Представљено 14 нових хеликоптера Војске Србије

Ради се о четири јуришна хеликоптера Ми-35М, пет транспортно борбених Ми-17 и пет вишенаменских „Ербасових” Х-145М

На војном аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић” у Батајници су, у присуству председика Србије Александра Вучића, представљени нови хеликоптери Војске Србије. Реч је о 14 нових, купљених а не донираних, летелица. Ради се о четири јуришна хеликоптера Ми-35М познатих и као „летећи тенкови” или „ђавоље кочије”, пет транспортно-борбених Ми-17 и пет вишенаменских „Ербасових” Х-145М.

„Србија ово никада није имала”, рекао је председник Вучић.

Он је објаснио да се у овом случају не ради о обнављању средствима које је некада имала ЈНА, већ о наоружању које није имала ни Југославија на врхунцу моћи. Наиме, Војска Србије је од ЈНА наследила „мигове 29”, од којих је већина уништена у НАТО агресији, као и популарне али времешне хеликоптере Ми-8.

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана ових година опремљено је „миговима 29” донираним од Русије, очекује се и донација тих авиона од Белорусије, који ће бити модернизовани. Такође, истовремено су купљена два Ми-17, што је савремена извозна варијанта Ми-8. Вучић је посебно истакао значај ових транспортних хеликоптера у реаговању на ванредне ситуације, као што је гашење пожара на отвореном простору помоћу подвесног ведра са водом. Заједно са „летећим тенковима”, испоручена су још три купљена Ми-17.

Тешки борбени оклопни хеликоптери, као што је Ми-35, су први пут набављени. Уочи распада Југославије постојали су планови о набавци Ми-24, из кога је развијен Ми-35, али до тога није дошло. Данас Србија има те хеликоптере опремљене снажним топом, вођеним противоклопним ракетама и навођеним ракетним зрнима.

На новинарско питање колико је коштрала набавка руских хеликоптера, председник Србије је објаснио да је уговором предвиђено да се тај податак не објављује, али да је Србија од Русије добила значајан попуст. Он је приликом обиласка нових хеликоптера разговарао са свим члановима посада који су га дочекивали постројени испред летелица.

Говорећи о одлуци да се привремено застане са набавкама новог наоружања, Вучић је објаснио да се такве одлуке доносе имајући у виду потребе Војске Србије, што је најважније, али и финансијски и (гео)политички аспект таквих послова. Он је истакао да је војска оспособљена и опремљена да одбрани земљу.

„Још неке одређене ствари ће стићи наредне године”, заинтригирао је Вучић окупљене новинаре.

Он је, поводом медијских спекулација да ће Србија и Русија заједно правити наоружање, објаснио да тога неће бити у блиској будућности, али да би Србији било драгоцено искуство руског „Камаза” у производњи вешања за оклопна возила. На стајанци војног аеродрома који носи име пилота „мига 29” погинулог на борбеном задатку у време НАТО агресије, били су изложени и хеликоптери Х-145М европског конзорцијума „Ербас”. Реч је о најмодернијим летелицама у тој класи, користи их и Војска САД. Ова летелица намењена је транспорту малих група специјалаца, задацима потраге и спасавања а може и да дејствује по циљевима на тлу.

У току је испорука четири таква хеликоптера МУП-у Србије који их већ увелико користи, летелица овог типа могла се видети над Београдом, на задатку обезбеђења, у време недавне посете председника Белорусије Александра Лукашенка. Осим купљених хеликоптера, представљена је и добро позната „газела” коју стручњаци Војнотехничког института опремају домаћим ракетама ваздух-земља чији развој би требало да буде завршен до краја следеће године.

Председник Србије је на новинарска питања одговарао у хангару, између два Ми-35 чије је склапање и даље у току. Занимљиво је било видети те летелице онако како су превезене великим транспортним авионом из Русије, са скинутим роторима који су положени поред њих као и бројни сандуци са деловима.

 

Аутор Милан Галовић

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 07. децембар 2019.