Галијашевић: СДА позива на линч Кустурице и Хандкеа

Он је рекао да је прича СДА о моралу и људскости Кустурице и Хандкеа прича оних који немају ни морала, а ни људскости и класична СДА-овска претња

Странка демократске акције понекад наступа као да је терористичка организација, а не политичка партија, користећи често у свом јавном обраћању претње и позив на линч, оценио је данас стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

„У овом случају СДА је то учинио према двојици светских уметника Емиру Кустурици и Петеру Хандкеу. Тај флагрантни напад на уметнике говори да су људскост, истина и правда, те цивилизацијске вредности, далеко удаљене од СДА”, истакао је Галијашевић, преноси Танјуг.

Он је рекао да је прича СДА о моралу и људскости Кустурице и Хандкеа прича оних који немају ни морала, а ни људскости и класична, како је назвао, СДА-овска претња, преноси Срна.

На питање да прокоментарише саопштење СДА у којем су изнесене гнусне увреде и оптужбе на рачун Кустурице и Хандкеа, Галијашевић је нагласио да Емир Кустурица никада никог није издао, него је у потрази за људском и уметничком слободом, кренуо путем који су прошли Иво Андрић, Меша Селимовић и многи други.

„Зар и нобеловац Иво Андрић није рекао да се никад више неће вратити у БиХ, управо због оваквог вокабулара који данас користи СДА”, навео је Галијашевић.

 

Извор Политика, 11. децембар 2019.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ О НАПАДУ НА КУСТУРИЦУ И ХАНДКЕА
Поводом бесрамног напада СДА на Петера Хандкеа и Емира Кустурицу, прослављени српски песник и академик Матија Бећковић за Искру каже:

– Оно што је некад било могуће само на Истоку, појавило се на Западу. Оно што су некад доживљавали Буњин, Солжењицин и Пастернак у СССР-у, то данас доживљава Петер Хандке у такозваном слободном свету. А што се тиче Кустурице, понавља се стара песма: „Сва се Босна на Емира спрема, а Немања ни абера нема.“

 

Извор Искра, 11. децембар 2019.

САОПШТЕЊЕ СДА
Додјела Нобелове награде Петеру Хандкеу представља цивилизацијски и етички суноврат Нобеловог комитета, којим се сврстао на страну негатора геноцида. Петер Хандке се са уживањем ставио на страну насилника, правдајући ратне злочинце и негирајући злочине који су згрозили цивилизирани свијет. Таквим ставовима Хандке је издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма.

Није случајно да је међу најгласнијим у одбрани Хандкеа Емир Кустурица, који је починио сличну издају свих људских и моралних принципа. Издаја Кустурице је гора и комплетнија. Он је издао и свој народ, родбину, комшилук, пријатеље, вјеру и град у којем је одрастао. Учинио је то у времену геноцида над Бошњацима.

Из Београда је посматрао рушење хиљаду босанских џамија, урбицид над Сарајевом, отварање конц логора, масовна силовања и покоље десетина хиљада невиних муслимана. Издају је у тим црним временима „закитио“ и промјеном вјере и имена. Нема награде и признања које може Петера Хандкеа и Немању Кустурицу подићи са моралног дна којем по властитом избору припадају и које заслужују.

 

Насловна фотографија: AP

 

Извор sda.ba, 10. децембар 2019.