У Ирану током протеста ухапшено 7 хиљада људи

Ирански министар унутрашњих послова Рахмани Фазли оптужио је демонстранте да су желели да преузму државну телевизију

У Ирану је током протеста који су се раширили по целој земљи ухапшено више од 7.000 људи, а министар унутрашњих послова те земље тврди да су демонстранти желели да преузму и државну телевизију. Посланик и члан скупштинског одбора за националну безбедност и спољну политику Хосеин Нагави Хосеини рекао је да је током протеста, који су почели 15. новембра, надлежни ухапсили 7.000 особа, чиме је Иран почео да признаје размере протеста.

Ирански министар унутрашњих послова Абдолреза Рахмани Фазли оптужио је демонстранте да су желели да преузму државну телевизију. Он није понудио ниједан доказ за своју тврдњу током интервјуа који је емитован касно синоћ на иранској државној телевизији.

АП преноси да током интервјуа није било демонстранта око зграде телевизије у северном делу Техерана. Иран тек треба да изнесе коначне статистике кад је реч о протестима, који су избили 15. новембра, када је власт објавила да ће повећати цене горива, преноси Танјуг. Организација Амнести Интернешенал је саопштила да верују да је у насиљу током протеста и током гушења протеста убијено најмање 143 особе.

 

Насловна фотографија: Yahoonews

 

Извор Политика, 27. новембар 2019.