Turska blokirala NATO plan o zaštiti Poljske i Baltika, pa odustala od blokade

Ankara je, najpre, odbila da prihvati plan NATO za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za borbu protiv Kurda, pa se predomislila

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Turska blokirala Alijansin plan jačanja odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije. On je to rekao na konferenciji za novinare održanoj nakon samita koji se održava u Votfordu, nedaleko od Londona, i dodao da lideri zemalja članica NATO nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.

Uoči samita u Londonu, zvanična Ankara je odbila da prihvati plan NATO za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za svoju borbu protiv sirijskih Kurda.

Stoltenberg je dodao i da se NATO zalaže za dijalog i bolji odnos sa Rusijom, kao i da je ubeđen da bi Kina trebalo da bude deo budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 04. decembar 2019.

TURSKA ODUSTALA OD BLOKADE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je Turska odustala od blokade plana za jačanje odbrane baltičkih zemalja i Poljske protiv Rusije, prenosi Rojters.

Stoltenberg je medijima rekao nakon samita lidera članica Sjevernoatlantskog saveza da nisu razgovarali o kurdskim snagama, Jedinici narodne odbrane (YPG), koje Turska smatra teroristima te su ranije zahtjevali i od članica NATO-a da ih označe kao takvim.

Uoči samita koji se povodom 70. godina Alijanse održava u Londonu, Ankara je odbijala da podrži plan članica za odbranu balktičkih zemalja i Poljske sve dok ne dobije više podrške u svojoj borbi protiv YPG, uključujući priznanje i drugih država članica da se radi o terorističkoj grupi.

Predsjednik Litvanije saopštio je da Turska nije tražila ništa u zamjenu za odustajanje od blokade. “Niko nije tražio ništa od nas. Svi smo zahvalni predsjedniku Erdoganu na njegovoj solidarnosti”, rekao je predsjednik Litvanije, Gitanas Nauseda novinarima u Londonu.

Na završnoj konferenciji za medije, Stoltenberg je također rekao da se NATO zalaže za dijalog i bolje odnose sa Rusijom te da vjeruje da bi Kina trebala biti dio budućih razgovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja. U izjavi objavljenoj nakon samita, čelnici 29 zemalja članica ponovo su potvrdili “trajnu transatlantsku vezu” između Evrope i Sjeverne Amerike, kao i sporazum o međusobnoj odbrani u kojem, napad na jednu članicu se smatra napadom na sve.

Lideri su takođe izjavili da “agresivne radnje” Rusije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj sigurnosti te da sve veći uticaj Kine predstavlja mogućnosti ali i izazove za Alijansu.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Peter Nicholls

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 04. decembar 2019.