Трећи српски дани осигурања у Аранђеловцу (PR)

Та манифестација, под називом „Поглед на прошлост, садашњост и будућност осигурања у Србији“,одржана је од 28. до 29. новембра у Аранђеловцу

За девет месеци ове године бруто премија делатности осигурања у нашој земљи повећана је за 6 одсто, од чега бруто премија неживотних осигурања за 6,35 одсто, а бруто премија животних осигурања за 4,36 процената. Готово је извесно да се приближавамо износу од 900 милиона евра бруто премије у једној пословној години, а ако се томе дода да је билансна сума делатности осигурања 2,4 милијарде евра, те да њен капитал износи завидних 520 милиона евра, то несумњиво указује на снагу и потенцијале за развој осигурања у будућности, истакао је Мирко Петровић, председник Управног одбора Удружења осигуравача Србије и председник Извршног одбора Компаније „Дунав осигурање“ приликом отварања Трећих српских дана осигурања.

Мирко Петровић, председник УО Удружења осигуравача Србије и председник ИО Компаније „Дунав осигурање“

Та манифестација, под називом „Поглед на прошлост, садашњост и будућност осигурања у Србији“,одржана је од 28. до 29. новембра у Аранђеловцу. Петровић је подвукао даје поверење грађана у делатност осигурања почело да се учвршћује и расте захваљујући мерама Народне банке Србије и великом броју одлука које је она донела, те напорима које улаже заједно са осигуравачима. Од 2005. године до данас техничке резерве српског осигурања, изражено у еврима, порасле су шест пута, а премија нешто више од два пута. Само у 2018. години закључено је 6.700.000 полиса, решено је преко 787.000 одштетних захтева, ана име накнаде штета клијентима је исплаћено преко 345 милиона евра.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поздрављајући учеснике овог великог међународног скупа истакао једа расте свест о значају и улози осигурања, као и да се ради на Закону о осигурању у случају повреда на раду, који ће предвидети обавезност осигурања свих запослених, чиме ће сектор осигурања бити подигнут на још виши ниво.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић даје изјаву за медије (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић у уводном обраћању нагласио је важност задржавања тренда раста тржишта осигурања, а Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије, истакао је да је овај догађај организован с циљем да подигне свест о осигурању, као и то да полиса осигурања није трошак, већ инвестиција.

Вицегувернер НБС Жељко Јовић

Други дан конференције отворио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је најавио изградњу аутоматизованих противградних станица широм Србије, пре свега у областима које су најчешће изложене временским непогодама. Изнео је и идеју да се буџет осигура од штета које могу погодити пољопривредну производњу, то јест да се осигура евентуални финансијски губитак. А о томе шта је предузела турска влада с циљем подршке пољопривредницима путем пула осигурања говорио је Булент Каран из „Халк групе“.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић

Учесници скупа у Аранђеловцу имали су прилике да се упознају с правцима даљег развоја концепта Солвентности II, о чему је говорио његов творац Карел ван Куле, док је на тему међународних рачуноводствених стандарда говорила Марија Короликова из АОН-а.

Округли сто о катастрофалним штетама које нас све чешће упозоравају на своја разорна дејства водио је новинар РТС Јован Мемедовић. Округли сто почео је филмом о бројним штетним догађајима који су у последњих неколико година погодили Србију одневши многе људске животе и наневши велике материјалне губитке. У дискусији на Округлом столу учествовали су Марија Бијелић из Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС, Мира Кириџић, представник „Свис ре“, Бобан Стевановић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а РС, Един Гараплија, оснивач и председник ИНЗА групе и експерт за заштиту и спасавање, Ђорђе Вучинић, председник Националног удружења за управљање ризицима у РС, и Александар Пантелић из Кабинета председника Општине Обреновац.

Округли сто на тему катастрофалних штета

Закључке Трећих српских дана осигурања дефинисао је Зоран Благојевић, члан Управног одбора Удружења осигуравача Србије, који је рекао да је пред нама период у којем ћемо се морати суочити с великим изазовима трансформисања наших компанија како бисмо обезбедили одрживост пословања. Комплетан модел пословања претрпеће измене како због прилагођавања прописима Европске уније тако и због неопходности дигитализације. Притом, фокус мора бити на клијентима, јер све што радимо радимо због њих, нагласио је Благојевић.

Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије

Овај, сада већ традиционални скуп осигуравача, окупио је више од три стотине представника осигуравајућих друштава из земље и света, као и експерата и државних званичника.

 

(PR)