Трамп званично оптужен за злоупотребу положаја и ометање истраге

Надлер је додао да ће Одбор за правосуђе ове недеље размотрити ове тачке како би Представничком дому изнео своје препоруке о опозиву

Конгрес САД је објавио да ће процес импичмента председника САД Доналда Трампа бити покренут по две тачке – због злоупотребе положаја и ометање истраге Конгреса.

„Прва тачка је злоупотреба положаја. Кршење закона које заслужује опозив је када председник користи овлашћења своје јавне функције ради личне користи…“, рекао је председник Одбора за правосудна питања Џеролд Надлер.

Према његовим речима, управо то је Трамп учинио када је „вршио притисак на Украјину како би се она мешала у председничке изборе 2020. године“. Трамп се, притом, мешао у ток истраге коју су демократе покренуле у Конгресу.

„То даје основ за другу тачку – ометање истраге Конгреса“, истакао је Надлер.

Он је додао да ће Одбор за правосуђе ове недеље размотрити те тачке како би Представничком дому изнео своје препоруке о опозиву. У случају да Представнички дом, који контролишу демократе, изгласа Трампов опозив, случај ће прећи у Сенат. Демократе, које контролишу одборе који се баве истрагом, више пута су одбијале да позову сведоке које су предлагали републиканци, позивајући само оне које су сматрали неопходним.

Бела кућа одбила је да учествује у расправи. Представници Беле куће изјавили су да рачунају на поштен процес у Сенату који контролишу републиканци, након што демократе изгласају опозив Трампу у Представничком дому.

Демократе су започеле процес Трамповог опозива, осумњичивши га да одлаже пружање војне помоћи Украјини и захтевајући, у замену за пружање помоћи, истрагу против свог политичког противника Џоа Бајдена и његовог сина Хантера. Трамп тврди да је од украјинских власти само тражио борбу против корупције.

 

Насловна фотографија: Saul Loeb-Pool/Getty Images

 

Извор Спутњик, 10. децембар 2019.