Америка увела санкције Србији, на удару 20-ак фирми из наменске индустрије

Како се истиче у саопштењу Стејт департмента, ембарго је уведен 9. децембра, на Међународни дан борбе против корупције

Амерички Стејт департмент саопштио је вечерас да је Министарство финансија САД увело санкције појединцима и компанијама из Европе, Азије и Латинске Америке који су „починили озбиљне злоупотребе људских права и корупцију“.

На тој листи су и власници појединих фирми за извоз оружја из Србије, чиме су потврђена незванична сазнања Данаса из дипломатских кругова да ће се на удару америчког ембарга наћи и двадесетак компанија из наше државе. Како се истиче у саопштењу, ембарго је уведен 9. децембра, на Међународни дан борбе против корупције.

Међу држављанима Србије против којих ће бити примењене санкције налази се и Слободан Тешић. Како се прецизира, Тешић је децембра 2017. био „један од највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану, и готово пола деценије се налазио на листи УН за забрану путовања, због кршења санкција које су УН увеле за извоз оружја у Либерију“.

Надлежни у Америци утврдили су да је Тешић „ да би осигурао уговоре о оружју са различитим државама директно или индиректно обезбеђивао мито и финансијску подршку“.

„Тешић је водио потенцијалне клијенте на луксузне одморе, плаћао њиховој деци образовање у школама и на универзитетима на Западу, те закључивао уговоре користећи мито“, истиче се у саопштењу у које је наш лист имао увид. У документу се наводи да су четири компаније тренутно у власништву Тешића, или под његовом контролом: Предузеће за трговину на велико и мало Partizan Tech D.O.O. Београд-Савски Венац (Partizan Tech), Technoglobal Systems D.O.O. Београд (Technoglobal), Charso Limited, i Grawit Limited.

Између осталог, напомиње се да је „Тешић наставио да се ангажује у трговини оружјем и да делује као тихи партнер у компанијама које индиректно поседује и контролише“, тако што „контролише многе, ако не и све дневне активности фирми… а, потом се ослања на сараднике од поверења, који потписују уговоре и чија имена се налазе на свим јавним документима“.

Подсетимо, потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је на недавној конференцији за новинаре да је анализом информација из марта 2018. закључила да је „неколико дана пошто је Слободан Тешић донирао два трактора Србима са КиМ у уме председника Србије, Тешићева фирма добила посао извоза оружја у Јерменију, који је претходно одузет Крушику“. Она је оценила да „имамо школски пример трговине утицајем и спонзорства Слободана Тешића Александру Вучићу“.

На списку оних којима су уведене америчке санкције јесте и Горан Андрић, описан као „један од најближих сарадника Тешића, који је представљао Тешића приликом различитих продаја у иностранству, укључујући преговоре о пословима у име Тешића док се Тешић налазио на листи УН за забрану путовања“. Према сазнањима надлежних у САД, компанија Velcom Trade D.O.O. Београд „налази се под контролом или у власништву“ Андрића.

Такође, на удару америчког ембарга нашао се Есад Капиџић, директор фирме са седиштем у Кипру Finrost Limited (Finrost), означен и као „директор и представник“ компанијеFalcon Strategic Solutions D.O.O. (Falcon Strategic), са седиштем у Србији. Те компаније, верује се, „директно или индиректно раде за Тешића“, укључујући ангажовање приликом склапања уговора са „једном владом у Африци“.

Санкције су уведене и Небојши Шаренцу, „извршном директору фирми Техноглобал и Партизан“, за кога се наводи да је „Тешићев нећак и један од најближих сарадниика“. Истовремено, истиче се да Шаренац контролише компанију Melvale corporation D.O.O. Београд.

ПОДУЖИ СПИСАК
На подужем списку Америчког министарства финансија налазе се и следећи грађани Србије: Зоран Петровић, извршни директор компаније Partizan Tech, Никола Бркић из исте компаније, Милан Суботић, власник и извршни директор компаније Vectura trans D.O.O, Желимир Петровић, власник компаније Аранекс Д.О.О, као и Сретен Цвјетковић, Љубо Маричић…

 

Ауторка Марија Стојановић

 

Насловна фотографија: Alex Wong/Getty Images

 

Извор Данас, 09. децембар 2019.