Више опција у игри за снабдевање Србије руским гасом у 2020.

Једна опција је „Турски ток”, али у овом случају све зависи од завршетка радова на бугарској деоници тог гасовода

За снабдевање Србије руским гасом у првој половини 2020. године, без обзира на резултате гасних преговора између Москве и Кијева, постоји више опција, сматрају руски енерегетски стручњаци, пише Спутњик.

Обећање да ће Србија добијати гас у првој половини следеће године без обизра на исход руско-украјинских преговора о новом споразуму о транзиту гаса, дали су председник Русије Владимир Путин и шеф „Гаспрома” Алексеј Милер на састанку са српским председником Александром Вучићем у Сочију. Једна опција је „Турски ток”, али у овом случају све зависи од завршетка радова на бугарској деоници тог гасовода, преноси Танјуг.

„Руски експерти истичу да бугарски премијер Бојко Борисов не води сасвим рационалну и одговорну политику када је реч о ‘Турском току’, али да овај ток није једина опција за снабдевање Србије гасом. Постоје гасоводи и у западној Европи, као и терминали за испоруку течног гаса који могу бити алтернатива”, наводи се у тексту.

Станислав Митрахович, главни експерт Фонда за националну енергетску безбедност и научни сарадник при Финансијском универзитету при Влади Руске Федерације, сматра да се Србија може снабдевати и гасом из Мађарске.

„У Мађарској постоје прилично велике подземне резерве гаса, тако да, у случају да транзит гаса преко Украјине буде прекинут, Србија може бити обезбеђена на овај начин. Али ово је краткорочно решење. Са друге стране, до Мађарске гас може бити испоручен не само преко Бугарске, него и из Аустрије. Гасовод ‘Северни ток’ иде кроз Немачку, Чешку и Аустрију, а од Аустрије до Мађарске”, рекао је Митрахович.

Иако је уверен да ће „Турски ток” ипак бити готов на време, експерт истиче да постоји и теоријска могућност да се Србија снабдева одређеним количинама течног гаса, који ипак неће имати значајну улогу, јер је Србија велики потрошач. Митрахович верује да би у том случају Србија могла да се нађе под притиском Америке да купује њен течни гас преко Хрватске или Грчке.

Иако део експерата као могуће решење види допремање течног гаса са руских терминала који се налазе на Јамалу и Сахалину, други нису уверени у изводљивост овог подухвата. Димитриј Адимов, експерт за енергетски сектор, сматра да постоје разне варијанте преко којих Србија може добити гас, укључујући и течни гас, али да је проблем што се ту не ради о директној испоруци. Поред тога, како „Гаспром” постоји у Србији, он ће, према речима Адимова, свакако бити у обавези да нађе решење на овај или онај начин, и у то не треба сумњати, преноси Спутњик.

 

Насловна фотографија: themoscowtimes.com

 

Извор Политика, 06. децембар 2019.