Novosti: Pariz će možda blokirati otvaranje poglavlja za Srbiju

Najtvrđe krilo među članicama, predvođeno Francuskom, još nije dalo „zeleno svetlo“ da se održi Međuvladina konferencija sa Srbijom

Iako je Srbija spremna za otvaranje bar četiri pregovaračka poglavlja, može da se dogodi da u decembru ne otvorimo nijedno! Novosti iz dobro obaveštenih izvora u sedištu Evropskog saveta saznaju da najtvrđe krilo među zemljama članicama, predvođeno Francuskom, još nije dalo “zeleno svetlo” da se uopšte održi Međuvladina konferencija sa Srbijom tokom aktuelnog finskog predsedavanja koje traje do kraja ove godine, i na kojima se poglavlja otvaraju. Ključni trenutak biće tokom ove sedmice, kada se u Briselu tim povodom sastaje Radna grupa za proširenje.

Nadamo se, ipak, da bi posle ovog sastanka jedno ili dva poglavlja u decembru mogla da budu stavljena na dnevni red ističe naš izvor, navodeći da bi to mogao da bude i najrealniji ishod.

Iz finskog predsedništva za Novosti naglašavaju da čine sve što je u njihovoj moći da Srbija nastavi sa približavanjem Uniji. Predsedavajući ovih dana pregovara sa članicama da bi ih “omekšao” i privoleo na saradnju.

Tajming je, međutim, loš, jer je baš Pariz, koji trenutno najviše koči, predvideo, zajedno sa Berlinom, da 12. i 13. decembra održi inicijalni sastanak za početak reformskog procesa nazvanog Konferencija za budućnost EU. Tokom dvogodišnjeg procesa utvrdila bi se pravila za predstojeću reformu bez koje, kako kažu u Francuskoj, nema daljeg proširenja.

Iako u Parizu ističu da proces proširenja i unutrašnje reforme EU treba da teku uporedo, Francuska zbog toga nedavno nije dala ni “zeleno svetlo” za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što je naišlo na kritike velikog broja članica. Međuvladine konferencije se organizuju obično na marginama ministarskih zasedanja za spoljne i opšte poslove, koji će ovoga puta biti održani 9. i 10. decembra. Ukoliko Francuska i nekoliko zemalja uz nju popuste, biće to prilika da Srbija tada otvori još neko poglavlje.

Predsedavajuća delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon uputila je poziv članicama da otvore nova poglavlja za koja je Srbija spremna, istakavši da je važno da se tako u ovom trenutku pošalje pozitivan signal, ne samo našoj zemlji, već celom regionu i politici proširenja.

EU GUBI VREME
Sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da imaju evropsku perspektivu, ali ne znam koliko će vremena trebati za to, izjavio je Žozep Borel, šef diplomatije EU, u intervjuu za Pais.

On je ocenio da bi EU trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopušta gubljenje vremena. Borel je najavio da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd.

 

Naslovna fotografija: Sean Gallup/Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 02. decembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u