Вучић: Додатне реформе војске, стајемо са набавком новог оружја

Вучић је рекао да ће држава радити на даљем оснаживању српске војске и да по том питању наша земља може много тога да научи од Белорусије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас донета одлука да се крене у додатне системске реформе српске војске, али да то не значи нову куповину оружја како се то често интерпретира у нашој земљи, већ ће се чак стати са набавком новог оружја.

Одговарајући на питања новинара на конференцији за медије са председником Белорусије Александром Лукашенком, Вучић је рекао да ће држава радити на даљем оснаживању српске војске и да по том питању наша земља може много тога да научи од Белорусије. Како је рекао, на тему даљих реформи армије данас је разговарао са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем.

„Ми ћемо ићи на додатне реформе наше војске, да је правимо још мобилнијом, још бржом у системском смислу. То не значи куповину оружја, као што наши људи мисле, напротив, чак ћемо да станемо са куповином оружја али ћемо да развијамо на паметан начин комплетан систем одбране и да будемо много снажнији него што смо данас”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Од Белорусије, додаје, по том питању наша земља може много тога да научи. Председник Србије претходно је говорио о пријатељству српског и белоруског народа али и о његовом односу са председником Белорусије.

Како је рекао, у неким претходним временима, када није био у позицији да било шта учини по питању односа две земље, учињена је неправда од стране тадашње власти у Србији, према председнику Лукашенку. Каже да га је постидела чињеница коју је чуо да је један претходни председник Србије одбио да се јавно сретне са Лукашенком, већ да је тражио приватни сусрет са Лукашенком на Копаонику.

Лукашенко је тада одговорио да је он председник једне поносне земље, Белорусије, и да није украо ништа да би се скривао, описао је Вучић данас некадашњу ситуацију и однос бивше власти према белоруском председнику. Такав став Лукашенка, српски председник је прокоментарисао речима да му је част што је могао да га угости, са њим разговара, и много тога научи, а да га је стид због оних који су се на онакав начин опходили према Лукашенку.

Вучић је рекао да га не интересују шта ће многи у земљи и ван ње да говоре о његовом сусрету са Лукашнеком и да је председника Белорусије десет пута питао да дође у Србију, а да све до јуче није био сигуран да ли ће се Лукашенко позив и прихватити.

БЕЛОРУСИЈА ЈЕ УВЕК БИЛА УЗ СРБИЈУ
Србија и Белорусија су две пријатељске земље, које имају одличне политичке и економске односе, изјавио је данас председник Александар Вучић и поручио да је Србија увек имала подршку Белорусије по свим питањима.

„Никада се није десило, од кад је Александар Лукашенко на челу Белорусије, да било када та земља гласа против Србије. И зато тражим поштовање грађана Србије према Белорусији. Прошли смо кроз много тешких дана и година, а Белорусија је увек била уз нас, на сваком месту у свету, у сваком тренутку”, рекао је Вучић након разговора са Лукашенком, пренео је Танјуг.

Србија и Белорусија су, подвукао је, невелике земље, али оне које се диче и поносе својом самосталношћу, у којима живе поносни достојанствени људи који желе да сами бирају и одлучују о својој о будућности.

Вучић је поручио да Белорусија увек може да рачуна на подршку Србије, као што Србија зна да и по питању Косова и Метохије у свим другим питањима увек може да се нада подршци Минска.

 

Насловна фотографија: Председништво/Димитрије Голл

 

Извор Политика, 03. децембар 2019.