Вучић: Брига ме шта други мисле, имаћемо добре односе са Русијом и Кином

Вучић је додао да неће дозволити да му предавања држе они који имају „хиљаду пута“ већу размену са Кином, „то могу некима другима у окружењу“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија на европском путу али чува добре односе са Русијом и Кином јер независно доноси своје одлуке у најбољем интересу државе и „баш га брига шта други мисле“.

„Умирем од смеха кад ми кажу да смањимо сарадњу са Русијом и Кином, а њихове делегације долазе годишње код њих по петнаест пут ради трговине“, рекао је Вучић, после састанка са европским парламентарцима, наводећи да му „нико неће солити памет“.

Вучић је додао да неће дозволити да му предавања држе они који имају „хиљаду пута“ већу размену са Кином, „то могу некима другима у окружењу“.

Како је рекао, добио је по први пут у писаној форми, потврду да ће кинески председник Си Ђи Пинг доћи наредне године у Србију. Он је рекао да је Србија технички спремна за отварање четири поглаваља у овом тренуку, али мисли да ће бити једно, уз опаску да ћемо „са 17 да скочимо на 18, а то је од историјског значаја за Србију“.

Како је рекао, само жели да чује хоће ли Србију у Европи или не. Како је навео, „да се Манферд Вебер пита знам да би нас хтели у Европу јер он има јасну визију Европе“, али се не пита само он.

„Ми ћемо тако да пратимо њихово усаглашвање, да гледамо којим путем се то креће, да испуњавамо своје обавезе. И ја рачунам, једно за три године – кад нам укупно буду отворили још четири поглавља – тад ћемо већ да пређемо тај број двадесет и то ће бити од великог значаја за нашу земљу“, додао је Вучић.

ВЕБЕР: ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕП СВЕЖ СИГНАЛ ПОДРШКЕ
Лидер посланичке групе Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту Манфред Вебер рекао је данас у Београду да је посета делегације Европског парламента на самом почетку рада нове Европске комисије свеж сигнал подршке за европску перспективу Србије и читавог региона.

Вебер је подсетио да процес приступања није аутоматски већ је ствар ангажовања. Он је рекао да Србија и Европска унија имају заједничку идеју, а то је европски начин живота, те да је добро што Србија показује спремност да се приближи ЕУ.

„Процес модернизације подразумева борбу против корупције, борбу за слободу штампе, демократске структуре и принципе, владавину права, независност институција. Није реч о томе да се посао уради само да би постали члан, већ видим спремност да се сви кораци спроведу како би Србија и њени грађани постигли то да живе у савременом друштву“, додао је лидер ЕПП.

Србија, како је навео, има перспективу и постиже добре резултате, што ће можда спречити одлив мозгова, проблем читавог региона. „То није будућност Европе. Будућност Европе је да младе генерације имају перспективу овде у Србији и у другим земљама централне и источне Европе“, рекао је Вебер.

Он је додао и да је блокирање отварања преговора са Албанијом и Северном Македонијом била историјска грешка и да је начинило штету процесу проширења. У делегацију Европског парламента која од данас борави у дводневој посети Србији поред Вебера је и известилац ЕП за Србију Владимир Билчик. Они ће се данас поподне састати са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, као и са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Према незавничним најавама за сутра је у плану састанак делегације са представницима опозиције.
На питање да ли ће се састати са представницима опозиције Вебер је рекао да ће разговарати са свим политичким снагама уколико буде имао прилику.

 

Насловна фотографија: Председништво/Димитрије Голл

 

Извор Бета/Данас, 02. децембар 2019.