Kako je jedan bal srušio rusku imperiju

U februaru 1903. godine u zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu održan je bal koji je bio jedan od najvažnijih događaja u istoriji Rusije

Carsku Rusiju uništila je taština, gordost i pohlepa ruske elite koja je mislila da će uklanjanjem cara Nikolaja Drugog Romanova, dospeti na vlast – rekao je msr Ognjen Karanović sinoć u KCNS na tribini „Car Nikolaj Drugi Romanov – vladavina od 1905. do 1917. godine – uzroci propasti Rusije 1917. godine.“

Nikolaj Drugi Aleksandrovič pripadao je poslednjoj carskoj dinastiji Romanov koja je vladala Rusijom od 1613. do stravičnog ubistva samog cara i njegove porodice 1917. godine kada su revolucionari masakrirali kompletnu carsku porodicu.

– U februaru 1903. godine u zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu održan je bal koji je bio jedan od najvažnijih događaja u istoriji Rusije i šire, početkom 20. veka. Bal je priređen u povodu velikog jubileja 290. godina od dolaska dinastije Romanov na ruski presto. Sve zvanice, uključujući i carsku porodicu bili su u kostimima koji su podražavali odevanje ruskog plemstva u 17. veku – rekao je Karanović .

Nekoliko decenija docnije, o tom balu svoju ocenu dao je veliki knez Aleksandar Mihailovič, unuk cara Nikolaja Prvog i rođak Nikolaja Drugog: „Dok smo mi plesali, nad Rusijom su se sa istoka nadvijali tamni oblaci, a kroz prozore dvorane u nas je zverski buljila jedna druga, mračna Rusija“.

Ova Mihailovičeva misao u mnogo čemu odražava stvarne uzroke propasti Rusije 1917. godine, rekao je u nastavku autor tribine. Dodao je da je u toj velikoj misli Mihailovič pogrešio u jednom segmentu – katastrofu nisu izazvali oni koji su spolja zverski buljili kroz prozore u plemstvo koje je uživalo u toj grandioznoj noći. Katastrofu su izazvali oni koji su plesali u toj dvorani. Ako ne svi, ono barem veći deo njih.

Krajem 19. i početkom 20. veka Rusija i Japan našli su se u ozbiljnom klinču u vezi sa političkom dominacijom na dalekom istoku nad severoistočnim delom Kine, korejskim poluostrvom i toplim morima koja zapljuskuju Japan. I druge velike sile (Britanija,SAD i Nemačka) takođe su se borile za tu dominaciju. Rusija je uspela da pod svoju kontrolu stavi Mandžuriju, današnji istočni deo Kine. U narednim godinama, Rusija je razvila privredu na tom području. Rat za prevlast nad Mandžurijom između Rusije i Japana izbio je svom silinom, a započeo ga je Japan 1904. godine.

Sve vreme rata koji je trajao nešto duže od godinu dana, ruski car bio je pod pritiscima svojih rođaka iz drugih zemalja. Popustio je, i mirovni pregovori su na predlog američkog predsednika Teodora Ruzvelta organizovani u SAD. Mirovni sporazum, sklopljen 5. septembra 1905. godine bio je nepovoljan po Rusiju.

Mnogi istoričari smatrali su da je tim sporazumom posejano seme katastrofe, odnosno revolucije koja je izbila 1917. godine, uprkos izuzetnim privrednim rezultatima koje je u Rusiji ostvario car Nikolaj Drugi Romanov. Rusiju je uništila taština, gordost i pohlepa ruske elite koju je on „hranio“ i stvorio a koja je mislila da će uklanjanjem cara, ona doći na vlast. Revolucionari su 1917. pobili kompletnu carsku porodicu. Ruska pravoslavna crkva kanonizovala je cara Nikolaja Drugog zajedno sa njegovom suprugom caricom, carevićem i četiri kneginjice i proglasila ih mučenicima.

 

Autorka J. Simić

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 26. novembar 2019.