Њујорк тајмс: За Меркелову је Макрон „превише независтан” од САД и чак антиамерички настројен

Међутим, тешко да ће Меркелова зауставити Макрона. Његов однос према НАТО није само његов већ и оних који стоје иза њега

Ангела Меркел је изјавила да је постојање НАТО од кључне важности за Немачку. На тај начин је поново одреаговала на изјаву председника Француске Емануела Макрона да је западна војна алијанса “доживела мождану смрт”.

У обраћању посланицима у Бундестагу додатно је нагласила: „Одржавање НАТО данас је у нашем интересу више него што је то био случај током Хладног рата или је барем једнако важно као и тада“.

У наставку је поновила изјаву свог министра спољних послова Хајка Маса који је оценио да Европа тренутно не може сама да се брани. Њујорк тајмс је објавио да се Меркелова разишла са Макроном поводом НАТО због „претерано независне“, понекад чак и антиамеричке политике и амбиција француског лидера.

Њујорк тајмс тврди да је Меркелова Макрону рекла дословно ово: „Схватам Вашу склоност политици која руши, али сам се уморила од скупљања крхотина које то прави. Присиљена сам да увек изнова лепим разбијене шоље да бисмо потом могли да седнемо и заједно попијемо чај“.

Међутим, тешко да ће Меркелова зауставити Макрона. Његов однос према НАТО није само његов већ и оних који иза њега стоје, а тај део француске елите жели и прекомпоновање ЕУ и јачање улоге Париза на међународној арени. Амбиција је рискантна и за Макрона и за Француску, а унутар ње „разбијање шоља“ није успутна последица већ – циљ.

Зато је Француска најтврђе инсистирала да Британија напусти што пре ЕУ. Зато блокира њено ширење. Зато Макрон лично удара на немачке представе о томе шта се сме а шта не сме. Њујорк тајмс у овом контексту наводи и да је Макрон предочио Меркеловој да он нема намеру да се на скором лондонском самиту НАТО прави да се САД и Турска понашају у интересу осталих чланица алијансе.

Експерти са којима је разговарао амерички лист признају да је Макрон поводом НАТО у основи у праву, али наглашавају да о проблемима унутар алијансе не треба говорити јавно зато што то радује Москву, а Москва се „не сме радовати“. Западни експерти, иначе, са ужасом ишчекују да Макрон у Лондону објави: да ће Европској унији нуклеарни кишобран обезбеђивати његова Француска уместо Сједињених Држава.

Ако ствари стигну до ове тачке, на Западу ће вероватно кренути кампања чија ће основна теза бити „Макрон је Путинов агент“. Као што се види: ни Меркелова није у стању да призна да било ко у ЕУ има право да жели и тражи да Унија постане самосталнији и моћнији геополитички играч.

 

Насловна фотографија: telegraph

 

Извор Факти, 27. новембар 2019.