Вучић: Приштина опструише разговоре, нисам оптимиста

„Што се тиче нормализације и ја то очекујем, али никако да дођу. Добро би било да наставимо разговоре, иако нисам превелики оптимиста“

Нама признање Приштине не треба, очекујем нормализацију, али Приштина опструише разговоре и дијалог, рекао је председник Србије Александар Вучић након отварања радова на изградњи ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице од Шапца ка Лозници.

Уз подсећање да је Београд увек спреман да настави разговоре о питању КиМ са албанском страном, чим укину таксе, Александар Вучић је тако, на молбу новинара, прокоментарисао изјаву Метјуа Палмера да САД желе да виде потпуну нормализацију односа Београда и Приштине, што би, прецизира Палмер, значило међусобно признање.

„Ми не чезнемо за њиховим признањем, а што се тиче нормализације и ја то очекујем, али никако да дођу. Добро би било да наставимо разговоре, иако нисам превелики оптимиста“, навео је Вучић. Председник је рекао, такође, да смо ми увек спремни да разговарамо ако укину таксе и поручио: „Знају пут, да онда дођемо и почнемо да разговарамо“.

СА МЕРКЕЛОВОМ О КИМ И ЕВРОПСКОМ ПУТУ
Вучић је на питање новинара, након отварања радова на изградњи ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице од Шапца ка Лозници, о чему ће разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел одговорио да ће разговарати пре свега о Косову и Метохији и европском путу Србије, али и о економској и свакој другој билатералној сарадњи. „Шта ће она мене да пита, то морате њу да питате“, додао је председник.

Осврнуо се на јучерашње разговоре са председником Русије Владимиром Путином, преневши да је са њим, на иницијативу шефа руске државе, у два или три наврата разговарао насамо, али да садржај тих разговора не може да обелодањује.

МОГУ ДА МИ ПРЕТЕ, АЛИ НЕЋЕ СРУШИТИ ПУТЕВ И ФАБРИКЕ
Коментаришући нове претње које су му упућене на друштвеним мрежама, те на питање новинара како види то што су Бошко Обрадовић и његове присталице рекли да ће да заврши као Александар Обреновић, рекао је да то неће променити чињеницу да су сада плате и пензије веће него икада.

„Хоће ли тиме да сруше ауто-путеве и чињеницу да су када су отишли са власти оставили ненормалне дугове и фабрике пусте, а да данас отварамо фабрике у свим градовима“, запитао је Вучић.

Каже да никада раније, као данас, није имао прилику да у једном дану потпише важан уговор, за Моравски коридор, и да отвори припремне радове за ауто-пут.

„То говори колико се Србија мења и колико напредујемо и колико се мењамо и верујемо у сопствене могућности и колико смо успели да уредимо јавне финансије. Поносан сам на Србију“, нагласио је Вучић.

Додао је и да ће се код Шапца налазити велики мост преко Саве дуг 1.327 метара и да ће се онда наставити пут од 55 километара од Шапца до Лознице. Упитан да прокоментарише скупове подршке њему у неколико градова широм земље, наводи да није знао за то, те замолио људе да се не окупљају, већ само да наставе да раде, јер, истиче, рад нико не може да победи.

„Молим их да не организују те скупове. Бескрајно сам им захвалан, јер, иако ме нису питали, то показује да ти људи имају неку емоцију, а пре свега да су забринути за будућност своје земље“, рекао је председник у Шапцу.

ВУЧИЋ: ХОЋЕ ЛИ СВЕ ДА НАС ОСУДЕ?
Александар Вучић назвао је застрашујућим то што је Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора зато што је за злочин у Рачку рекао је да је измишљен, и поручио да и он сам понавља да је то фабриковани злочин и упитао да ли ће због тога све да нас осуде.

ВУЧИЋ О ИЗЈАВИ ЛАЗАНСКОГ: ВИДЕЋЕМО КАД ДОЂЕ ВРЕМЕ
Александар Вучић наводи да ће питање могуће заједничке производње оружја са Русијом бити разматрано када дође време.

„Ако будемо могли у реду, ако не будемо, видећемо када дође време“, рекао је Вучић, упитан за изјаву амбасадора у Русији Мирослава Лазанког да је то била тема разговора у Сочију.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Танјуг/РТС, 05. децембар 2019.