Борел: Не видим зашто је проблем што Шпанија не признаје Косово

„Постоји одређена асиметрија. Признајем Косово, неко је незадовољан. Не признајем Косово, неко други је незадовољан“

“Разумем да људи закључују да ако Шпанија не признаје Косово, Косовари ме неће волети. Замислите, с друге стране, да долазим из земље која признаје Косово?”

То је у великом интервјуу за хрватски Вечерњи лист изјавио нови шеф европске дипломатије Жозеп Борел. “У том би случају сматрали да Срби неће бити задовољни са мном. Постоји одређена асиметрија. Признајем Косово, неко је незадовољан. Не признајем Косово, неко други је незадовољан”, додао је.

Иако Каталонац, Борел је чврст заговорник шпанског јединства и противник је отцепљења Каталоније. За дипломата изражава се неуобичајено отворено и директно, што је видљиво и у првом ексклузивном интервјуу који је дао од ступања на дужност.

За свој будући рад истиче две теме које на којима ће инсистирати: Проблем миграције и климатске промене. У том смислу истиче да Европска унија мора све више бити субјект усмерен према свету. “Унија је формирана ради решавања унутрашњих проблема између Европљана. Тада је била усмерена према унутра, према стварању мира и добрих односа. Сада, када можемо да кажемо да су унутрашњи проблеми више-мање решени, ЕУ мора да предузме већу улогу у свету. Мора бити актер који је усмерен према свету”, каже Борел.

Борел је нашироко објаснио који су његови ставови у вези заједничке спољне политике ЕУ, односима са Русијом, изменама у начину одлучивања у самој унији, као и о проблему миграција и климатским променама, опасци председника Француске да је НАТО доживео мождану смрт, али и о констатацији Ангеле Меркел да ЕУ треба узети судбину у своје руке до неке мере. На питање шта је са Западним Балканом и шта ће се догодити након блокаде Северне Македоније и Албаније и шта мисли о процесу проширења, нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност одговара:

“Увек сам као Шпанац сматрао да је била велика грешка што нисмо успели да спречити имплозију Југославије и југословенске ратове, који су међу историјски најгорим догађајима у Европи с више од 150.000 убијених. Ипак, не желимо премотавати историју. У садашњој ситуацији би земље бивше Југославија требало да имају европску перспективу. Не знам колико ће им за то требати. И Шпанији је након Франкове смрти требало дуго да постане чланица ЕУ. Али, требало би прилагодити европске методе и механизме и мање оклевати како би смо били ефективнији у оквирима балканског проблема, на чему ћу радити са својим колегама. Мењање методе не значи мењање коначног циља који, за мене, остаје исти.”

Упитан шта мисли о преговорима на релацији Косово – Београд, Борел каже да ће прво, када Косово буде имало владу, посетити Косово, где никада није био. “Посетићу и Србију, у којој сам већ неколико пута био, како бих разговарао с обе стране о новом приступу решавања проблема на Балкану, што је за нас један од приоритета”, истакао је он. На констатацију да Шпанија не признаје независност Косова, Борел се пита – зашто би то био проблем?

“Не делујем у том погледу као шпански министар, јер преузимам друге дужности. Разумем да људи закључују да ако моја земља не признаје Косово, Косовари ме неће волети. Замислите, с друге стране, да долазим из земље која признаје Косово. У том би случају сматрали да Срби неће бити задовољни самном. Постоји одређена асиметрија. Признајем Косово, неко је незадовољан. Не признајем Косово, неко други је незадовољан”, казао је Борел.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Javier Barbancho

 

Извор Вечерњи лист/Б92, 02. децембар 2019.