Нека народ одлучи о Трамповој судбини

О Трамповој судбини требало би да одлучи народ, а не фанатичне демократе које већ годинама траже разлог да га скину са функције

Да ли је постојала веза између ускраћивања америчке војне помоћи Украјини и захтева за спровођењем државне истраге о Бајденовима? „Да ли је било услуге за услугу?“

То питање већ месецима не да мира овом граду (Вашингтону; прим. НС). „Одговор је да“, рекао је у среду амерички амбасадор при ЕУ, Гордон Сондланд, приликом сведочења под заклетвом. Сондланд је додао да су председник Доналд Трамп, државни секретар Мајк Помпео, шеф кабинета Беле куће Мик Малвејни, саветник за националну безбедност Џон Болтон и потпредседник Мајк Пенс сви били повезани са оним што се спремало: „Знали су шта радимо и због чега (…) Сви су били умешани. То није била тајна.“

Дакле, куда смо се сада упутили?

„ПОМИРИТЕ СЕ С ТИМ“
Одбор за обавештајне послове и Одбор за правосуђе Представничког дома проследиће један или више предмета о опозиву против Трампа на гласање, при чему ће свака од страна следити страначку линију, а затим ће све бити прослеђено у Сенат.

Опозив се чини неизбежним као и било шта друго у данашњој политици. Неки после Сондландовог сведочења врше притисак на Представнички дом да успори процедуру, да баци ширу мрежу и затражи сведочење под заклетвом Помпеа, Малвејнија, Пенса, Болтона и Ђулијанија. Други пак позивају да се импичмент у Дому настави по плану и да се делује док је гвожђе још вруће, како би се све завршило пре састанка чланова партије у Ајови и страначких избора у Њу Хемпширу.

Пошто је циљ фанатичне антитрамповске групације опозив, осуда и смена председника, а потом и наставак подизања грађанских и кривичних оптужница, ово би могла бити борба на живот и смрт. Малвејни је можда пре месец дана показао Белој кући начин на који би требало да се бори. Упитан да ли је ускраћивање помоћи Украјини док истрага о Бајденовима не буде најављена представљало дефиницију „услуге за услугу“, Малвејни је изјавио:

„Ми тако стално радимо (…) у то нема сумње (…) Зато смо зауставили новац. Имам поруку за све вас. Помирите се с тим. У спољној политици ће увек бити политичког утицаја.“ Добродошли у стварни свет.

Мик Малвејни, шеф особља Беле куће

Из разлога што се састао са председником Владимиром Зеленским, Трамп је добио право да захтева од Украјине покретање истраге о њеној најкорумпиранијој фирми, Буризми. Нарочито након што је неспретном сину потпредседника Џоа Бајдена дато место у одбору Буризме са месечним примањима од 50.000 долара, свега неколико дана пошто је Џо захтевао и добио оставку државног тужиоца и потписао позајмицу на милијарду долара овом трећем најкорумпиранијем режиму на планети.

Често читамо да су корупцијски наводи о сумњивом договору којим је Хантер Бајден именован за члана одбора Буризме „неосновани“. Ко је спровео истрагу?

А шта да радимо са крокодилским сузама демократа због тога што украјински борци, који се боре против сепаратиста и Руса у Донбасу, гину услед недостатка америчког оружја које им је Трамп ускратио? Није ли то лицемерје?

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА ДЕЛУ
Већина званичника украјинске владе није ни била свесна да је допремање војне помоћи за које је Конгрес гласао заустављено. А од 2014. када је Русија Владимира Путина анектирала Крим и подржала сепаратисте у Донбасу, до 2017, председник Обама ограничио је војну помоћ Украјинцима на „испоруку ћебади и оброка“, као што је рекао покојни сенатор Џон Мекејн.

Ако је Трамп угрозио „националну безбедност“ спречавајући два месеца нову испоруку војне помоћи, није ли Обама националну безбедност довео у још већу опасност тиме што је Украјини годинама ускраћивао преко потребну помоћ?

Међу професионалним службеницима у иностранству који су ове недеље сведочили пред Обавештајним одбором Адама Шифа, ниједан није желео себе да доведе у везу са оптужбама за „злочине“ или „подмићивање“ који су почињени током контроверзног телефонског разговора од 25. јула.  Мањкавост случаја који су демократе покренуле види се и у непрестаној ескалацији оптужби. Најпре је Трамп био крив због функционисања по принципу „услуга за услугу”, потом због злоупотребе власти, па онда због тога што је гурнуо украјинске савезнике у борбу са вуковима. Следећа је била оптужба за подмићивање.

Али како се може сматрати корупцијом ако председник, који је одговоран за правично спровођење закона, инсистира на томе да режим који је зависан од америчке помоћи истражи сукоб интереса и потенцијалну корупцију у коју је уплетен син потпредсендика Америке који је на томе профитирао?

И пре првог дана на функцији, председник Трамп био је на нишану „дубоке државе“ и њених медија. Зачеци завере „Ухвати Трампа!“ унутар „дубоке државе“ сада су под истрагом министра правде и америчког тужиоца за Конектикат Џона Дурама. Истражује се да ли је било противзаконитог понашања унутар америчког државног апарата са циљем да се утиче на исход избора или – у случају неуспеха – да се уклони председник којег елита не може да поднесе.

Закључак: Уколико ова држава не намерава да читаву деценију буде расцепана на делове, одлуку да ли ће председник Трамп остати на функцији или бити смењен требало би да донесу они који су га поставили у Белу кућу, а не фанатичне присталице Адама Шифа.

Адам Шиф, шеф Комитета за обавештајне послове у Представничком дому САД

Нека народ одлучи о судбини и будућности председника Сједињених Држава. На крају крајева, народ га је и изабрао.

 

Превео Лука Угрица

 

Извор Buchanan.org