Волстрит џорнал: „Снага Сибира“ је највећи пројекат Русије од распада СССР-а

„Највећи пројекат у Русији од распада СССР-а – гасовод Снага Сибира – реална је веза која јача сарадњу између две светске силе, које бацају изазов САД“

Гасовод „Снага Сибира“, преко ког је гас из Русије почео да стиже у Кину, представља највеће достигнуће са тачке гледишта енергетске инфраструктуре и ствара препреке за испоруке америчког течног гаса у Кину, пише Волстрит џорнал.

„Највећи пројекат у Русији од распада СССР-а гасовод Снага Сибира реална је веза која јача сарадњу између две светске силе, које бацају изазов САД“, нагласио је лист.

Према речима експерта Универзитета Колумбија и бившег аналитичара ЦИА Ерика Даунса, на који се позива лист, „Кина и Русија су заједничким снагама послале сигнал да постоји алтернатива глобалном поретку на челу са САД“.

Волстрит џорнал наглашава да ће испоруке руског природног гаса у Кину представљати озбиљну препреку за извоз америчког течног гаса, чак и у случају да Вашингтон и Пекинг потпишу споразум у области трговине и договоре се о смањењу такси на енергенте. Како је саопштила експерт за енергетику са Универзитета Рајс, Ен Микалси, након покретања гасовода „нестаће одређених могућности за испоруке течног природног гаса из САД.

“Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, званично су путем телемоста пустили у рад један од најдужих гасовода на свету „Снага Сибира“, преко којег ће се гас из Русије испоручивати у Кину.

 

Насловна фотографија: vestifinance.ru

 

Извор Спутњик, 02. децембар 2019.