Део опозиције се предомислио, ДС и ПСГ излазе на изборе?

Да то није немогућ сценарио сведочи и то што и унутар саме опозиције нема јединственог става по питању бојкота

ДС и ПСГ преговарају о заједничкој сарадњи, али и томе да евентуално заједно изађу на предстојеће парламентарне изборе. Према незваничним информацијама до коијх је дошао Блиц, разговори о томе вођени су и пре два, три месеца, али су ових дана поново актуелизовани, нарочито у светлу све чешћих спекулација да би неке странке, које су испрва заступале идеју бојкота, могле да се предомисле и позову бираче да изађу на биралишта.

Да то није немогућ сценарио сведочи и то што и унутар саме опозиције нема јединства по питању бојкота. Илустрације ради, ДС јесте чланица опозиционог Савеза за Србију (СзС) чије су странке подржале бојкот, али исто тако није непознаница да међу демократама нема јединства по том питању и да није мали број оних који му се противе. Са друге стране, зна се и да ПСГ још није донео одлуку о томе да ли ће изаћи на изборе или ће их бојкотовати, или ће се прикључити онима који заступају бојкот. Исто тако, зна се да ни у овом покрету нема једообразног мишљења на ову тему.

Како за Блиц наводи извор из редова демократа, рачуна се и на још један моменат како би прича била комплетна – уједињење ДС, СДС и Заједно за Србију (ЗЗС) Небојше Зеленовића, које се месецима уназад најављује, а до сада није реализовано.

„Идеја је да се направи стратешка сарадња две странке, уједињене ДС и ПСГ која је сасвим природна, јер се ради о две организације проевропски орјентисане, грађанске, и да као такве заједно у перспективи изађемо на изборе. Такође, намера је да заједно разговарамо и са другим опозиционим странкама и покретима, укључујући и оне на локалу који деле ставове попут наших, а нису за то да не кандидују своје политике“, појашњава звор Блица.

Један од њих је, прича наш извор, да на парламентарне изборе треба изаћи јер идеја о бојкоту, коју је иначе начелно прихватила ДС, све мање има смисла. Такође, како наводи, све чешће се чује да би било најбоље да актуелна опозиција на изборе изађе у две колоне, а у једној од њих би управо биле ДС и ПСГ.

„Ни ПСГ није искључив по питању изласка на изборе, нити су у ДС сви за бојкот. Очекивања су да би ствари могле да се промене и да се, пре свега ДС, предомисли јер добар део чланства сматра да неизласком на изборе странка може да нестане са политичке сцене. Исто је и са ПСГ, који је свестан да нема тако озбиљну организацију коју има ДС, и да ће имати тешкоће да без ње постигне резултат, прича извор Блица.

Појашњава и да је идеја да до средине децембра дође до коначног уједињења ДС, СДС и ЗЗС, и да се онда разговори са ПСГ и формализују. На том послу почеле су да раде демократе, покренувши иницијативу унутар странке да се уједињење догоди до 15. децембра. За сада, потврду ове информације није било могуће добити ни у ДС ни у ПСГ, јер она тренутно цирулише у уском кругу људи, и још није стигла до страначких органа.

Међутим, да овако нешто може очекивати сугерисао је пре неколико дана лидер ПСГ Сергеј Трифуновић, који је у рауговору за Блиц између осталог рекао да ПСГ разговара „са свима који су права опозиицја“. И он наводи да би најбоље решење могло да буде „уједињена опозиција у две колоне“.

„Једна десна, а друга такозвана грађанска“, рекао је он. Такође, навео је још једну ствар, а то је да би волео да види уједињену Демократску странку на једном месту. Још једна занимљивост у вези са подељеним мишљењима у ДС; омладина ове странке бирала је пре неколико дана председника, и изабрале Александра Павића, који заговара уједињење ДС, СДС и ЗЗС, и то насупрот другом кандидату који је ближи идејама СзС.

НЕСЛАГАЊА И У ВЕЗИ СА БОЈКОТОМ ИНСТИТУЦИЈА
Да не постоји потпуно јединство у вези са бојкотом у ДС, и то не само избора, већ и учешћа у раду институција, сведочи јучерашњи пример из Новог Сада, када се после неког времена на седницу градске скупштине вратио заменик председника одборничке групе ДС Божидар Протић.

То се, изгледа, није допало осталим демократама, па је председник одброничке групе ДС Вељко Крстоношић за Новости рекао да странка наставља бојкот, али и да ће се изјаснити о Протићевој одлуци.

 

Извор Блиц/Б92, 28. новембар 2019.