Putin: Osnov za rešavanje pitanja Kosova je Rezolucija 1244

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci i rekao da je Putinu preneo svoja „nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom“

Vladimir Putin je rekao da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje i da će Moskva nastaviti da podržava Srbiju. Aleksandar Vučić je istakao da ga brojni predstavnici “raznih zemalja” pitaju zašto ide u Rusiju. Ići ćemo još češće, nastavićemo saradnju, bez obzira na sve što će neko da kaže, poručio je Vučić.

Predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su se sastali danas u Sočiju, a zatim se obratili medijima. Vladimir Putin je rekao da Rusija posvećuje veliku pažnju bezbednosti regiona Balkana i da ima sadržajan dijalog sa svima. Žele, kaže, da doprinesu atmosferi dobrosusedstva.

Ističe i da je pozicija Moskve u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije nepromenljiva i da smatra da je osnov za rešavanje tog pitanja Rezolucija 1244. Rusija podržava suverenitet i celovitost Srbije, i adekvatno obezbeđenje interesa svih etničkih grupa, rekao je Putin. Dodaje da je Rusija spremna da podrži kompromisno rešenje Beograda i Prištine, ali i napomenuo da će Moskva podržati stav Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio Rusiji na podršci i rekao da je Putinu preneo svoja “nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom”. Ukazao je na izjave i najave iz Prištine, kao i na dodatne pritiske kojima žele da “iskamče priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa”. Poručio je, međutim, da to nije ni moguće, ni realno.

SRBIJA I RUSIJA SE PODRŽAVAJU
Predsednik Srbije je rekao da Rusija može da računa na podršku Srbije, baš kao što i Srbija računa na podršku Rusije. “Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala protiv interesa Srbije, niti dokument za koji bi glasala Srbija, a da je protiv interesa Rusije”, rekao je Vučić.

Kaže da ga brojni predstavnici “raznih zemalja” pitaju zašto ide u Rusiju, a da je on ponosan i da mu je čast da se susretne sa Putinom. Navodi da manje od njih “čeka u redu kod Putina” i da mu ruski predsednik ukazuje jednako, ako ne i veće poštovanje nego njima. “Ići ćemo još češće, nastavićemo saradnju, bez obzira na sve što će neko da kaže. Uvereni smo da će biti u korist i za dobrobit ruskog i srpskog naroda”, rekao je Vučić.

Dvojica predsednika su istakla odličnu vojno-tehničku saradnju. “Putin me je prethodnog puta posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju”, istakao je Vučić. Vučić je rekao da će Rusija obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora sa Ukrajinom o tranzitu ruskog gasa.

Zahvalio je Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dve zemlje budu veoma dobri i ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primetio, ljudi u Srbiji više cene Putina nego neke ranije ruske lidere. Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je prihvatio poziv Putina da sledeće godine boravi u Moskvi povodom Dana pobede, 9. maja. Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

VUČIĆ POZVAO PUTINA DA DOĐE U BEOGRAD
Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio na podršci Rusiji za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu, istakavši da će centralni deo biti uskoro završen. Vučić je rekao da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

Putin je rekao da će u Srbiju uskoro biti vraćena i najvrednija kulturna relikvija – 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu. Ona će biti vraćena na osnovu sporazuma Rusije i Srbije, potpisanog 19. oktobra u Beogradu tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

 

Izvor Tanjug/RTS, 04. decembar 2019.

VUČIĆ POKLONIO PUTINU IKONU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu ikonu Preobraženja Gospodnjeg. Ruski predsednik je Vučiću poklonio originalnu pušku kralja Milana Obrenovića.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 

Izvor Večernje novosti, 04. decembar 2019.