Шта се догоди кад критикујете НАТО: У Француској највећи протест у последњих 25 година

Како јавља Монд, од Марсеја на Медитеранској обали до Лила на северу земље организовано је 245 окупљања

Најмање 280.000 људи изашло је на улице широм Француске због најављених реформи пензионог система, преносе француски медији. Полиција у Нанту и Паризу употребила водене топове и сузавац. У притвору 40 особа. Обустављен железнички саобраћај. На париском аеродрому „Орли“ отказано је 20 одсто летова, јавља „Ројтерс“. Демонстранти у Нанту гађали су разним предметима полицију након чега је она употребила сузавац и водене топове. Ухапшено шест особа, јавља Ројтерс. Избио је и сукоб у Паризу након чега је полиција употребила сузавац, јавља Ројтерс.

Према наводима Паризијена, у притвору је око 40 особа. Како јавља Монд, од Марсеја на Медитеранској обали до Лила на северу земље организовано је 245 окупљања. У црвеним прслуцима синдиката кроз градове маршира око 280.000 људи. Њих обезбеђује око 6.000 полицајаца, укључујући више десетина припадника служби за брзо реаговање на моторима.

У Лиону и Марсеју хиљаде учесника протеста носи транспаренте на којима пише „Макрон се изгубио“ и „Не дирајте наше пензије“, преноси Ројтерс. У генералном штрајку због реформе пензионог система учествују запослени у школама, трговинама, адвокати, медицински радници, запослени у ваздухопловству, железници, јавља Би-Би-Си.

БЛОКАДА САОБРАЋАЈА
Затворен је метро, обустављен железнички саобраћај. Сви возови „Евростара“ отказани су од данас до 9. децембра.

Са француских аеродрома неће полетети петина авиона. На париском аеродрому „Орли“ отказано је 20 одсто летова, јавља Ројтерс. „Јавни превоз ће данас бити веома отежан, као и сутра, а вероватно и овог викенда“, изјавио је заменик министра саобраћаја Жан Батист Ђебари за радио РТЛ, преноси Ројтерс.

Због штрајка синдиката, који протестују због најављене измене пензионог система, затворен је Ајфелов торањ и музеј Орсај, док је музеј Лувр саопштио да ће каснити са отварањем као и да ће поједине просторије бити затворене. У саопштењу компаније СЕТЕ, која управља Ајфеловим торњем, наводи се да тај париски симбол нема довољан број особља за отварање торња уз оптималан прихват посетилаца, преносе агенције.

Грађани наводе да користе приградски воз јер метро не ради. „Ово је штрајк за наше пензије. За њих треба да се боримо. Ја сам државни службеник, а измене нас све погађају“, наводи један од грађана.

КОНТРОВЕРЗНА РЕФОРМА
У центру спора је контроверзна реформа државног пензионог система, коју је председник Емануел Макрон најавио у кампањи пред изборе 2017. године. Он жели да поједностави систем одласка у пензију, у коме сада постоје 42 различита модела, и да их сведе на један.

Ова промена ће значајно утицати на јавни сектор, који је до сада имао „специјални третман“ и могућност исплате компензација за теже услове рада. „Прилично сам неутралан, али му се не противим, ако ме то питате.“ Последњи штрајк оваквог незадовољства био је 1995. године, када је земља „стала“ на три недеље.

 

Насловна фотографија: Clement Mahoudeau/AFP/Getty 

 

Извор Паризијен/Монд/Би-Би-Си/Ројтерс/РТС, 05. децембар 2019.