Хистеричне реакције у Приштини на Вучићеву изјаву о Рачку

Представница Приштине у САД Вљора Читаку је написала да су „изјаве које негирају злочин срамота за Србију“, а изјаву Вучића назвала „лудилом“

Политичари у Приштини реаговали оштро на изјаву Вучића да је застрашујуће то што је бивши министар Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјаве. Подсетимо, затворску казну од две године је бивши косовски министар Иван Тодосијевић добио због изјаве да је за злочин у Рачку измишљен. Пресуду је јуче коментарисао и председник Србије Александар Вучић, који ју је оценио као застрашујућу.

“Сви чланови Српске листе поновиће, ја понављам сада, фабриковање злочина у Рачку где је све фалсификовао онај белосветски преварант и лопов Вокер, то ћу да понављам сваки дан. Хоћу да видим да ли могу све да нас осуде и хоће ли да избришу истину”, рекао је Вучић.

Уследила је и реакција политичара у Приштини. Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи је на свом Твитер налогу написао да званичници из Србије “негирају један од најгорих злочина над цивилима који се догодио у Европи”, а који је, како тврди, потврдио Хашки трибунал. Тачи наводи и да се Србија мора одрећи, како тврди, “геноцидне” политике, јер се, према његовим речима, помирење и правда не могу градити на основу негирања злочина.

Одлазећи косовски премијер Рамуш Харадинај написао је на Твитеру да је “масакр у Рачку 1999. године запрепастио свет”. Он сматра да Вучићево негирање показује да Србија, како каже, “чува Милошевићев геноцидни менталитет”. Харадинај је додао и да је “шокантно”, како каже, да такозвани “предводник ка ЕУ” гаји етничку мржњу и “минимизира шансе за мир и помирење у региону”.

Министар спољних послова у одлазећој влади у Приштини Беџет Пацоли је такође на Твитеру написао да осуђује политику негирања ратних злочина од стране Србије и председника Вучића. “Ово је против жртава и против помирења”, написао је Пацоли. Дипломатска представница Приштине у САД Вљора Читаку је написала да су “изјаве које негирају злочин срамота за Србију”, а изјаву Вучића назвала “лудилом”. “Рачак је била трагедија, која се разоткрила свету праву окрутност српског режима на Косову”, тврди Читаку у објави на свом Твитер налогу.

Из Српске листе најављују да ће позвати све српске представнике да напусте косовске институције ако пресуда против Ивана Тодосијевића постане правоснажна.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Прва/Танјуг/Б92, 06. децембар 2019.