Rusija usvojila novi zakon o stranim agentima, SAD zabrinute

Rusija je svoj novi zakon i donela u dobroj meri sa namerom da se više „američki glasovi“ ne mogu prodavati za „nezavisne glasove“

Oba doma ruskog parlamenta – i Državna Duma i Savet Federacije – usvojila su zakon o „fizičkim licima stranim agentima“.

U zakonskom tekstu, koji će stupiti na snagu čim ga potpiše šef države Vladimir Putin, precizira se da je `strani agent` onaj ko distribuira „materijale medija ili NVO koje je Ministarstvo pravde RF proglasilo za strane agente“. Takođe: onaj ko dobija novac ili imovinu od pravnih lica u Rusiji koja se „finansiraju iz inostranih izvora“. Registar pravnih i fizičkih lica stranih agenata vodi Ministarstvo pravde Ruske Federacije.

Kako se i moglo očekivati, Stejt department SAD odmah se oglasio i saopštio da je zabrinut zbog ruskog zakona o fizičkim licima stranim agentima. Kako i ne bi bio, velika većina onih koji će biti proglašeni za strane agente rade za američke NVO i medije koji su proglašeni stranim agentima. I, svi se – vidljivvo ili nevidljivo – napajaju novcem Sjedinjenih Država.

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus ocenila je da ruski zakon o stranim agentima može biti iskorišćen za „gušenje nezavisnih glasova“. Rusija je svoj novi zakon i donela u dobroj meri sa namerom da se više „američki glasovi“ ne mogu prodavati za „nezavisne glasove“.

 

Naslovna fotografija: novorosinform.org

 

Izvor Fakti, 01. decembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u