Вучић: На Сретење декларација о независности, Мали ће платити политичку цену

„Верујем да би једна врста потврде и унутрашње и спољне политике Србије, за коју мислим да је дала резултате и изазвала поштовање целог света“

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас намеру да 15. фебруара, на Сретење, у Народној скупштини буде усвојена посебна декларација о политичкој независности и војној неутралности земље, о чему су писали медији.

„Ако будемо успели да урадимо то за Сретење, било би лепо. Никад не можете да кажете за дан или два, да тако намештате, скупштинске процедуре су такве(…) Верујем да би једна врста потврде и унутрашње и спољне политике Србије, за коју мислим да је дала резултате и изазвала поштовање целог света, да бисмо могли то да урадимо, не због себе, већ због будућих генерација“, рекао је Вучић новинарима на Палићу.

Он је додао да се Србија држи те политике. „Важно је да кад потврдите један курс, онда вас и други посматрају на тај начин. Мени је недавно белгијска премијерка рекла: ’Ви у Србији и Ви Александре, познати сте по томе да имате самосталну и независну политику‘. Знате ли каква је то част и каква је то реткост чути у данашњим европским оквирима“, каже Вучић. Додао је да је на то поносан.

Каже да је и то један од разлога што мађарски пријатељи цене Србију — јер имамо аутохтону, аутономну, самосталну и независну политику, пренео је Танјуг.

„Што идемо за својим интересима поштујући све друге, а не морамо увек да будемо пришипетље свему што неко други донесе као одлуку. Сами бирамо када ћемо за нешто гласати, а кад нећемо. То је веома важно и доприноси даљем и већем угледу Србије“, закључио је Вучић.

 

Извор Спутњик, 23. новембар 2019.

 

ВУЧИЋ: МАЛИ ЋЕ ПЛАТИТИ ПОЛИТИЧКУ ЦЕНУ
Председник Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Новом Саду, говорећи о случају доктората министра финансија, истакао да “Синиша Мали мора да плати и политичку цену”, као и да ће “видети све како и шта у будућности”. “И због тога што није умео добро да процени, а и због тога што, право да вам кажем, када сте пре три месеца могли да покажете целој Србији да вас баш брига и поцепате тај докторат, тада то нисте урадили. Сад да га цепате, бесмислено је и никаквог смисла нема”, рекао је.

“Не знам шта бих још рекао. Ја сам, подсетићу вас, када сам био у Њујорку, још се Синиша тад љутио, ја сам му рекао, не разумем шта радиш”, каже он. Како је рекао Вучић, захвалан је “овом вечитом студенту у 31 години”.

“Овом политичком лидеру “1 од 5 милиона”. Они су људи све рекли, молим само људе да их пажљиво слушају, важно је да их чујемо и да их слушамо. Они су рекли да није било упада у Ректорат, да не би било овакве одлуке, и ја сам сасвим сагласан са њима. Они су вам директно рекли да није било тог страшног притиска на људе, да не би тако било, и ја сам сагласан са тим вечитим студентом. Замислите он држи придике Синиши Малом, који је био најбољи студент, смешно је поредити њихово знање, сад ће Синиши Малом да соли памет Драган Ђилас, Јанко Веселиновић, Бошко Обрадовић, полуписмени у односу на њега”, рекао је Вучић.

Истакао је да “Синиша Мали мора да плати и политичку цену”, као и да ће “видети све како и шта у будућности”. “И због тога што није умео добро да процени, а и због тога што, право да вам кажем, када сте пре три месеца могли да покажете целој Србији да вас баш брига и поцепате тај докторат, тада то нисте урадили.

Сад да га цепате, бесмислено је и никаквог смисла нема. Ја мислим да он одлично ради свој посао и то је оно што мене занима. Јавне финансије никад у савременој историји нису биле уређеније и кад му држе придике ови бизнисмени Шошкић и Карапанџа, онај преварант што је био гувернер Народне банке, он ће да соли памет Цици Табаковић, Синиши Малом, није раст довољан, не, него је довољан минус 3,1, а мали је плус 4,4. То морате да слушате све време, те глупости”, рекао је председник.

Како је рекао, “ако хоћете да воде такви стручњаци, да нас убијају и уништавају као што су радили, изволите, изаберите их, за три месеца су избори”. “Него видим, није баш народ нимало глуп и нимало луд. Не можете лажима да побеђујете, морате да радите, морате да имате програм и планове, а не само да смишљате наредну лаж рачунајући да ћете нешто да направите”, каже. Додао је да му је “жао Синише”.

“Видим да га је то много погодило, шта ћу му ја, ја сам му давно саветовао да то поцепа, да оде пред свима да полаже поново, да напише нови рад, он каже не, не, ја сам се борио, много сам труда уложио, ево ти сад. Погледајте шта кажу ти вечити студенти, нама је ректорка још тад рекла да ће све бити у реду са одлуком и зато смо напустили Ректорат. А рекла вам је и тад?

Значи она је и тад знала, без да је чула мишљење стручне комисије, а и тад је знала каква ће политичка пресуда да буде, честитам како сте то урадили. Ја политичке одлуке, увек сам разумео одлично и немам ништа против политичких одлука, а да се клањам и поклањам политичким или политикантским одлукама, не пада ми на памет, своју каријеру сам изградио борећи се против неистина”, рекао је Александар Вучић.

 

Извор Н1, 23. новембар 2019.

 

ПОПОВИЋ: УСВАЈАЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ ИСТОРИЈСКИ ЧИН
Усвајање Декларације о политичкој независности и војној неутралности, које је најавио председник Србије Александар Вучић, представља историјски чин за Србију, оценио је председник Српске народне партије и министар Ненад Поповић.

“А одлука да та историјски значајна Декларација буде усвојена на Сретење, Дан државности Србије, показује да Србија поштује своју државотворну историју и одржава континуитет у очувању вредности слободе и независности које вековима чине основу нашег духовног и националног идентитета”, оценио је Ненад Поповић у изјави достављеној Танјугу.

Поповић је указао да можда никада у новијој српској историји није било важније да пред народом и светом, највиши државни органи и народни представници још једном потврде да је “пут слободе, суверенитета, територијалног интегритета и сарадње са свима који уважавају наше државне и националне интересе, једини истински српски пут без којег као народ не бисмо постојали”.

“Да би сви у свету разумели како са Србима и Србијом треба разговарати када су у питању наши витални интереси, важно је да се кроз декларацију Народне скупштине саопшти да Србија неће дозволити да јој било ко намеће своју вољу, већ да ће водити државну политику самостално у најбољем интересу својих грађана”, поручио је Поповић.

Он истиче да сада када се врше огромни притисци на Србију да се одрекне Косова, Устава и Резолуције 1244, који потврђују наш територијални интегритет на Косову, као и да постанемо члан НАТО пакта, како бисмо безбедносно служили туђим интересима а не српским, јединство у народу по питању наше независности и неутралности постаје императив који мора добити своју политичку и правну форму.

“Српска народна партија, чији програмски и идеолошки темељ чине национална слобода и државна независност, снажно подржава сваки корак ка јасном дефинисању нашег државног пута и наше државне политике, који несумњиво треба да почивају на темељима српског националног идентитета и традиције”, истакао је Поповић.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Танјуг/РТС, 24. новембар 2019.