Новости: Обрадовићево понашање испред Скупштине изазвало несугласице у СзС

Потез Обрадовића осудио је низ функционера СзС, укључујући и „првог међу једнакима“ у овом савезу Драгана Ђиласа

Односи у Савезу за Србију озбиљно су пољуљани након што је лидер “Двери” Бошко Обрадовић, током суботњег протеста “Један од пет милиона”, српском заставом ударао о врата зграде Народне скупштине, покушавајући да на силу уђе. Због свега би, тврде наши извори, могло да дође и до преиспитивања опстанка овог опозиционог блока у садашњем саставу.

Потез Обрадовића осудио је низ функционера СзС, укључујући и “првог међу једнакима” у овом савезу, лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Он је поручио да је идеја организатора протеста била куцање на врата здања Скупштине, а не било какав упад:

– Кажимо јасно и гласно да се ударање државном заставом о стакло не може назвати куцањем на било која врата. И да смо погрешили. И наставимо даље са разоткривањем криминалних и штеточинских потеза ове власти, али и предлозима шта треба радити да би људи сутра заиста живели боље – навео је Ђилас у писаној изјави.

Лидер Двери одмах је оштро узвратио, рекавши да не мисли да је грешка “куцање на врата Скупштине”, како је назвао ударање о врата копљем са заставом. Он је додао да је била намера да се само покуца и пошаље порука упозорења да ће та институција, која је, како је рекао, заузета, морати да се ослободи.

– С тим треба наставити и у случају других институција које не раде свој посао. Мислим да једино на тај начин можемо да се изборимо за демократију и слободу, да им покажемо зубе.

Обрадовићева стратегија “показивања зуба” у политичкој борби СзС против власти већ дуго је трн у оку великог броја функционера ДС, који сматрају да овој странци није место у блоку у којем главну реч воде Ђилас и Обрадовић. Због тога већ дуго међу демократама тињају унутарстраначки сукоби, јер њихов лидер Зоран Лутовац остаје нем на Обрадовићеве “перформансе”.

Последњи потез вође Двери, судећи према реакцији посланика ДС Балше Божовића, само ће долити уље на ватру размирица међу демократама:

– У име вредности и политике ДС, ограђујем се од оваквог начина борбе против Вучићевог режима и изражавам жаљење и чуђење што је руководство моје странке направило очигледан превид па то одмах није учинило. Овакви “перформанси” насиља помажу Вучићу више него сва његова машинерија коју је активирао да би се одржао на власти – навео је Божовић у писаној изјави.

Председник Нове Зоран Живковић рекао је да “куцање на врата Скупштине” није добар пут, наводећи да не зна да ли је то била идеја Обрадовић, организације “Један од пет милиона” или “независног Крима”:

– Колико се сећам, ово је пети пут да је Обрадовић куцао на нека врата. Био је у РТС-у два пута, Председништву Србије, испред седишта градске полиције у Улици 29. новембра, сад испред Скупштине, и све је то било неуспешно.

ПРОТЕСТ НИЈЕ ОТИШАО У ДОБРОМ ПРАВЦУ

Посланица и потпредседник Народне странке Санда Рашковић Ивић каже, за Новости, да не мисли да ће Обрадовићев потез битније утицати на односе у СзС:

– Свако има свој стил политичке борбе, а ово што је Обрадовић урадио свакако није мој стил. Он је млад човек и очигледно су га понеле емоције. Према мом мишљењу, то није отишло у добром правцу.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Вечерње новости, 10. децембар 2019.