Србин са Косова осуђен на две године затвора због изјаве да је Рачак измишљотина

Тодосијевић је оптужен и данас осуђен због изјаве поводом 20-годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану

Основни суд у Приштини осудио је на две године затвора бившег министра администрације и локалне самоуправе у косовској влади Ивана Тодосијевића, због наводног подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију.

Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић рекао је РТС-у да пресуда није правоснажна и да ће се жалити Апелационом суду.

„То показује какво је стање људских права мањина на Косову и Метохији. Немају право да ишта кажу што се не свиђа властима. Кажњава се наводни вербални деликт што није рађено ни у време комунизма“, оценио је Влајић.

Тодосијевић је прво смењен са места министра, а онда је оптужен и данас осуђен због изјаве поводом 20-годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану, када је рекао да је повод за НАТО агресију на СР Југославију „била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак“.

 

Аутор Андрија Игић

 

Извор РТС, 05. децембар 2019.

СРПСКА ЛИСТА О ПРЕСУДИ ТОДОСИЈЕВИЋУ
Представници Српске листе најавили су да ће напустити косовске институције, на локалном, централном и другим нивоима, уколико члану Председништва Српске листе Ивану Тодосијевићу, буде потврђена пресуда којом је осуђен на две године затвора због вербалног деликта.

Председник Српске листе Горан Ракић је на коференцији за новинаре навео да ће уколико остане та пресуда на снази и буде потврђена на вишој инстанци позвати све српске представнике да напусте своја радна места у правосуђу, полицији, тужилаштву и другим институцијама, пише КоССев.

Ракић је рекао да је том пресудом Србима одузето право на говор, слободу мишљења и право да говоре истину. Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се чека реакција међународних представника уз оцену да је у питању иституционално насиље.

Бивши министар администрације и локалне самоуправе у Влади Косова Иван Тодосијевић осуђен је у Основном суду у Приштини на две године затвора због „подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“.

Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић је рекао за портал КоССев да је бивши министар осуђен због изјаве коју је дао у Звечану поводом 20. годишњице НАТО агресије на СРЈ. Тодосијевић је тада изјавио да је „повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао“.

„Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на свом радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију“, рекао је још Тодосијевић чији адвокат је најавио жалбу на пресуду.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор КоССев/Н1, 05. децембар 2019.