Потписан уговор о изградњи Моравског коридора

Вучић је након потписивања уговора поручио да ауто-пут значи бољи живот за грађане у Моравичком, Рашком и Расинском округу

Kомерцијални уговор о изградњи Моравског коридора, једне од најзначајнијих саобраћајница, која ће повезати централну Србију, југ и запад, и коридоре 10 и 11, потписан је јутрос у Председништву Србије.

Уговор су потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и представници компаније „Бехтел Енка УК Лимитед“ Мајкл Вилкинсон и Мехмет Тара. Председник Србије Александар Вучић је након потписивања уговора поручио да ауто-пут значи бољи живот за грађане у Моравичком, Рашком и Расинском округу.

„Ауто-пут значи бољи живот, то је ауто-пут о коме су људи сањали деценијама, чекали да се нешто догоди, веровали да је могуће да га неко изгради, а сада се дешава. Срећан сам због уговора, кренуће готово одмах да се гради“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће то бити најшири ауто-пут у Србији – за 0,8 метара шири од осталих са обе стране, као и да је у питању дигитални ауто-пут. Вучић је рекао да Моравски коридор значи долазак инвеститора, али и останак људи у Србији.

„Млади људи ће видети да има будућности, да можемо боље, да смо спремни да радимо. Људи могу не само да чекају бољу будућност, већ и да учествују у стварању будућности и да њихова деца могу да очекују ту бољу будућност“, рекао је председник.

Моравски коридор повезаће Чачак, Мрчајевце, Адране, Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Стопању, Крушевац, Ћићевац и Појате. Вучић очекује да ће до новембра 2021. бити завршен део ауто-пута до Кошева у дужини 28 километара, за мање од три године биће завршен аутопут Чачак-Краљево што је додатних 31 километара. За мање од четири године, каже, биће потпуно завршено 57 километара од Адрана до Кошева, односно од Краљева до Крушевца.

Представник компаније Мајкл Вилкинсон је рекао да су више од две године радили на пројекту, као и да су данас започели снажно пријатељство са Владом Србије и са Коридорима Србије. „Верујем да ће ово бити трансформацијски пројекат за економију и регион, заштиту од поплава, и да ће дати велики допринос људима који ту живе“, рекао је Вилкинсон.

Потписивању уговора претходио је састанак председника Вучића са представницима компаније „Бехтел Енка“, стратешког партнера за овај пројекат, којег је Влада Србије изабрала на основу јавног позива. Моравски коридор, односно ауто-пут Појате–Прељина, биће дуг 112,3 километра. Током градње регулисаће се водотоци Мораве којима пролази, а коридор ће дати нову шансу великом броју индустријских зона планираних дуж њега.

ПУТ КОЈИ ЋЕ ИСПУЊАВАТИ НАЈВИШЕ СТАНДАРДЕ
Министарка Зорана Михајловић саопштила је да је ће ауто-пут испуњавати највише стандарде како у грађевинарству, тако и у телекомуникацијама и безбедности саобраћаја.

„Очекујем од компанијe ‘Бехтел’ и њеног партнера, турске компаније ‘Енка’, да ‘Моравски коридор’ изграде у року и по најновијим стандардима, да бисмо добили квалитетан и безбедан ауто-пут. Такође је важно да се предузећа из Србије, са којима ће заједно радити, упознају са најновијим технологијама које се користе у изградњи ауто-путева“, изјавила је Михајловићева.

 

Насловна фотографија: mgsi.gov.rs

 

Извор РТС, 05. децембар 2019.