Француска министарка: НАТО никад неће бити инструмент нашег суверенитета

„Не сме се дозволити да се Члан 5 Устава НАТО-а (о колективној одбрани) под притиском Вашингтона претвори у члан Ф-35“

Сједињене Америчке Државе не треба да намећу савезницима из НАТО-а оружје америчке производње под изговором атлантске солидарности, саопштила је министарка Оружаних снага Француске Флоранс Парли у интервјуу за лист Журнал ди диманш.

„Не сме се дозволити да се Члан 5 Устава НАТО-а (о колективној одбрани) под притиском Вашингтона претвори у ’члан Ф-35‘ (ловци-бомбардери које производи ’Локид Мартин‘) који би обавезивао државе НАТО-а да купују америчко наоружање“, нагласила је министарка уочи самита НАТО-а који ће бити одржан 3. и 4. децембра у Лондону.

Она је приметила да Европа треба да створи војне инструменте који би „били у складу са њеним економским и политичким снагама“. „НАТО никад неће бити инструмент нашег суверенитета, њега треба да изграде сами Европљани. Суверена Европа и НАТО треба да се узајамно јачају“, објаснила је Парлијева.

Подсетивши на речи председника Француске Емануела Макрона о „НАТО-у у коми“, она је нагласила да француски лидер жели да подстакне чланице Северноатлантске алијансе да започну дискусију. „Председник је указао на питања која су одавно настала у организацији. Те речи су диктиране вољом да се започне неопходна дискусија како би се основама Алијансе дала нова динамика“. „То треба да буде у центру наше дебате у среду на самиту у Лондону“, нагласила је она.

 

Насловна фотографија: U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen/Википедија

 

Извор Спутњик, 02. децембар 2019.