Русија испоручила Србији хеликоптере Ми-35

Војска Србије је први пут добила оно што на овим просторима никада није имала – оклопне хеликоптере за подршку снагама на земљи

Четири хеликоптера типа Ми-35, које је Србија купила од Русије, испоручена су на војни аеродром „Пуковник пилот Миленко Павловић” у Батајници, преносе медији.

Тиме је овај уговор реализован а Војска Србије је, у време учесталих набавки новог наоружања, први пут добила оно што на овим просторима никада није имала – оклопне хеликоптере за подршку снагама на земљи.

Ови хеликоптери биће распоређени у 714. противоклиопну хеликоптерску ескадрилу на цивилно-војном аеродрому „Морава” код Краљева. У складу са могућностима државе, у плану је да се формира ескадрила ових хеликоптера.

Хеликоптер Ми-35 важи за, ако не најбољи, свакако за један од најбољих јуришних хеликоптера. У основној верзији Ми-24 употребљаван је у време СССР-а у рату у Авганистану, оружаним сукобима на постсовјетским просторима и на подручју бивше Југославије. Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације га користе у Сирији. Основна одлика ове летелице су снажан оклоп и велика ватрена моћ. У различитим варијантама опремљен је топом и читавом лепезом ракетног наоружања.

Осим тога, може и да превезе осам војника. Његова максимална брзина је завидна за хеликоптере, креће се до 310 километара на сат, а савремене верзије, попут ове коју је купила Србије, опремљене су и савременом електрооником.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 02. децембар 2019.