Турска блокирала НАТО план о заштити Пољске и Балтика, па одустала од блокаде

Анкара је, најпре, одбила да прихвати план НАТО за балтичке земље и Пољску док не добије већу подршку за борбу против Курда, па се предомислила

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је Турска блокирала Алијансин план јачања одбране балтичких држава и Пољске против Русије. Он је то рекао на конференцији за новинаре одржаној након самита који се одржава у Вотфорду, недалеко од Лондона, и додао да лидери земаља чланица НАТО нису разговарали о војсци сиријских Курда, које Турска сматра терористичком организацијом, преноси Ројтерс.

Уочи самита у Лондону, званична Анкара је одбила да прихвати план НАТО за балтичке земље и Пољску док не добије већу подршку за своју борбу против сиријских Курда.

Столтенберг је додао и да се НАТО залаже за дијалог и бољи однос са Русијом, као и да је убеђен да би Кина требало да буде део будућих преговора о ограничењу или смањењу наоружања, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 04. децембар 2019.

ТУРСКА ОДУСТАЛА ОД БЛОКАДЕ
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у сриједу да је Турска одустала од блокаде плана за јачање одбране балтичких земаља и Пољске против Русије, преноси Ројтерс.

Столтенберг је медијима рекао након самита лидера чланица Сјеверноатлантског савеза да нису разговарали о курдским снагама, Јединици народне одбране (YPG), које Турска сматра терористима те су раније захтјевали и од чланица НАТО-а да их означе као таквим.

Уочи самита који се поводом 70. година Алијансе одржава у Лондону, Анкара је одбијала да подржи план чланица за одбрану балктичких земаља и Пољске све док не добије више подршке у својој борби против YPG, укључујући признање и других држава чланица да се ради о терористичкој групи.

Предсједник Литваније саопштио је да Турска није тражила ништа у замјену за одустајање од блокаде. „Нико није тражио ништа од нас. Сви смо захвални предсједнику Ердогану на његовој солидарности“, рекао је предсједник Литваније, Гитанас Науседа новинарима у Лондону.

На завршној конференцији за медије, Столтенберг је такођер рекао да се НАТО залаже за дијалог и боље односе са Русијом те да вјерује да би Кина требала бити дио будућих разговора о ограничењу или смањењу наоружања. У изјави објављеној након самита, челници 29 земаља чланица поново су потврдили „трајну трансатлантску везу“ између Европе и Сјеверне Америке, као и споразум о међусобној одбрани у којем, напад на једну чланицу се сматра нападом на све.

Лидери су такође изјавили да „агресивне радње“ Русије представљају пријетњу евроатлантској сигурности те да све већи утицај Кине представља могућности али и изазове за Алијансу.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Peter Nicholls

 

Извор Радио Слободна Европа, 04. децембар 2019.