N. Bakarec: Manipulacije u novom dokumentarcu televizije N1

Sve u filmu je namerno zamršeno, zbrkano, nabacano, uz obilje beskorisnih informacija, poluistina, neistina, tračeva

„DANICA: Ko sve to plaća …?
ĐURA: Plaća onaj za koga rade. CIA, snajka, CIA. Uništili su pola sveta!“
Dušan Kovačević,Balkanski špijun“

 

Pre dve godine 12. oktobra 2017. TV N1 je lansirala svoj lažni dokumentarni a stvarni politički propagandni film o doktoratima: „Doktori“, „autora“ Adama Santovca (uputnica 1). Film je bio uperen protiv vlasti Srbije i njenih funkcionera Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Siniše Malog, tada gradonačelnika Beograda, i protiv Jorgovanke Tabaković, guvernerke NBS. Podsetiću da je doktorat Nebojše Stefanovića bio navodna mega afera (lansirana 2014.). Ta „afera“ je neslavno završena po njene inicijatore, onda kada je Univerzitet „Megatrend“, po akademskim pravilima, ustanovio da doktorat Nebojše Stefanovića nije plagijat, i to je konstatovala čak i TV N1 u svom filmu iz 2017. U 24. minutu filma, TV N1 i autor filma novinar N1 Adam Santovac doslovno kažu: „Za sada od četiri srpska plagijat politička slučaja samo jedan ima epilog. Jedino je Megatrend sastavio komisiju od profesora državnih fakulteta koji su jednoglasno odlučili – doktorat Nebojše Stefanovića nije plagijat“.

Dve godine kasnije TV N1 najavljuje svoj novi film istog autora (A. Santovac) na temu diplome sa osnovnih studija Nebojše Stefanovića. U utorak, 26. novembra na TV N1 je prikazan film „Mega diplomac”. Taj film reciklira lažnu aferu, koju su 8. jula 2019. lansirali Dragan Đilas i Boško Obradović. Ovaj film je samo još jedan nastavak stalne kampanje satanizovanja ministra unutrašnjih poslova i njegove porodice. Tema je postala prevaziđena još u julu mesecu i od nje su odustali čak i Đilas i Obradović, nekoliko dana pošto su je lansirali. U nedostatku argumenata protiv Nebojše Stefanovića, Đilasova TV N1, poseže za reciklažom Đilasovih izmišljotina. Kako je dokazano da Stefanovićev doktorat nije plagijat, N1 i Đilas, sada pokušavaju da ospore nesporno – Stefanovićevu diplomu sa osnovnih studija. Kako  je to propalo u julu, a propašće opet, sledeći koraci TV N1 i Đilasa, verovatno će biti da osporavaju Stefanovićevu diplomu srednje, pa potom osnovne škole. Na kraju će Stefanovića napadati zbog toga što nije pohađao vrtić i jaslice. Kad iscede suvu drenovinu Stefanovićevih diploma, N1 i Đilas će preći na druge funkcionere vlasti. N1 je u svom filmu iz 2017. već napadala Jorgovanku Tabaković. Dva dana pre prikazivanja novog filma N1, funkcioner Đilasovog SZS, Nebojša Zelenović je u izjavi za TV N1 24.11.2019., tražio da se “detaljno provere” diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića (uputnica 2).

JULSKA PETARDA
Sedmog jula 2019., Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da se protiv lidera Saveza za Srbiju, tajkuna Dragana Đilasa već duže vreme vodi istraga zbog sumnje da je umešan u veliku pljačku Radio-televizije Srbije! Stefanović je objasnio da tužilaštvo i policija osnovano sumnjaju da su Đilas, njegovi saradnici i rukovodstvo RTS oštetili Javni servis za desetine miliona evra! „Postoji osnovana sumnja da su Đilas i njegovi zaposleni, i to neki od najviše rangiranih u njegovoj kompaniji (Dajrekt medija, prim. aut.), zajedno sa delom rukovodstva RTS učestvovali u ozbiljnoj korupciji u vezi sa kupovinom i prodajom reklamnih sekundi različitih televizijskih emisija pod uslovima koji nisu predviđeni zakonom. Sačekaćemo da se istraga završi. Ako se sumnje pokažu kao tačne, to će biti velika korupcionaška afera, koja će pokazati kako se ispumpavao novac građana Srbije, i za to će neko morati da odgovara“, rekao je ministar. Time je ministar sebe i svoju porodicu osudio na svakodnevno proganjanje, satanizaciju i pokušaje nanošenja tzv. građanske smrti od strane tajkuna Đilasa, TV N1 čiji je suvlasnik dugogodišnji Đilasov poslovni partner i prijatelj, ali i od strane „Danasa“, „NIN“- a i drugih ekstremističkih stranaka i medija.

Već sutradan, osmog jula 2019., oligarh Đilas i verni mu Obradović, u strahu od istrage koja se vodi protiv Đilasa, a u želji da se osvete Stefanoviću, lansirali su lažnu aferu „Megatrend“ i osporili rad jednog „Megatrend“ fakulteta – Fakulteta za poslovne studije, u periodu između 1991. do 2004. godine (uputnica 3). Pokazali su fotokopije „originala falsifikata“ – navodnih dokumenata starih 15 godina, pri čemu niko nije utvrdio da li se radi o autentičnim dokumentima ili ne. Vreme je pokazalo da su te kopije očito fabrikati za jednokratnu upotrebu. Da je nešto bilo nezakonito što se tiče rada tog fakulteta i diploma 1054 studenta koji su ga završili u tom periodu, sigurno bi reagovalo Ministarstvo prosvete, u bilo kom trenutku u ovih 28 godina. Do toga nije došlo, jer nikakve afere nije bilo. Za ovih 28 godina (od navodnog nastanka afere) dužnost ministra prosvete obavljalo je 12 ličnosti (Danilo Ž. Marković (SPS), Dragoslav Mladenović (SPS), Jova Todorović (SPS), Mihailo Jokić (SPS), Gašo Knežević (GSS), Ljiljana Čolić (DSS), Slobodan Vuksanović (DSS), Zoran Lončar (DSS), Žarko Obradović (SPS), Tomislav Jovanović (SPS), Srđan Verbić (nestranačka l.) i Mladen Šarčević (nestranačka l.), iz različitih političkih partija (SPS, GSS, DSS, te 2 nestranačke ličnosti) i niko od tih 12 ličnosti nije smatrao da postoji problem, niti je alarmirao javnost povodom nekakve „Afere Megatrend“. Ni jedan medij, ni jedna politička partija, ni jedna NVO, (o prosvetnoj inspekciji da i ne govorim) niko od njih nije smatrao  da postoji „problem“ ili „afera“ o kojoj su Đilas i Obradović u julu, a TV N1 danas, obmanjivali javnost.

Logično je pitanje, zbog čega Đilas i Obradović, ili TV N1, nisu ukazali na ovu „aferu“ u poslednjih 15 godina. Ćutali su do jula 2019, jer nisu imali šta da kažu. Tada, dan posle najave da se vodi istraga povodom ogromne finansijske štete nanete RTS-u, u vreme kada je Đilas gospodario medijskim prostorom, i dok je obavljajući tri političke funkcije  volšebno stekao 609 miliona evra poslovnog prihoda i 106 miliona evra neto profita, u svoje dve kompanije, tada su se Đilas i Obradović setili da iz naftalina izvuku fotokopije originala falsifikata, i da to predstave kao ogromnu aferu. I sada je to reciklirala N1. Oni računaju da svi u Srbiji kratko pamte, i da se niko neće setiti da ni pre 5, ni pre 10, ni pre 15, ni pre 20 ili 25 godina, nije bilo velike „Afere Megatrend“, u kojoj su čak 1054 studenta „falsifikovala svoje diplome“, i „studirala fakultet koji ne postoji“. Da je tako bilo, neko bi se setio te aferice. Od ta 1054 studenta „falsifikatora“, dvojac bez kormilara je uspeo da detektuje samo jedno ime, baš slučajno ministra koji je najavio istragu protiv Đilasa. Pri tome, Đilas i Obradović su veoma nepametno i nedosledno za falsifikat optuživali čas Stefanovića, čas „Megatrend“ univerzitet. Ni četiri meseca otkako su lansirali lažnu aferu u julu, Đilas i Obradović nisu ponudili nikakva dokumenta o tom slučaju. Štaviše od sredine jula oni više nikada nisu ni pomenuli tu aferu! O besmislenosti postupaka Đilasa i Obradovića, svedoči činjenica da je SZS u julu podneo krivičnu prijavu protiv Stefanovića zbog „zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju“ (uputnica 4). Radi se o tome da niko od 1054 studenta koji su studirali u vreme kada i Stefanović, ne može biti odgovoran za eventualne proceduralne nepravilnosti u vezi izdavanja diploma. Takođe, dokazano je da je „Megatrend“ sve vreme poslovao po zakonu.

Lansiranje neistina je Đilasu i TV N1 postalo navika. Od početka propalih protesta, tvrdili su da ih ima čitavih 50.000, dok ih je stvarno bilo nekoliko hiljada (samo jednom – 7.500 u aprilu). Nasilni upad u RTS, su proglasili mirnim protestom. Tako Đilas godinama tvrdi da se nije obogatio. Đilas je hvalio Vučića više puta, uvek iz interesa. Prvi put 2013., hvalio ga je u nadi da će ostati gradonačelnik. Drugi put 2015., da bi ostao predsednik KSS. U avgustu 2013. godine, na snimku sa sajta DS, Đilas hvali Vučića i projekat Beograd na vodi, i kaže da je postigao konsenzus o tome sa Vučićem. U julu 2015., Đilas je dao intervju za „Alo“ u kome hvali Vučića i kaže da se neće vraćati u politiku. Tada je Đilas rekao:“Politika me ne zanima (…) Tek posle košarke mi ne pada na pamet da se vraćam u tu arenu. Neću da dozvolim da me politika pojede i da zbog toga trpe moji najbliži“. O Vučiću je Đilas tada rekao:“U korektnim smo odnosima, čujemo se često (…)“. Na pitanje:“Da li je Vučić trenutno naš najbolji politički igrač?“ Đilas je odgovorio :“Što se tiče talenta za bavljenje politikom i posvećenosti tom poslu, apsolutno. Zar je problem reći ono što svi vide? Ima jaku energiju, ulaže ogroman trud“. Danas Đilas tvrdi kako nikada nije hvalio Vučića. Đilas je 10 godina uzurpirao i privatizovao garažu koja pripada Gradu Beogradu i Parking servisu. Đilas tvrdi da je sve to laž. Đilas i njegovi su dve nedelje govorili neistinu o  paljenju Vesićeve knjige. Pokazalo se da su sve tvrdnje Đilasa i Obradovića iz jula ove godine, a u vezi sa Stefanovićevom diplomom osnovnih studija i radom „Megatrenda“ neistinite. Pola godine kasnije TV N1 ponavlja iste te neistine.

Đilas se u julu drznuo da govori neistinu o kupovini lažnih diploma u Engleskoj, ali se nije drznuo da govori istinu o tome kako je naterao grad Beograd, 2012. godine, da mu plati lažnu nagradu za najboljeg menadžera (uputnica 5). Đilas je tada praktično sam sebi, novcem Beograđana, kupio nagradu „European Business Asembly“ za „savršeno“ urađenu inkluziju Roma (tada je Đilas proganjao Rome i trpao ih u kontejnere). Problem sa tom nagradom jeste to što je utvrđeno da je to još jedna u nizu prevara sa izmišljenim organizacijama i nagradama koje dobitnici plaćaju da bi mogli da se hvale „međunarodnim priznanjem” u svojim državama. “Tajms” i “Dejli mejl” su pisali o tome. Dva ukrajinska „biznismena“ su 2000. godine u gradu Oksfordu registrovali firmu zvučnog imena „European Business Asembly ”, da bi 2007. godine ustanovili razne međunarodne nagrade sa ciljem da ih prodaju pre svega liderima i političarima zemalja istočne Evrope i Azije, kojima takve nagrade služe za potrebe popravljanja ličnog PR-a. Ceo sistem je funkcionisao tako što bi svake godine iz kompanije „European Business Asembly“ na nekoliko hiljada adresa poslali obaveštenje o nominaciji za nagradu i svako ko bi uplatio 9.600 funti, priznanje bi i dobio. Tako se Dragan Đilas za 9.600 funti, koje je platio grad Beograd, okitio obmanjujućom nagradom za najboljeg menadžera. Svi domaći mediji su to veliko priznanje ocenili kao veliki Đilasov uspeh. Tako je nastajao mit o najuspešnijem menadžeru Đilasu. Mnogo godina kasnije ukrajinski prevaranti su završili u britanskom zatvoru. Sve to Đilas i N1 kriju.

KO ŠIŠA „MEGATREND“
Univerzitet „Megatrend“ je u julu izdao saopštenje u kome kaže :”Studijski program koji je postojao od 1990. do 2004. godine, i koji je školovao 1.054 studenta, u potpunosti je bio u skladu sa propisima naše zemlje i u skladu sa standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova“. Predsednik Saveta Univerziteta „Megatrend“ akademik Ljubiša Rakić izjavio je u julu da je pregledao dokumentaciju o studiranju Nebojše Stefanovića i utvrdio da je „ceo postupak rađen po tada važećem Zakonu o univerzitetu”. „Iz dokumentacije vidi da je Nebojša Stefanović upisao „Megatrend“ na smeru “Biznis i menadžment”, da je slušao predavanja, polagao ispite, diplomirao i preuzeo diplomu 2004. godine“ saopštio je Rakić i naglasio da smatra da je osporavanje diplome osnovnih studija Nebojše Stefanovića „nepotrebna politizacija”.“Celokupan studentski dosije Nebojše Stefanovića, kome opozicija osporava da je završio osnovne studije, ali i slušao predavanja i polagao ispite, nalazi se u arhivi Megatrenda. Tu su upisni obrazac (ŠV 20), ispitne prijave, ispitne spiskove, matična knjiga upisanih studenata, matična knjiga diplomiranih studenata”.

Univerzitet „Megatrend“ je saopštio da je „Megatrend International Expert Consortium“ („MIEC“) postojao od 24. avgusta 1990. godine, a da je „Megatrend“, kao poslovna škola, osnovan nekoliko meseci ranije, ali su počeli sa zajedničkim radom u jesen 1991. godine, a na osnovu međusobnog ugovora o saradnji.„MIEC“ je funkcionisao do 2004. godine, paralelno sa tada već osnovanim „Megatrend“ univerzitetom. Obe institucije su imale sve potrebne dozvole i funkcionisale su u okvirima tadašnjih zakona. Akademik Rakić je rekao da je diploma Stefanovića, ali i svih studenata koji su završili „Megatrend“ po tom studijskom programu, stečena u skladu sa tada važećim zakonom:”I nostrifikacija za Nebojšu Stefanovića, kao i za sve studente koji su završili školovanje na Megatrend univerzitu je identična i možemo reći da u tom procesu nije bilo nezakonitih postupaka“, zaključio je tada Rakić (uputnice 6 i 7).

Jedan od glavnih „dokaza“ u novom filmu N1, je da na određenoj adresi u Londonu sada nema „Megatrenda IEC“! Autor filma je prećutao to da je ovoj instituciji promenjena adresa, kao i to da se ova institucija više ne bavi obrazovanjem, već samo konsultantskim uslugama i da je davno prestala i sa svojim obrazovnim aktivnostima u Srbiji. N1 zamagljuje da ni Nebojša Stefanović, niti ostala 1.053 studenta nisu studirali u Londonu, već u Beogradu, na osnovu dozvola jugoslovenskih i srpskih vlasti. Tvrdnja novinara Santovca da „Megatrend IEC“ nije imao registraciju, takođe nije tačna. Santovac je koristio samo one stranice osnivačkog akta „Megatrenda IEC“, u kojima se ne pominje da je „Megatrend IEC“ imao i registraciju za „ostalo obrazovanje“. Tu stranicu osnivačkog akta je Santovac namerno preskočio. Što se nostrifikacija diploma tiče, ovaj „novinar-istraživač“ N1, je „zaboravio“ da pogleda Zakon o univerzitetu iz 1999. i marta 2002. godine, gde, u članovima 119, 120 i 121, nedvosmisleno stoji da je svaki fakultet (privatni ili državni) samostalan u odlukama koju će i kakvu inostranu diplomu da nostrifikuje. Tako su sve diplome studenata „Megatrenda IEC“ iz Londona nostrifikovane na Fakultetu za poslovne studije „Megatrend“ univerziteta, na osnovu pomenutog zakona, pošto su nastavni programi ove dve institucije bili identični! Adam Santovac se takođe služi izvlačenjem iz konteksta delova relevantnih dokumenata, i antidatiranjem i postdatiranjem određenih događaja, iz vremena u kome su se dešavali, u vreme kada se nisu dešavali.

Što se tiče podsmeha u Đilasovskim medijima, izjavi ministra Stefanovića da je pohađao predavanja u Centru „Sava“, treba reći da su se nastava kao i ispiti na fakultetima „Megatrenda“, odvijali na nekoliko lokacija u Beogradu do 2007. godine, zbog toga što univerzitet „Megatrend“ tada nije imao svoju zgradu. To su prostorije nekadašnje Više poslovne škole u Ulici Kralja Petra, dva lokaliteta u Makedonskoj ulici, jedan na Obilićevom vencu, te prostorije u Domu sindikata, i centru „Sava“ i prostorije u zgradi u Bulevaru Umetnosti na Novom Beogradu. Tek 27. decembra 2007. godine otvorena je nova zgrada „Megatrenda“ u Ulici Goce Delčeva na Novom Beogradu.

Pre 11 godina, 2008., tadašnji predsednik Srbije i predsednik DS, Boris Tadić je na „Megatrendu“ održao predavanje na temu “Srbija, Evropa, svet“. Takođe, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je 2010. godine, pred više stotina studenata „Megatrenda“ održao predavanje. Tada je „Megatrend“ bio podoban ovima koji ga danas napadaju.

MEGA N(eistine)1
Novi „dokumentarni“ film TV N1 predstavlja iskorak u pravcu bezumne antivladine propagande. Raniji filmovi N1 nisu bili toliko nabijeni agresijom i beskrupuloznošću.

Sve u filmu N1 je obmanjujuće. Čak i najavljeno trajanje filma. Najavljno je da film traje 55, a trajao je 75 minuta. Sve u filmu je namerno zamršeno, zbrkano, nabacano, uz obilje beskorisnih informacija, poluistina, neistina, tračeva, neovlašćeno prikazanih tuđih snimaka (Tanjuga, RTS-a), isfabrikovanih skrinšotova, i snimaka navodnih dokumenata u čiju autentičnost možemo osnovano sumnjati. Film je prepun diskvalifikacija i uvreda na račun pojedinaca i institucija, koje N1 uračunava u svoje političke neistomišljenike i neprijatelje.

Film očekivano reciklira i sve one neistine i poluistine koje su u julu mesecu izneli Đilas i Obradović. Pri tome N1 namerno krije i prećutkuje da su lažnu aferu „Megatrend“ u lansirali ekstremno nepopularni Đilas i Obradović, pa N1 u filmu kaže: „Kada su u julu, iz usta opozicionih političara procurele informacije o tome da Stefanović nema završen fakultet…“. Čak ni N1 ne želi da pominje Đilasovo i Obradovićevo ime, u pokušaju da film bude što uverljiviji, a to ne bi mogao biti slučaj kada bi pominjali Đilasovo i Obradovićevo ime, ili puštali snimke njihovih KZŠ iz jula, koje je N1 tada besomučno puštala, a sada ih krije.

U filmu je glavni gost-komentator izvesna Natalija Miletić, potpisana u filmu kao „novinarka“. Radi se o „slobodnoj novinarki“ koja živi u Nemačkoj već deset godina. Gospođa Miletić u filmu iznosi podatke iz kojih se vidi da već godinama proganja Miću Jovanovića, Žarka Obradovića i diskredituje „Megatrend“. Sama Miletićeva se predstavlja kao „Mistična Dojka“, u intervjuima i na društvenim mrežama, iz krajnje bizarnih razloga (uputnica 8). Miletićeva piše za „Peščanik“. U suštini radi se o ekstremno agresivnoj pripadnici Druge Srbije, koja živi u Berlinu. Miletićeva je vrhunac svoje manije proganjanja drugih ljudi uspela da ostvari 2014. godine, kada se na prevaru domogla akreditacije za KZŠ koju su držali Angela Merkel i Aleksandar Vučić, tada predsednik vlade u svojoj prvoj poseti Nemačkoj. Miletićeva je uspela prva da postavi Merkelovoj i Vučiću pitanje o plagijatima, ciljajući i na Vučića i na Merkelovu. Samo pitanje je sa profesionalnog stanovišta bilo potpuno besmisleno i promašeno. Više informacija o Adamu Santovcu i Nataliji Miletić možete videti na sajtu „Pres onlajn“ u prilogu Maše Radivojević (uputnica 9).

Naravno, u filmu N1 nije izostao ni komični prilog TV N1 iz jula, kada izvesni anonimus Lazar Čovs „analizira“ studentsku dokumentaciju N. Stefanovića samo na osnovu tv snimka! Tu ovaj „ekspert“ pominje municiju za heftalicu i makaze, te na osnovu toga tvrdi da je dokumentacija koju je video samo na tv snimku „čist falsifikat“. To je „dokumentarni“ film TV N1. I kvalitet filma Adama Santovca i N1 je na nivou tvrdnji Lazara Čovsa. Čist diletantizam.

U obilju obmana ističe se pokušaj N1 da od petorice predavača navedenih u „Megatrendovom“ oglasu iz 1996. iz Politike, dobiju komentar. N1 navodi da su od trojice predavača dobili pisani odgovor, a jedino što su uspeli da citiraju je navodna rečenica te trojice „da nisu sarađivali sa tom kompanijom“ ali N1 ne prikazuje snimke pisanih odgovora te trojice predavača, što inače čini tokom celog filma, kada prikazuje delove odrđenih dokumenata, mejlova itd. Pitanje je zbog čega? Verovatno su ova trojica navela da su predavali ili gostovali na „Megatrendu“ u Beogradu, a ne u Londonu. To nije odgovaralo TV N1, pa stoga nisu ni prikazali odgovore ove trojice predavača. Takođe jedan oglas u novinama ne mora da znači ništa. Uslovi studiranja koje je tada, u oglasu nudio „Megatrend“, kao i lista predavača su se promenili posle objavljivanja oglasa. Na osnovu oglasa koji je „Megatrend“ dao „Politici“ 1996., N1 u filmu zlonamerno zaključuje: „još tada se moglo posumnjati da je škola pokazala nameru da trguje diplomama, a ne da seje znanje“.

Još jednu besmislicu u filmu predstavlja deo u kome N1 kaže da su se obratili Sava Centru sa zahtevom za uvid u ugovore o zakupu prostorija sa „Megatrendom“. Svako normalan bi znao da ovakva dokumentacija ne treba i ne može da se čuva toliki broj godina, zbog prenatrpanosti arhiva i troškova arhiviranja. Po propisima ovakva dokumentacija se svuda u svetu „izlučuje“, spaljuje ili seče na propisani način. N1 zlonamerno i neprofesionalno ne spominje da je „Megatrend“, pre podizanja svoje zgrade, osim Sava Centra koristio prostorije na još 5 lokacija. N1 pominje da je „Megatrend“ Tanjugu pokazao jedan ugovor za SC, na 9 dana, i sugeriše da je Stefanović studirao samo 9 dana, ukupno. Naravno, Megatrend poseduje mali milion ugovora o zakupu prostora na najmanje 6 lokacija u Beogradu.

Utisku o neprofesionalnosti „dokumentarnog“ filma, doprinosi i tabloidna i nametljiva vizuelizacija. Određeni telopi i kadrovi se ponavljaju do besvesti – najavna slika sa Stefanovićem i naslovom filma „Mega diplomac“, pri čemu je odabrana fotografija Stefanovićevog lica na kojoj izgleda kao krivac, pa su mu u fotomontaži još nakalemili i diplomsku kapu. Nekoliko  kadrova sa ulica Londona se ponavlja desetinama puta…itd. Odlazak u London je sa stanovišta pribavljanja podataka bio potpuno nepotreban. Prvo, Đilas i Obradović su sve te podatke i fotokopije pokazali u julu. Pribavio ih je Đilas. Drugo, ti podaci se mogu pribaviti elektronskom pretragom podataka britanskih institucija. N1 je poslala autora u London samo da bi simulirali istraživačko novinarstvo i pribavili par kadrova autora filma, na ulicama Londona.

Za sve tvrdnje i insinuacije, N1 u filmu ne pruža bilo kakve dokaze. Sve je zasnovano na poluistinama, izmišljotinama i nategnutim konstrukcijama. Svojevrsnu sramotu predstavlja činjenica da je bivši ministar prosvete, Srđan Verbić pristao da učestvuje u diskreditaciji vlade u kojoj je sedeo, kolega sa kojima je sarađivao i univerziteta „Megatrend“. Međutim, to nije novost, on je do sada više puta napadao vladu.

U filmu se u negativnom kontekstu, pored „optuženog“ Stefanovića, pominju Vučić, Zorana Mihajlović, Žarko Obradović, Mića Jovanović, Ivica Kojić i svi sadašnji članovi akreditacione komisije Ministarstva prosvete.

Na kraju filma, Adam Santovac i N1, još jednom ulaze na teren klevete, uvrede i povrede časti. Optužuju Stefanovića za korupciju, zbog toga što je navodno Mići Jovanoviću vratio uslugu. Citiram N1:“Da li iz zahvalnosti što mu je podario znanje, ali ministar nije ostao dužan Mići Jovanoviću. Nezavisni sindikat policije, blizak ministru, potpisao je sa „Megatrendom“ ugovor o dugoročnoj obrazovno naučnoj saradnji…“. TV N1 nije ponudila ni jedan dokaz o tome da Stefanović ima sa ovim postupkom bilo kakve veze, ili da je taj postupak sindikata nezakonit. Činjenice kažu da sindikati deluju nezavisno, a konkretan postupak sindikata policije je potpuno zakonit.

NOVINARSKE NORME I KODEKS?
U kontekstu svega navedenog treba shvatiti i neistine N1 i Đilasa na račun ministra Stefanovića i univerziteta „Megatrend“. Koliko daleko su N1 i Đilas spremni da idu, da bi skrenuli pažnju sa Đilasovih afera, svedoči činjenica da su spremni, da pored porodice Nebojše Stefanovića, unište i jednu značajnu visokoškolsku instituciju, koja je za 30 godina, odškolovala više desetina hiljada studenata.

Kažimo i da ekstremistička i krajnje neprofesionalna TV N1 na svakih pola godine, lansira neki propagandni film uperen protiv vlasti Srbije. Tako su 12.oktobra 2017. lansirali već pomenuti film „Doktori“ u kome blate Nebojšu Stefanovića, Sinišu Malog, i Jorgovanku Tabaković. Tako je N1 19. marta 2018., lansirala film Maje Nikolić „Oprostite mi moju prošlost“, u kome demonizuje Maju Gojković, Aleksandra Martinovića, Gorana Vesića, Aleksandra Senića, Boška Ničića i autora ovog teksta. S istim ciljem TV N1 je 26. novembra 2018., emitovala film “SNS: Početak”, u kome blati celu SNS, a posebno Aleksandra Vučića. O tome kakva je veza između Dragana Šolaka, Dragana Đilasa, Jugoslava Ćosića i uređivačke politike TV N1, pogledajte u izveštaju Antidot – Alo (uputnica 10).

Osnovni dokaz neprofesionalnosti i kršenja etičkih normi i kodeksa novinarstva, je to što u „istraživačkim i dokumentarnim“ N1 filmovima, ne možete čuti stav druge strane. Tako je bilo i u filmu „Mega diplomac“. Nema stava bilo koga od demonizovanih članova SNS. N1 kao i uvek u ovakvom slučaju koristi jeftin trik. Navedu da su zatražili mišljenje druge strane, ali uvek sledi i rečenica da je druga strana ignorisala pozive N1 ili da je odbila  da govori za tu TV. Istina je sledeća – pošto ne postoji namera da se bilo šta istraži, dokumentuje ili nepristrasno prikaže – autorima filma N1 nije ni bio potreban stav druge strane – štaviše, on je bio nepoželjan. To znam iz ličnog iskustva. Kada je N1 radila film, pre dve godine „Oprostite mi moju prošlost“, u kome su blatili i mene, nikada me nisu pozvali da čuju moj  stav. Kada nemate to, stav druge strane, vi nemate materijal za bilo kakav nepristrasni prilog.

Namera je da se diskredituju SNS, Vučić i konkretne mete iz SNS. Takođe, među gostima – komentatorima u filmovima, se nalaze jednostrano odabrana i pristrasna lica, koja sva odreda ne vole Vučića i SNS. Kada i tom segmentu nemate stav druge strane, vi nemate nepristrasnu i profesionalnu emisiju. Sami „dokumentarni filmovi“ N1 nastaju recikliranjem dnevnih video materijala N1, umetanjem uvredljivih komentara autora i drugih gostiju. Nema tu ničeg autorskog, dokumentarnog ili istraživačkog. Čista hejterska propaganda. Filmovi N1 su dosadni i bez dinamike.

To je očekivano, jer se ne čuje druga strana priče – nema drugog, osim mrzilačkog stava, nema drugog glasa, osim glasa mržnje. A to je dosadno. Propagandni filmovi TV N1 pokušavaju da diskredituju, satanizuju, i nekulturi podsmeha i ponižavanja, izlože članove SNS. Članovi SNS, koje napadaju ti filmovi TV N1 su izloženi negativnim stereotipima i predrasudama. Žrtve su licemerja, dvostrukih standarda, nedoslednosti  i specifičnog vida rasizma. Televizija N1 pokazuje primitivno licemerje i nedoslednost, i na SNS primenjuje  metode dvostrukih aršina. TV N1 za istovetno postupanje, za koje kritikuje i blati SNS, ne kritikuje ni jednu opozicionu stranku. Filmovi N1 predstavljaju klasičan primer tabloidnog, senzacionalističkog  izveštavanja. Zbog toga je poznati novinar „CNN“ Brent Sadler napustio funkciju direktora Uredničkog kolegijuma N1. O tome,  i o kršenju novinarskih kodeksa na toj televiziji je u decembru 2018. pisao u pismu Gregu Bejčmenu, potpredsedniku „CNN“, i kasnije, u aprilu 2019, u svojoj ostavci rukovodstvu fonda “BC Partners” i Draganu Šolaku. Javnosti su postale dostupne nezavisne stručne analize o programu N1, rađene na zahtev rukovodstava „KKR“ i „CNN“. One su pokazale da uredništvo televizije N1 (Srbija) vodi neobjektivnu, neizbalansiranu, antivladinu i antidržavnu uređivačku politiku informativnog programa.

 

Ilija: Predstavio sam se ko novinar. Reko sam da pišem feljton (…) Razgovarali smo dve noći i dva dana bez prestanka. Za ovog veli, kad sam polazio: ’Za pare će izdati narod, zemlju i ceo svet. Mala je ovo zemlja, koliki je on izdajnik…’“.
Dušan Kovačević – “Balkanski špijun“

________________________________________________________________________________

UPUTNICE:

1.http://rs.n1info.com/Video/Info/a334533/Dokumentarni-film-Doktori.html
2.http://rs.n1info.com/Vesti/a546546/Zelenovic-pozvao-Sarcevica-da-proveri-validnost-diploma-cetiri-aktuelna-ministra.html
3.http://rs.n1info.com/Vesti/a498723/Djilas-Stefanovic-zbog-lazne-diplome-da-podnese-ostavku.html
4.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3583715/szs-podneo-krivicnu-prijavu-protiv-stefanovica-zbog-diplome.html
5.http://www.politika.rs/sr/clanak/395596/Kako-je-Dilas-novcem-Beogradana-od-ukrajinskih-prevaranta-kupovao-lazna-medunarodna-priznanja-za-sebe-i-grad-Beograd
6.http://m.novosti.rs/vesti/naslovna/društvo.395.html:807035-Stefanovic-studije-zavrsio-po-zakonu-FOTO
7.https://www.blic.rs/vesti/politika/objavljen-studentski-dosije-stefanovica-predsednik-saveta-megatrenda-slusao-je/538hzb3
8.https://remarker.media/vesti/zivot-je-tamo-gde-smo-mi-natalija-miletic/
9.http://www.pressonline.rs/info/Forumzaborbuprotivprosvetnemafije/419201/adam-santovac–najveci-lazov-medju-novinarima.html
10.https://www.alo.rs/vesti/politika/kako-je-strucnjak-bbc-dzejms-harding-srusio-mit-o-solakovim-nezavisnim-medijima/233414/vest

 

*Autor je politički analitičar i član Upravnog odbora Fondacije SNS

 

Izvor Vidovdan, 28. novembar 2019.