„Мегатренд“ – фантомска продаја или нова епоха

Да ли је Мића Јовановић заиста продао Мегатренд или је то била у питању фантомска продаја?

Чинило се да је одлуком о продаји Универзитета „Мегатренд” из руку Миће Јовановића немачком конзорцијуму фондова стављена тачка на контроверзну сагу о овој високошколској установи. А онда је цео случај добио нову бизарну димензију, јер су поједини медији изнели сумњу да купац „Мегатренда” уопште – постоји.

Подсетимо, у четвртак је јавно потписан уговор о продаји „Мегатренда” за 56,1 милион евра немачком конзорцијуму фондова који представља Дејан Ђорђевић, уједно будући вршилац дужности ректора. Тада је истакнуто да ће купац преузети стопроцентно власништво над свих 12 факултета и једним институтом те високошколске установе, уз улагање 150 милиона евра у наредних пет година.

Наводећи као разлог „медијски линч и хајку која траје већ пет година, због чега је упис студената драстично опао”, Јовановић, сада већ бивши власник и некадашњи ректор, као непосредан повод за одлуку да прода „Мегатренд” навео је филм телевизије Н1 у којем се оспоравају дипломе које је на том универзитету стекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Демантујући те тврдње, Јовановић је најавио и свој одлазак из Србије у вилу коју већ 19 година има у Кану, у Француској.

У међувремену, медији су објавили да руководство компаније која је наводно преузела „Мегатренд” није могло да исплати новац за куповину, из простог разлога јер ти људи – не постоје. Сумњу у то буди чињеница да се фотографије појединих руководилаца инвестиционог фонда ЕФАС могу под другим именима наћи на интернету. Тако се слика која стоји поред имена потпредседника ЕФАС-а Николаса Бахмира може наћи и на страници једног америчког универзитета где је исто лице с фотографије потписано као тамошњи предавач Бернард Флоривал Мартинс, али и на сајту једне агенције за некретнине где је особа с фотографије представљена као агент Питер Рук. Одговарајући на ове наводе, Мића Јовановић је истакао да је у пословима око продаје разговарао само с Дејаном Ђорђевићем, а на питање да ли су руководиоци ЕФАС-а измишљене личности, рекао је: „Нисам сигуран, не бих могао то да тврдим.”

Осим тога, Н1 је тврдњу о фантомској продаји „Мегатренда” поткрепио сумњом да наводни немачки конзорцијум инвестиционих фондова није ни конзорцијум, нити је инвестициони, нити је фонд, истичући да га је Дејан Ђорђевић регистровао као обичну фирму, с минималним оснивачким капиталом. На то је Јовановић за ту телевизију рекао да је имао дилеме у вези с Ђорђевићевом улогом у послу, али га није занимало да провери да ли је купац заиста инвестициони фонд. Медији су такође објавили и да је Ђорђевић био на челу Конзервативно-реформистичке странке, коју је наводно оставио са 300.000 динара дуга, постављајући питање како ће онда да плати 200 милиона евра за „Мегатренд”.

У међувремену, овај случај је постао и предмет политичке полемике. Тако је Савез за Србију затражио од јавног тужилаштва и полиције да спрече продају и отуђење имовине „Мегатренда” јер „постоји основана сумња да је стечена на преварни и незаконит начин”. Истим поводом се огласио и председник Србије Александар Вучић који је за ТВ Пинк рекао да му је жао што је „уништен” тај универзитет. Истичући да није учествовао у стварању те високошколске установе, Вучић је оценио да најсрамнији однос према њој имају они који су од Миће Јовановића „узели милионе за разна предавања, а има их у свим странкама”.

„Никада нису стали и покушали да га одбране. Никада нисам био на том универзитету, нити је Мића позвао грађане да гласају за мене. (Борис) Тадић и (Вук) Јеремић и други су предавали тамо”, додао је Вучић.

ШАРЧЕВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР У ТОКУ
Поводом продаје „Мегатренда”, Политика се обратила и министру просвете Младену Шарчевићу с питањем да ли може да прокоментарише тај догађај. За наш лист, министар је одговорио: „Ја немам на то коментар, установа је у инспекцијском надзору”.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 02. децембар 2019.