Лавров се састао са Трампом и Помпeом, на столу стратешки споразум о наоружању

Русија, САД и многе друге државе треба да направе нови оквир за обезбеђење стратешке безбедности, узимајући у обзир савремено наоружање, рекао је Помпео

Контрола наоружања, Украјина и Сирија биће главне теме сусрета Доналда Трампа, Мајка Помпеа са Сергејом Лавровим. Лавров први пут борави у Вашингтону од маја 2017. године, пренео је Глас Америке.

Посета шефа руске дипломатије је, међутим, у сенци званичног изношења оптужби у процесу опозива Трампа и председникових критика на рачун интерног извештаја Секретаријата за правосуђе, у којем се наводи да је Федерални истражни биро (ФБИ) оправдано отворио истрагу о везама између Трамповог изборног штаба у кампањи 2016. године и Русије.

Лавров се прво састаје са Помпеом у Стејт департменту, где ће одржати и заједничку конференцију за новинаре. Двојица званичника ће се затим у Белој кући састати са Трампом. Бела кућа је саопштила да се очекује да ће Трамп и Лавров разговарати о контроли наоружања, безбедности избора и националној безбедности.

Помпео је у понедељак рекао у интервјуу америчким медијима да је Трамп од њега затражио да ради на америчко-руским пословним односима, а да ће са Лавровим разговарати и о контроли наоружања. Помпео и Лавров су се састајали неколико пута током последњих годину дана, и у Њујорку и у Русији, али се до сада нису састали и у Вашингтону.

Лавров није био у Вашингтону од 2017. Те године, 10. маја, примио га је Трамп у овалном салону Беле куће. Сусрет је изазвао скандал зато што је амерички председник оптужен да је открио поверљиве информације о Сирији.

 

Извор Бета/Б92, 10. децембар 2019.
ПОМПЕО РАЗГОВАРАО СА ЛАВРОВОМ О УКРАЈИНИ
Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да је на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разговарао о Украјини и нагласио потребу за поштовањем Минских споразума.

Помпео је изјавио да је са руским министром разговарао о решавању ситуације у Сирији и да су се стране сложиле да нема војног решења тог сукоба.

„Када је Сирија у питању – радимо на спровођењу Резолуције 2254. То је резолуција Уједињених нација. Сматрамо да не постоји војно решење и да Сирија не треба да постане уточиште за терористичке групе и ДАЕШ“, нагласио је Помпео.

Амерички државни секретар рекао је да се са руским министром Сергејом Лавровом договорио о наставку дипломатског рада међу земљама.

„Русија и Сједињене Америчке Државе морају да побољшају односе и ми смо на томе радили током последње две године… Лавров и ја смо се договорили да наставимо да активно радимо у овом правцу дипломатским путем. Договорили смо се да одржавамо контакте“, рекао је Помпео на заједничкој конференцији за новинаре.

НАСТАВАК НОРМАЛИЗАЦИЈЕ ОДНОСА
Са своје стране, Лавров је објаснио да ће Русија наставити дијалог са Сједињеним Америчким Државама и тражити могућност нормализације односа.

„Имамо различите погледе на неке ствари и наивно је претпоставити да ћемо о кључним питањима преко ноћи постићи међусобно разумевање… Наравно, слажемо се са нашим америчким партнерима да се ситуација, када се нагомилавају противречности између водећих нуклеарних сила, не може назвати прихватљивом. То не иде у корист ни наших земаља, ни међународне заједнице“, истакао је Лавров након разговора са америчким државним секретаром.

Руски министар рекао је да је са Помпеом разговарао и о контроли наоружања. Лавров је рекао да је једна од главних тема састанка била стратешка стабилност.

„Обратили смо пажњу на негативне последице повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета“, рекао је он.

„Нагласили смо да смо и у тренутним условима, након што је споразум престао да постоји, заинтересовани да ову сферу стратешке стабилности не одбацимо тек тако“, додао је Лавров.

„Што се тиче продужавања Споразума о стратешком офанзивном наоружању, као што сам већ напоменуо, Русија је недавно још једном потврдила спремност да пристане да га продужи овог тренутка како би се смањиле тензије у светској заједници због чињенице да ће последње средство за контролу наоружања између Сједињених Америчких Држава и Русије престати да буде на снази. Ми смо, као што сам рекао, спремни за то већ данас. На потезу су наше америчке колеге“, истакао је Лавров.

Помпео је, са своје стране, рекао да је Споразум о стратешком наоружању закључен у другој ери и да су се од тада претње стратешкој стабилности промениле.

„То је споразум склопљен пре много година, када је постојао другачији баланс снага великих сила, друге врсте наоружања, претње су биле другачије у поређењу са данашњим. Данас претња стратешкој стабилности нису само бомбардери, подморнице или ракете. Постоје и друге методе које могу довести до дисбаланса стабилности“, оценио је Помпео.

Он је истакао да је „потребно проширити подручје примене овог споразума, мора се укључити Комунистичка партија Кине.

„Мора се осигурати да они буду спремни да учествују у процесу који ће створити систем споразума који омогућавају стратешку стабилност, као што су то Споразум о стратешком офанзивном наоружању и Споразум о ликвидацији ракета.“

Амерички државни секретар додао је и да Кина има мање таквих система, али да то не значи да „ћемо наметати неко ограничење било којој земљи“.

„Говоримо о развоју система услова који обезбеђује стабилност људима у САД, Русији и широм света.“

Он је истакао да је потребан добар стратешки дијалог и да се „нада се да ћемо овај процес започети на конструктиван начин тако да све стране разговарају о претњама стратешкој стабилности у свету“.

„Ако то учинимо, почећемо да се конструктивно крећемо како би све стране разматрале претње стратешкој стабилности у свету. Ако то учинимо, постићи ћемо напредак“, додао је он.
Не дозволити нуклеарни рат

Лавров је на конференцији такође навео да је америчког дипломату позвао да прихвати изјаву о недопустивости покретања нуклеарног рата.

„Такође потврђујемо предлог да се поново, на основу примера Совјетског Савеза и САД, на нивоу председника усвоји изјава о недопустивости нуклеарног рата“, нагласио је руски министар. Он је додао да „тај предлог остаје отворен“, као и да су разговори били пословни и отворени.

Руски министар саопштио је да је у разговору са америчким државним секретаром предложио утврђивање обавеза земаља да се не мешају у међусобне унутрашње послове.

„Више пута смо предлагали, а данас још једном подсетили, да се вежемо међусобним обавезама о немешању у унутрашње послове, по узору на размену личних белешки која се догодила 1933. године, када су се обнављали дипломатски односи између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава. Председник Рузвелт и америчка страна су предложили и ми смо се сложили да разменимо писма између председника Рузвелта и нашег министра спољних послова Литвинова. У писмима су биле наведене обавезе да се спрече сва мешања у међусобне унутрашње послове“, објаснио је Лавров.

О „НОРМАНДИЈСКОМ ФОРМАТУ“
Лавров је на конференцији у Вашингтону изјавио да је подробно информисао америчког државног секретара о јучерашњим преговорима „нормандијског формата“ и достигнутим резултатима.

Он је рекао да је „детаљно упознао Мајка Помпеа и његову делегацију о јучерашњим разговорима у оквиру ’нормандијског формата‘ у Паризу, одлукама које су тамо донете и питањима која тек треба решити да би се у потпуности кренуло у правцу спровођења Минских споразума“.

„Важно је да коначни документ, који су синоћ одобрили председници Русије, Украјине, Француске и канцеларка Немачке, потврђује неповредивост Минских споразума и захтева њихову пуну реализацију“, рекао је Лавров и додао да је то „апсолутно наш став“.

 

Извор Спутњик, 10. децембар 2019.

ПОМПЕО: РУСИЈА И АМЕРИКА ДА НАПРАВЕ НОВ СПОРАЗУМ
Русија, САД и многе друге државе треба да направе нови оквир за обезбеђење стратешке безбедности, узимајући у обзир савремено наоружање, рекао је државни секретар САД Мајк Помпео на конференцији за штампу са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом.

„Споразум о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3) ступио је на снагу пре много година, када су снаге биле другачије. Систем наоружања, претње, ризици стратешке стабилности разликују се од данашњих“, рекао је Помпео.

По речима државног секретара, то нису само ракете, бомбардери, подморнице, бојеве главе, већ и друго наоружање које може створити стратешку нестабилност.

„Сматрамо да дијалог треба да буде раширен не само на рачун укључивања Кине, већ и целог спектра инструмената силе који могу створити стратешку нестабилност. То је стратешко офанзивно наоружање, ракете средњег и кратког домета, читавог спектра споразума који су закључени пре више деценија“, додао је он.

„То је наш циљ. Надам се наш заједнички циљ: да се изради списак услова који осигуравају безбедност грађана САД, Русије и читавог света, који захтевају добар стратешки дијалог. Надам се да можемо кренути напред. Све стране говоре о претњама стратешкој стабилности. Уверен сам да заједно можемо постићи прогрес“, закључио је Помпео.

Заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков изјавио је да Русија за сада не види политичку вољу САД за продужење споразума СТАРТ-3.

„Све је до политичке воље. Нажалост, као и пре, не видимо довољно политичке воље са америчке стране“, приметио је Рјабков. Он је додао да ће за продужење споразума Русији бити потребни месеци.

 

Насловна фотографија: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Извор Спутњик, 11. децембар 2019.