Светска трговинска организација пред највећом кризом од оснивања

Тренутном блокадом Сједињених Америчких Држава, седмочлани Апелациони панел СТО остаје само са једним судијом

Светска трговинска организација (СТО), највећа међународна економска организација са 164 чланице, улази ове седмице у најозбиљнију кризу од оснивања 1995. године, будући да данас у поноћ њен седмочлани Апелациони панел (АП) остаје са само једним судијом. Другим речима, уколико званични Вашингтон „преко ноћи” не промени мишљење о СТО, свет би већ од сутра могао остати без општеприхваћеног арбитра који би у случају све бројнијих међудржавних трговинских спорова имао коначну реч да пресуди ко је у праву.

Иначе, до замене судија у АП не долази већ две године, откако званични Вашингтон систематски блокира именовања нових судија (уместо оних којима истиче мандат), одбија да сам понуди нова персонална решења за ту стратешку функцију и истовремено прети да ће заврнути славину финансирања СТО. Незадовољна радом СТО још од времена администрације Џорџа Буша и Барака Обаме, Америка је с Доналдом Трампом на челу у једном тренутку запретила да ће напустити Светску трговинску организацију, да би од тог става за сада ипак одустала.

Иронија историје је да су Америка и ЕУ пред крај 20. века били главни иницијатори оснивања СТО, која је у оно време била замишљена да подстакне глобализацију привреде, нову регулативу трговине и промоцију мира и стабилности. Жустри привредни успон земаља у развоју, а посебно Кине, Индије, Бразила (који је пред СТО добио више папрених спорова против америчког и европског бизниса) и других држава, довели су Запад, а посебно Вашингтон, у ситуацију да се почесто нађу на страни кршилаца постојећег правилника о глобалној фер трговини.

Америчка администрација од почетка Трамповог мандата више него гласно захтева темељне реформе глобалног трговинског поретка, сматрајући да је Апелациони панел као последња инстанца у решавању спорова одавно „прекорачила свој мандат”. По Вашингтону, Апелациони панел требало би да буде место техничке ревизије спорова, никако тело чије пресуде у појединим случајевима као да постају нововажећи глобални трговински правилник.

Трамп је више пута истакао да пресуде СТО и њеног Апелационог панела штете интересима америчких радника и бизниса и да би Америка у појединим трговинским споровима много боље прошла када би „ један на један” преговарала са државама са којима је у привредном спору.

Увиђајући доследност политике Вашингтона у блокирању замене судија у Апелационом телу СТО, Европска унија, Норвешка и Канада почеле су с краја прошле године да заједнички разматрају како да унутар Светске трговинске организације формирају неформалне панеле пред којима би покушавале да разреше текуће међусобне спорове. Брисел је недавно најавио да ће настојати да овој иницијативи придружи Кину, Русију и још неке државе. Истовремено, Хондурас се приклонио Америци, подржавајући мишљења у Вашингтону да је Апелациони панел „исувише европејски”, да „жмури пред кинеском политиком дампинг цена на светском тржишту”…

Било како било, даљи наставак рада Светске трговинске организације, сада када је и формално остала без „врховног суда” (како у понеким круговима називају Апелациони панел), у овом тренутку делује неизвесно.

Роберто Азеведо, шеф СТО, сматра да све није можда још изгубљено за СТО.

„Парализа Апелационог панела не значи и крај трговинског система”, нагласио је Азеведо уочи овонедељног заседања СТО у седишту у Женеви.

У међувремену, чланство СТО не скрива нелагоду.

„Највећи ризик је да ће сада моћније државе моћи далеко силовитије да притискају мање државе око услова за трговину”, упозорава Ксолелва Млумби-Петер, амбасадор Јужноафричке Републике при СТО.

И док многе чланице СТО сматрају да су реформе правилника глобалне мултилатералне трговине неопходне, посебно у посткризном времену (након 2008) и у јеку оштре глобалне економске поларизације, неизвесно је када ће се свет договорити о новим правилима.

„Светска трговинска организација је пред највећом кризом од настанка. Уколико се више не могу спровести правила глобалне трговине, на делу ће бити закони џунгле”, поручио је недавно Фил Хоган, нови европски комесар за трговину.

 

Ауторка Тања Вујић

 

Насловна фотографија: REUTERS/Denis Balibouse

 

Извор Политика, 10. децембар 2019.