Хандке: Нисам очекивао кампању која се води против мене

„Лоше ствари не можете да очекујете. Можете у глави да их замислите, али оне на крају буду и горе”, рекао је аустријски нобеловац

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке, изјавио је да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.

„Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, где је био почетак свих масакара, и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу да реализујем”, рекао је у понедељак Хандке за РТРС.

Одговарајући на питање да ли је награда закаснила две деценије, како тврде његове колеге и познаници, он је оценио да је Нобел дошао у право време.

„Не знам зашто, али осећам да је сада добар тренутак за то”, рекао је Хандке.

Говорећи о променама у Шведској краљевској академији, односно наводима да додела награде њему представља прекретницу у Академији, рекао је да не зна да ли се нешто променило, али да осећа нову енергију.

„Осећам нешто. Омладину, младе људе, иако немам ништа против старијих. Ако неки људи кажу да додела награде мени представља прекретницу у Академији, за мене је то у реду, али ја то не бих могао тако да кажем”, рекао је Хандке.

Према његовим речима, оног тренутка када је сазнао да је добио Нобелову награду осетио је мир, али и да је то кратко трајало, јер су кренули напади на њега.

„Када сам чуо вест, када ме је секретар Академије позвао телефоном осетио сам мир као енергију, али је онда у одређеним тренуцима постало тешко. Сви ти напади, а нисам мазохиста. Лоше ствари не можете да очекујете. Можете у глави да их замислите, али оне на крају буду и горе”, рекао је аустријски нобеловац.

Упитан шта ће урадити с новчаним делом награде, Хандке је рекао да није о томе размишљао, јер тај новац још нема, преноси Танјуг.

„То још није мој новац. Заборавио сам ИБАН, морам да пронађем свој број рачуна. Не знам где је. Заборавио сам га у Француској”, рекао је Хандке и додао да се ништа неће променити након ове награде и да ће наставити да пише и ствара као и до сада.

Нобелове награде додељују се данас на церемонији у Стокхолму.

 

Извор Политика, 10. децембар 2019.

ХРВАТСКА БОЈКОТУЈЕ ДОДЕЛУ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА КЊИЖЕВНОСТ
Министарство спољних и европских послова Хрватске (МВЕП) одлучило је да амбасадор те земље у Краљевини Шведској не учествује на церемонији доделе Нобелове награде у Стокхолму због, како је саопштено, „доделе награде особи политички ангажованој у давању подршке великосрпској политици Слободана Милошевића 90-их година прошлог века”.

То је Министарство објавило на свом Твитеру, преноси Танјуг.

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски књижевник Петер Хандке, нашао се на мети критика због својих ставова Србији и Слободану Милошевићу. Церемонији, како је раније саопштено, неће присуствовати ни амбасадор Албаније, ни представник Приштине. Додела Нобелових награда биће одржана сутра у Стокхолму.

 

Насловна фотографија: Alain Jocard/AFP via Getty Images

 

Извор Политика, 09. децембар 2019.