Trampov savetnik: Nećemo sukob s Rusijom zbog Ukrajine

„Ne mislim da bi za NATO u celini bilo privlačno da primi Ukrajinu i da stupi u direktan sukob s Rusijom”

NATO za sada nije zainteresovan za prijem Ukrajine u svoje redove, jer ne želi da ulazi u direktan sukob s Rusijom, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen. Na forumu o bezbednosti u kanadskom Halifaksu, O’Brajena su pitali da li bi NATO trebalo aktivnije da štiti Ukrajinu od „ruske agresije”.

„Što se tiče NATO-a i Ukrajine, ne mislim da je to sada na dnevnom redu. Rusija je faktički u sukobu s Ukrajinom. Ne mislim da bi za NATO u celini bilo privlačno da primi Ukrajinu i da stupi u direktan sukob s Rusijom”, rekao je savetnik američkog predsednika, javlja Tanjug.

On je dodao da Zapad ne želi sukob s Rusijom i da je NATO i stvoren da ne bi dozvolio takav sukob, prenosi Sputnjik. O’Brajen je, istovremeno, potvrdio da će SAD i dalje podržavati Ukrajinu u njenom suprotstavljanju Rusiji. Govoreći o prisustvu američke vojske u Siriji, on je rekao da sumnja u to da su sirijske vlasti spremne da štite naftna izvorišta iza Eufrata od Islamske države.

„SAD su tamo zato što ne žele da se ta naftna izvorišta vrate u ruke Islamske države. Poslednji put kada su sirijske vlasti imale kontrolu nad tim izvorištima, ID je uspeo da ih preotme za oko 15 minuta”, rekao je O’Brajen. On je dodao da su relativno mali prihodi od nafte koja se dobija u toj oblasti Sirije i da oni ne idu SAD, nego sirijskim Kurdima za finansiranje rešavanje problema izbeglica i nastavljanje borbe protiv ID.

MOGUĆ SPORAZUM S KINOM, ZABRINUTOST ZBOG HONGKONGA
Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O’Brajen izjavio je da je još moguće da do kraja godine s Kinom bude postignut sporazum o tzv. fazi 1, ali je upozorio da predsednik Donald Tramp neće zatvoriti oči pred onim što se dešava u autonomnoj kineskoj teritoriji Hongkongu.

„Nadamo se da ćemo sporazum (faze 1) završiti do kraja godine. Mislim da je to moguće”, rekao je O’Brajen novinarima na bezbednosnoj konferenciji u Halifaksu, u Kanadi. Kako prenosi Rojters, on je, međutim, dodao da SAD neće zatvoriti oči pred onim što se dešava u Hongkongu, u Južnom kineskom moru i drugim delovima sveta u kojima delovanje Kine izaziva zabrinutost.

O’Brajen je dodao da SAD žele da lokalni izbori u Hongkongu prođu bez nasilja. On je istakao da bi udar kineskih vlasti na demonstrante kao onaj koji je se svojevremeno desio na Trgu Tjenanmen u Pekingu, bio „strašna stvar”, prenosi Tanjug.

Tramp je u petak izjavio da je kineskom predsedniku Si Đinpingu rekao da bi nasilno gušenje protesta u Hongkongu imalo „izuzetno negativne posledice” na napore da se okonča šesnaestomesečni trgovinski rat između dve zemlje. Na pitanje šta će SAD učiniti ako Kina pokuša nasilno da uguši proteste, O’Brajen je rekao da se nada da se to neće desiti.

„Već smo videli suviše nasilja u Hongkongu. Pravo pitanje je šta je svet spreman da učini u vezi s Kinom, ako se to desi? SAD će obaviti svoj deo”, rekao je O’Brajen. Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je u oktobru da trgovinski prgovarači SAD i Kine rade na sporazumu „faze jedan” koji bi predsednici trebalo da potpišu u novembru.

Rojters navodi da, međutim, trgovinski stručnjaci i ljudi bliski Beloj kući kažu da bi postizanje sporazuma moglo da bude odloženo za sledeću godinu zbog suprotstavljenih stavova dve zemlje prema carinama.

 

Naslovna fotografija: bbc.com

 

Izvor Politika, 24. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u