Diana Budisavljević dobija spomenik u Beogradu

Spomenik će biti postavljen na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali, uz Karađorđevu ulicu, a ta lokacija ima posebnu simboliku

Diana Budisavljević dobiće spomenik na Savskom keju, odlučila je danas Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada. Spomenik će biti postavljen na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali, uz Karađorđevu ulicu, a ta lokacija, po rečima predsednice Komisije Andree Radulović, ima posebnu simboliku.

Odatle se, kako je objasnila, pruža pogled na drugu obalu Save i neke od objekata logora na Sajmištu gde su bili zatočeni i stradali mnogi očevi i braća dece, koju su spasavali Diana Budisavljević i njeni saradnici. Diana Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata spasla više od 15 hiljada dece iz logora smrti u NDH, a cilj joj je bio da tu decu zbrine i nađe im roditelje. Spomenik u čast Diani Budisavljević zahvalnost je i poštovanje njenoj požrtvovanosti, velikom srcu i ljubavi prema srpskom narodu, rekla je Radulović.

Članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica usvojili su i inicijativu Odbora veterana graditelja Beograda i Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije da se spomenik graditeljima Beograda i učesnicima svih omladinskih radnih akcija podigne u parku Ušće na Novom Beogradu.

Spomenik bi podsećao na istorijske činjenice, a to su da je 11. aprila 1948. godine održan miting 19 omladinskih radnih brigada na kojem je ozvaničen početak izgradnje Novog Beograda, da je pune tri godine na močvari i pesku 910 omladinskih brigada sa 200.000 graditelja radilo je i podiglo Palatu Srbija, stambeno naselje od 40 petospratnica na Tošinom bunaru, Studentski grad, hotel „Jugoslavija”, Dom kulture, zgradu Šumarskog fakulteta na Bežanijskoj kosi i izgradilo još 19 kilometara obaloutvrda na Savi i Dunavu, prenosi Tanjug.

Od 1949. godine, akcija se „prelila” preko Save u stari deo grada, te je na 30 lokacija podignuto 50 objekata, stambenih naselja, Dom sindikata, zgrada „Borbe”, stadion „Partizana”. Omladinske brigade akcijaša graditelja radile su u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici i na rekonstrukciji saobraćajne infrastrukture (Ulica kneza Mihaila, Bulevar kralja Aleksandra i Ulica vojvode Stepe i mnoge druge).

 

Izvor Politika, 27. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u