади, анализира нешто друго, а то је какве резултате постиже Мали, а какве, рецимо, “стручњак (Дејан) Шошкић”.

Вучић је рекао да је питање академске честитости од изузетног значаја за Србију, те да није читао докторску дисертацију Синише Малог, да је видео да у њој има интересантних ствари, али да није стручан да то процењује. Вучић је рекао да одлука БУ говори и о слободама у Србији, наводећи да тако несто не би раније било могуће.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Танјуг/Блиц, 22. новембар 2019.