Иран се прикључио групи земаља које развијају сопствени интернет

„Поред страног интернета ми желимо јаку националну информациону мрежу, како би народ могао да користи и један и други“, рекао је Рохани

Иран има намеру да настави са јачањем сувереног интернета, али се неће искључивати са глобалне мреже, рекао је председник Ирана Хасан Рохани.

„Ако најавимо да ћемо јачати националну информациону мрежу, непријатељи земље ће почети са пропагандом – влада Ирана намерава да се искључи са страног интернета. Међутим, то није тако, јер поред страног интернета ми желимо јаку националну информациону мрежу, како би народ могао да користи и један и други“, истакао је Рохани. Раније је портпарол владе Ирана Али Раби изјавио да „ни данас нити у било које друго време“ не постоје планови да се искључе са интернета и у случају да развију сопствени.

Средином новембра у Ирану је био ограничен приступ интернету. Власти Ирана су донеле одлуку да искључе широк приступ интернету, након што је 15. новембра у земљи избио талас протеста који су прерасли у нереде. Власти су своју одлуку образложиле потребом да се осигура безбедност земље у тешкој ситуацији. Иран је тврдио да ће интернет бити враћен након што у земљи завлада мир, што се и десило крајем новембра.

У Ирану је седмицу и по био ограничен приступ страним сајтовима и претрази, али је био дозвољен приступ локалним страницама на интернету. САД су подржале демонстранте и затражиле од иранских власти да под хитно обнове рад интернета у тој земљи.

 

Насловна фотографија: Ebrahim Noroozi/AP

 

Извор Спутњик, 11. децембар 2019.