Диана Будисављевић добија споменик у Београду

Споменик ће бити постављен на потезу од Бранковог моста према Бетон хали, уз Карађорђеву улицу, а та локација има посебну симболику

Диана Будисављевић добиће споменик на Савском кеју, одлучила је данас Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града. Споменик ће бити постављен на потезу од Бранковог моста према Бетон хали, уз Карађорђеву улицу, а та локација, по речима председнице Комисије Андрее Радуловић, има посебну симболику.

Одатле се, како је објаснила, пружа поглед на другу обалу Саве и неке од објеката логора на Сајмишту где су били заточени и страдали многи очеви и браћа деце, коју су спасавали Диана Будисављевић и њени сарадници. Диана Будисављевић је током Другог светског рата спасла више од 15 хиљада деце из логора смрти у НДХ, а циљ јој је био да ту децу збрине и нађе им родитеље. Споменик у част Диани Будисављевић захвалност је и поштовање њеној пожртвованости, великом срцу и љубави према српском народу, рекла је Радуловић.

Чланови Комисије за споменике и називе тргова и улица усвојили су и иницијативу Одбора ветерана градитеља Београда и Савеза удружења учесника омладинских радних акција Србије да се споменик градитељима Београда и учесницима свих омладинских радних акција подигне у парку Ушће на Новом Београду.

Споменик би подсећао на историјске чињенице, а то су да је 11. априла 1948. године одржан митинг 19 омладинских радних бригада на којем је озваничен почетак изградње Новог Београда, да је пуне три године на мочвари и песку 910 омладинских бригада са 200.000 градитеља радило је и подигло Палату Србија, стамбено насеље од 40 петоспратница на Тошином бунару, Студентски град, хотел „Југославија”, Дом културе, зграду Шумарског факултета на Бежанијској коси и изградило још 19 километара обалоутврда на Сави и Дунаву, преноси Танјуг.

Од 1949. године, акција се „прелила” преко Саве у стари део града, те је на 30 локација подигнуто 50 објеката, стамбених насеља, Дом синдиката, зграда „Борбе”, стадион „Партизана”. Омладинске бригаде акцијаша градитеља радиле су у тадашњој југословенској престоници и на реконструкцији саобраћајне инфраструктуре (Улица кнеза Михаила, Булевар краља Александра и Улица војводе Степе и многе друге).

 

Извор Политика, 27. новембар 2019.