Ј. Анасоновић: СзС је преотео протесте од нас који смо их покренули

Она је изнела детаље о томе како су странке опозиције преузеле грађанске протесте у Србији, вршећи притиске на њу и друге организаторе

Један од организатора протеста “1 од 5 милиона” Јелена Анасоновић изнела је детаље о притисцима које је трпела. Истиче: СзС Драгана Ђиласа насилно се наметнуо. Анасоновић изнела је детаље о томе како су странке опозиције и људи који су их заступали преузели грађанске протесте “1 од 5 милиона”, вршећи притиске на њу и друге организаторе.

Она је у интервјуу за Блиц испричала да су учесници протеста били под великим притиском власти, али је највећи део разговора посветила разлозима због којих је одлучила да се повуче из протеста, а главни је, како је навела, притисак странака опозиције да преузму протесте. Она је тако објаснила како се Савез за Србију Драгана Ђиласа насилно наметнуо као предводник протеста, финансирајући их.

“Позвала сам пре првог протеста Стефана Павловића, момка за којег сам знала да ради за Драгана Ђиласа(…) знала сам да нам је потребна нека врста комуникације са политичким странкама и покретима јер сам знала да могу да спинују причу и угуше протесте уколико им не одговарају”, каже Анасоновић и додаје да су притисци почели већ прве недеље. Анасоновић је казала да је Драгану Ђиласу објаснила да протести морају да буду грађански и без страначких обележја, што је, како наводи, Ђилас прихватио али су убрзо опозиционари почели преко медија да својатају протест.

“Неколико дана пред протест Стефан је рекао да политичари из СзС хоће да говоре. Рекла сам да не може, да сам ја правила протесте и да ћу их одјавити ако неко од политичара буде говорио”, каже Анасоновић, наводећи да су из СзС тај конкретни протест на неки начин саботирали лажним информацијама да ће група навијача напасти говорнике.

Она додаје да су у почетку камион и озвучење финансирали СзС, иако су се организатори сами сналазили за многе друге логистичке ствари, а да СзС казније на основу финансирања условлхваио организаторе, не желећи да им дозволи да се сами снађу за финансије.

Анасоновић додаје да по градовима у којима су странке блиске СзС организовале протесте, често није било пожељно да говори неко из Локалног фронта, ПСГ или неке треће опције. “Они су на локалу имали забрањене говорнике. Те забране су испод жита мени приписиване, иако ја нисам у томе учествовала”, појашњава.

Новинарка Татјана Војтеховска се, како је додала, укључила у протесте и осмишљавање слогана већ прве недеље, али је касније у корист политичких странака почела да врши велики притисак на организаторе и да њима манипулише. “Све више смо увиђали да је Војтеховска изузетно везана за СзС, јер је убрзо почела да се понаша као да ради искључиво у њиховом интересу, покушавајући да нас потисне, што нисмо дозволили”, казала је, између осталог, Анасоновић.

Пре другог протеста, Анасоновић каже да је сазнала да у СзС постоји директива да та странка преузме протесте. “Питала сам Стефана, али је рекао да то није тачно. Недуго после тога, пре другог протеста, јавио ми је да ће Борко Стефановић говорити на протесту јер је претучен. Рекла сам да то не може”, додаје Анасоновић.

То је, како наводи, наишло на бурну реакцију Стефановића. “Позвала сам Борка и то му рекла, а он је почео да виче на мене, да говори како политичари нису губави, како су због његове главе протести и почели (…)”, присећа се даље Анасоновић.

Она наводи да се Бранислав Трифуновић повукао из свега када су на његов предлог да на протестима говори Дубравка Стојановић, скочили људи из Народне странке и покрета Двери. “Звала сам га, молила да се врати. Он је био наша последња брана”, додаје Анасоновић.

Она истиче да се борила да протесте не преузму странке, али да јој је сада доста и да је одлучила да се повуче, што је и учинилиа током лета. “Нисам одмах изашла с одлуком, да не бих била сматрана обесном, увређеном, повређеном(…) Све сам радила из најбоље намере, нисам одмах прозрела људе уз и око себе”, каже Анасоновић.

 

Извор Бета/Танјуг/Б92, 24. новембар 2019.

 

АНАСОНОВИЋ: ОПОЗИЦИЈА НАМ ЈЕ ПРЕУЗЕЛА ПРОТЕСТЕ
Једна од организатора протеста “Стоп крвавим кошуљама”, а касније протеста “Један од пет милиона” Јелена Анасоновић изјавила је за Блиц да је од почетка организовања протеста трпела притиске и покушаје да Савез за Србију преузме протест.

“Позвала сам пре првог протеста Стефана Павловића, за којег сам знала да ради за Драгана Ђиласа. Комуникација са политичким странкама је била потребна јер сам знала да могу да спинују причу и угуше протесте уколико им не одговарају”, рекла је она. Анасоновић је казала да је Ђиласу објаснила да протести морају да буду грађански и без страначких обележја, што је, како наводи, Ђилас прихватио али су убрзо опозиционари почели преко медија да својатају протест.

Постојали су и притисци познатих јавних личности који су најосетнији били, како је навела, када је на протесту 16. децембра најавила наредни протест за 16. јануар. “Тада су почели да ме развлаче по друштвеним мрежама. Одлучили смо да морамо да кажемо да смо ми организатори и да ћемо поштовати вољу грађана и организовати протест идуће недеље”, казала је она.

Анасоновић је истакла да је иступањем у јавности створена брана да опозиција не преузме протест, “јер сам пре тога добила поруку да је директива да Савез за Србију преузме протест”. Говорећи о блокади Ректората Универзитета у Београду у септембру због плагираног доктората министра финансија Синише Малог, она је рекла да то није била идеја самих студената, већ да је “дошла од Стефана (Павловића), а ја само могу да претпоставим ко је њему то предложио”.

Када су опозицони политичари почели да се обраћају на протестима, два месеца од почетка протестних шетњи, долазило је до проблема јер, како је казала Анасоновић, “у градовима у којима су протесте организовале странке блиске СзС често није било добродошло да говори неко из Локалног фронта, ПСГ или треће опције” и додала да су на локалу постојали “забрањени говорници”.

Коментаришући учешће глумца Бранисалва Трифуновића у организацији протеста, она је казала да је Трифуновић напустио протесте када су “на његов предлог да на протесту говори Дубравка Стојановић скочили људи из Народне странке и Двери”.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Бета/Блиц/Н1, 24. новембар 2019.