Кандидат за председника у Хрватској Јасеновац назвао такозваним

Он је истакао да је антифашизам велика српска подвала којом се хрватски народ држи окован у канџама такозваног Јасеновца

Предсједнички кандидат Демократског савеза националне обнове (ДЕСНО) Анто Ђапић данас је представио свој изборни програм, оспорио постојање усташког логора Јасеновац и истакао да је улога предсједника државе симбол хрватске државности, а та државност је управљање хрватском слободом која је након смрти предсједника Туђмана ушла у слијепу улицу.

“Та државност је управљање хрватском слободом, а управљање том слободом након смрти предсједника Фрање Туђмана ушла је у слијепу улицу”, рекао је Ђапић у Осијеку.

По његовим ријечима, прозивали су га да говори о темама које су ствар прошлости и да се враћа на теме које данас нису релевантне, но сматра да хрватско друштво не може ићи напријед све док се рашчисте односи који оптерећују хрватско друштво.

ЂАПИЋ: СВЕ НЕГАТИВНО ДОШЛО ЈЕ ОД СДСС-А МИЛОРАДА ПУПОВЦА
“Док не рашчистимо односе који оптерећују хрватско друштво, не можемо ићи према напријед. Онај ко није учествовао у стварању хрватске државе не може знати што то значи. Није неважно ко је гдје био 1991. године, сматрам да ко је год 1991. био војни обвезник, а таквих је неколико међу предсједничким кандидатима, а није се ставио на располагање, не може бити заповједник Хрватске војске”, оцијенио је.

Нагласио је и како је потребно промијенити изборни систем који је оцијенио јако лошим те да ко год буде предсједник, мора интервенисати да престане дезинтеграција Хрватске коју имамо због 12 изборних јединица.

“Због тога Хрватска треба бити једна изборна јединица. Имамо накарадну ситуација да нам у сабор улази осам представника националних мањина и с те позиције креирају парламентарну већину и све што је уз то било негативно дошло је од СДСС-а и Милорада Пуповца”, устврдио је.

“ДИСКРИМИНАЦИЈА НАЦИНАЛНЕ ВЕЋИНЕ”
Због тога, каже, “тражимо једну изборну јединицу у којој ће на политичко тржиште сви под једнаким условима, а не да се с двадесетак хиљада гласова бира осам заступника који имају велик утицај на хрватску политику”.

“То је дискриминација националне већине“, закључио је Ђапић додавши како Хрватској треба нови закон о држављанству који ће штитити држављанство као највећу благодат. Констатовао је и како су бројне нелогичности у Уставу РХ оцијенивши како се у њему не истичу хрватске националне вриједности.

“НЕ МОЖЕ НИКО ОСПОРИТИ ПРАВО НА ПОЗДРАВ ‘ЗА ДОМ СПРЕМНИ'”
Ако буде изабран за предсједника, залагаће се да се у Устав врате хришћанске вриједности као стуб хрватског идентитета. “То је оно што нас је очувало у владавини комунизма када су породица, дом и вјера били ослонац опстанка хрватског друштва. Наши су проблеми почели онда кад смо се одмакли од тих темељних вриједности”, оцијенио је Ђапић.

Упозорио је и како је однос према Домовинском рату “накарадан” јер се он криминализује, а хрватски бранитељи понижавају.

“Не може никаква прича о антифашизму надјачати темељ хрватске државе, а то је Домовински рат. Не може нико оспорити право хрватским снагама поздрав ‘за дом спремни’ с којим су на уснама гинули хрватски младићи. Не можемо говорити о пијетету Вуковара или било које другог града док улицама ходају силоватељи хрватских жена и убице, а политика диктира процесе којима се тражи скидање споменика с ознакама ХОС-а”, рекао је Ђапић.

“ХРВАТСКИ НАРОД ЈЕ ОКОВАН У КАНЏАМА ТАКОЗВАНОГ ЈАСЕНОВЦА”
По његовим ријечима, “неприродно је да се као вриједносни систем хрватске државе третира некакав антифашизам који је велика српска подвала којом се хрватски народ држи окован у канџама такозваног Јасеновца и тиме нам се не допушта да развијамо своју слободу онако како ми желимо”.

Поручио је да су важна питања који је однос према нашим темељним вриједностима, према мигрантској кризи, која у таласима иде према Хрватској и према положају Хрвата у БиХ.

“Статус Хрвата у БиХ је од круцијалног значаја за опстанак хрватске државе. Стога сматрам да је формирање хрватске републике у БиХ нужно”, закључио је Ђапић.

“ДВИЈЕ ХРВАТСКЕ, ОНА КОЈА ЈЕ БИЛА У РАТУ И ОНА КОЈА НИЈЕ”
Сматра да предсједник државе мора имати јасније позиције него што их има данас јер је развлашћен институтом супотписа, што је, по Ђапићу, бесмислица. Држи да предсједник мора имати и могућност надзора и утицаја на процесе у Хрватској војсци те аутономног одлучивања о именовању шефова обавјештајне заједнице и амабсадора. Поручио је да у Хрватској “не могу постојати двије Хрватске, она која је била у рату и она која није”.

“Славонија не смије бити у позицији да у развоју каска за остатком државе јер није она одговорна што је велик број радно способне образоване популације одселио. Славонији треба помоћи промјеном пореске и привредне политике.” Ђапић је истакао како је “логично да службену кампању почне у граду који је обиљежио његов живот”. Пет пута освајао саборски мандат, у емисији прије неколико дана рекао да је антифашизам великосрпска измишљотина

“Осијек је у више наврата показао склоност према мени. Из осијечке изборне базе сам пет пута освајао саборски мандат а у два наврата сам био градоначелник Осијека“, рекао је.

Ђапић је, иначе, прије неколико дана на сличан начин наступио и у сучељавању с кандидаткињом Радничке фронте Катарином Пеовић. Тада је рекао да је у Хрватској угрожена већина, а да су антифашизам “довели Срби” и да је “1945. године побио Хрвате.

“Антифашизам је измишљотина, то је она политика великосрпска. Партизани су највећа срамота. Ево, Каповић прича да се сере на Блајбург. Ја осуђујем злочине и све то осуђујем, али не могу осудити идеју да се успостави хрватска држава. Антифашизам је уништавао хрватску државу. Ја сам највећи хрватски ревизиониста!” рекао је Ђапић. Казао је још и да су Хрвати данас таоци “политичког великосрпства”.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Hina/index.hr, 07. децембар 2019.