НИН изашао без насловне стране, издавач оценио да је непримерена

Недељник НИН је уклонио спорну фотографију са насловне стране на којој је цев оружја била уперена према председнику Србије

НИН на насловној страни данашњег издања нема фотографију, јер је првобитни избор фотографије, према мишљењу издавача, био непримерен, поготово у земљи у којој је убијен премијер. То је јутрос саопштио издавач НИН-а Рингиер Аксел Шпрингер Србија, наводећи да, иако је промењена фотографија на насловној страни, садржај чланка наслова Афера оружје: ко руши Крушик остаје непромењен.

Рингиер наводи да ће издање НИН-а са новом насловном страном бити објављено што је брже могуће. На насловној страни која је јуче објављена на друштвеним мрежама тог недељника, налазила се фотографија на којој је оружје са цеви уперено према председнику Србије Александру Вучићу, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 28. новембар 2019.

БРНАБИЋ: ХВАЛА ИЗДАВАЧУ НИН-а НА РЕАКЦИЈИ
Премијерка Ана Брнабић захвалила је данас Рингиеру, издавачу НИН-а, што је показао довољно одговорности да се промени насловна страна тог недељника. Премијерка се такође захвалила и јавности на реаговању, али и неким неистомишљеницима председника Алескдандра Вучића.

“Хвала и оних неистомишљеницима Вучића који су реаговали, као што је Слободан Георгијев рекао да има црвених линија које не смеју да се пређу”, рекла је Брнабић током гостовања на телевизији Пинк. Такође је захвалила и председнику Либерално демократске странке Чедомиру Јовановићу на твиту, којим је реаговао.

Она је рекла да иза насловне стране НИН-а стоји читав уређивачки колектив тог недељника, као и да “издавач види шта ће са тим даље”. Према њеним речима, та наслована страна је “легитимизација да можете да урадите председнику Вучићу шта год хоћете”.

Она је рекла да су у НИН-у од 100 фотографија изабрали баш ону у којој снајпер може да буде уперен у председника државе. Подсетимо, недељник НИН објавио је на насловној страни најновијег броја, који је од данас у продаји, фотографију на којој је пушка уперена у председника Србије. Након бурних реакција, НИН је на свом сајту скинуо фотографију с насловне стране, али је тескт остао непромењен.

РЕАГОВАЛО И МИНИСТАРСТВО
Министарство културе и информисања саопштило је данас да је насловна страна недељника НИН, која је накнадном интервенцијом власника повучена, “жалостан пример одсуства скрупула и сурвавања доброг укуса и новинарске етике у дубоки понор”.

У саопштењу је наведено да смо “након Аушвица у непримереном дневнополитичком контексту” сведоци поновног покушаја да се поплави неукуса и пречестог мањка стандардно прихваћеног морала у нашој медијској стварности, дода још један обол.

“Ако актуелно уредништво НИН-а маниром неспособних и размажених наследника обесно крчми богато наслеђе плејаде великих новинара и уредника који су углед овог недељника градили деценијама, онда је то проблем власника листа, али ако се насловним странама подстичу искључивости и макар у симболичком смислу асоцира на насиље, онда је то проблем читавог друштва а нарочито медијске заједнице, којој НИН нажалост није једина главобоља”, наводи се у саопштењу.

Министарство је навело да ће наставити да позива медијске посленике на моралну обавезу придржавања Кодекса новинара Србије и да указује на одговорност за поруке које се шаљу и домаћој и међународној јавности. “Новинари би требало да представљају савест једног друштва а не његову слику у искривљеном огледалу политичке острашћености и ниских побуда”, поручило је министарство.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана

 

Извор Бета/Б92, 28. новембар 2019.