Пресуда у афери Индекс, оптуженима 60 година затвора

Сви оптужени заједно су добили више од 60 година робије због продаје диплома и испита на Правном факултету у Крагујевцу

Након готово 11 година, Виши суд у Смедереву прогласио је кривим све оптужене за продају диплома и испита на Правном факултету у Крагујевцу, преносе медији. Овај случај у јавности познатији је као „Афера Индекс“. Сви оптужени заједно су добили више од 60 година робије, преноси Блиц.

Како јавља репортер Блица, Саша Јовановић осуђен је на шест година робије, Драгана Петровић на седам, Емилија Станковић на пет, Свето Пурић на осам, Божан Власковић на четири, Драган Мрдаловић на шест година робије. Оптужени Иван Чукаловић добио је две године затвора, Зоран Симић пет, Милена Петровић три, као и Срђан Ђорђевић и Ненад Ђурђевић. Оливера Којић осуђена је на две године, Андрија Томовић на три, Радоје Бркић на две, као и Миодраг Мицовић, а Јасмина Нектаријевић осуђена је на шест месеци кућног затвора.

У протекла два месеца заменик Вишег јавног тужилаштва у Смедереву и браниоци износили су завршне речи пред судским већем судије Слађане Бојковић, иначе председнице Вишег суда у Смедереву. Тужилац је тражио да оптужени буду осуђени, и то на казне затвора од две до 11 година. За 27 оптужених предложио је затвор, и то укупно више од 120 година робије. Највеће казне, и то по 11 година затвора, тужилац је затражио за Свету Пурића, бившег декана и доскорашњег продекана за финансије Правног факултета у Крагујевцу, Зорана Симића, некадашњег шефа Студентске службе у тој високошколској установи, и професорку Драгану Петровић.

Затворска казна од девет година затражена је за професорку Емилију Станковић, која је у то време била и помоћница министра просвете. За Срђана Ђорђевића, актуелног продекана за наставу на Правном факултету у Крагујевцу, тужилац је предложио казне затвора од шест година. Такође је затражено и одузимање незаконито стечене имовине.

Протеклих година браниоци су често опструисали суђење, а интересантно је да је једна од главних оптужених, професорка Драгана Петровић, која је прво била доцент, а потом и професор на предмету кривично право, а сада је стручни сарадник на дисциплини кривично право на Институту за упоредно право у Београду, одбрану изнела тек у октобру ове године. Навела је да је циљ био да се „овом афером у други план баце остале, много крупније у којима су у оптицају биле кудикамо веће суме, са могућим политичким импликацијама“. Данашња пресуда је првостепена и није коначна.

 

Насловна фотографија: jura.kg.ac.rs

 

Извор Блиц/Б92, 06. децембар 2019.