Миршајмер: Кина би могла сменити САД на позицији највеће светске силе

Професор Џон Миршајмер био је гост на ФПН где је поручио да је Кина права претња и изазов за САД и да је могуће да ће претећи САД

У свету се догађа фундаментална промена у дистрибуцији моћи и уместо света са једном великом силом, сада прелазимо у време мултиполарног света у коме ће много шта бити другачије. Како ће изгледати тај нови глобални поредак, које ризике са собом носи и како ће се нова дистрибуција моћи одразити на европски континент, биле су главне теме предавања „Будућност политике великих сила у 21. веку“ професора Џона Миршајмера са Универзитета у Чикагу и аутора књиге Трагедија политике великих сила, које је у среду одржано на Факултету политичких наука у Београду.

Данас нема дилеме да је „Ујка Сем“ још увек најмоћнији, Кина је друга и још увек не жели да улази у сукоб са САД, рекао је професор пред препуним амфитеатром ФПН-а. Русија је трећа од три најмоћније земље, казао је он, процењујући да је моћ и утицај те земље и надаље опадати. Два главна стуба војне моћи неке државе, наставио је, јесу колику популацију одређена држава има и колика је њена економска моћ. Кина током Хладног рата није важила за велику силу – јесу били многољудна нација, али нису били богати. „Сада и даље имају пуно људи, а постали су и богати“, казао је професор Миршајмер.

Дајући статистичке прогнозе за будућност, он је рекао да ће САД остати веома моћна земља – 2019. године популација САД била је 329 милиона људи, а до 2050. очекује се да ће порасти на 379 милиона. „Ми (у САД) никада нисмо имали проблема са популацијом, ми смо земља имиграције. САД ће свакако наставити да имају динамичну и моћну економију“.

Русија је опадајућа је сила, оценио је он. Има озбиљне демографске и економске проблеме и није реална претња ни за Европу, ни за Азију. „Неће бити Велике Русије, а не постоје озбиљне опасности ни по Источну Европу. Руси немају довољно снаге да изазову озбиљне проблеме“, казао је Миршајмер. Руса ове године, према званичним подацима, има 146 милиона, а 2050. се очекује да ће популација пасти на 136 милиона, уз наставак старења становништва. Руска економија превише је зависна од гаса и нафте и мало је показатеља да ће Русија модернизовати своје капацитете. Такође, та земља троши превише средстава да би одржала ниво у трци наоружања са САД, казао је професор.

Међутим Кина, наставио је Миршајмер, права је претња и изазов за САД и могуће је да ће претећи САД. У Кини сада живи 1,4 милијарде људи и тај број ће остати и 2050. У Кини не расте становништво и то је један од проблема који имају, а то је последица понајпре вишедеценијске политике једног детета. Но, и поред тога, Кина ће и циљане 2050. имати много већу популацију од САД.

ШТА ЖЕЛЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ
Шта су принципијелни циљеви великих сила, упитао је Миршајмер. Примарно битно им је прво суседство. Други делови света које их интересују су оне области где су присутне и друге велике силе, јер друге велике силе представљају потенцијалну претњу. Уз то, занимљиве су и области у којима постоје кључни ресурси и данас је то Персијски залив на Блиском истоку, објаснио је професор.

Ни једна земља, поручио је професор, не може да буде глобални хегемон. Највише што може да постигне је да буде регионални хегемон. „Ако сте заиста моћни, нико вам од суседа неће претити. Нико у Канади, Мексику или Јужној Америци не машта о нападу на САД, јер ми смо регионална ‘годзила’, од 1900. године“, рекао је Миршајмер помињући име измишљеног џиновског морског чудовишта из филмова фантастике.

КИНЕСКА СТРАТЕГИЈА РАСТА И АМЕРИЧКА СТРАТЕГИЈА
Кина ће у овом веку покушати да постане регионални хегемон у Азији, предвиђа професор Миршајмер уз опаску да ће Кина покушати да доминира у Азији на начин на који су САД доминирале на западној хемисфери.

У суштини Кина има за циљ да постане најмоћнија земља у Азији и потисне војно присуство САД из Азије, а када је реч о Европи, по мишљењу Миршајмера она је историјски најважнији регион у свету за САД. На другом и трећем месту били су североисточна Азија, где САД имају своје савезнике (Јапан и Јужну Кореју), а на трећем је Персијски залив.

„Постоје добре шансе да ће војска САД изаћи из Европе, ако Кина настави са својим импресивним растом, пошто ће потребе за ограничавање кинеске експанзије бити огромне. Американци се окрећу од Европе и то ће у Европи довести до озбиљних проблема, јер војска САД је чувар мира у Европи од 1989.“

ЕВРОПА – АМЕРИЧКИ ИЛИ КИНЕСКИ САВЕЗНИК?
Европа ће, наставио је, играти минорну улогу у сузбијању моћи кинеске војске, САД и њени азијски савезници ће обезбедити сву војну моћ за тај задатак. Међутим, када је реч о економском потискивању Кине, Европа ту игра веома важну улогу. „Главно је питање – да ли ће Европа наставити да тргује са Кином и помаже њен снажан раст? Ако да, ти односи ће врло разљутити Сједињене Државе и дати Вашингтону разлог да повуче војску из Европе. Јер – Европа храни звер“, казао је он.

Миршајмер је оценио да је то оно што ради председник САД Доналд Трамп – покушава да успори раст кинеске економије и да их успори на технолошком фронту. Међутим, Трампова политика спрам савезника у Европи по њему је веома лоша и штетна, јер Европа ће бити врло потребан савезник у сукобу са Кином – као напослетку и Русија, за коју Миршајмер процењује да ће неизбежно ући у сукоб интереса са Кином, због источне Азије.

 

Аутор Вељко Поповић

 

Насловна фотографија: Факултет политичких наука

 

Извор Глас Америке, 04. децембар 2019.