Новинар Њузвика поднео оставку због забране да објави истину о Сирији

Новинар Тарек Хадад је дао оставку након што је његов уредник одбио да објави чланак у којем се износи права истина о хемијском нападу у Сирији

Како извјештава Њузвик, њихов новинар је сам поднио оставку на своје радно мјесто, након што је тај амерички часопис одбио објавити његов чланак у којем се под упитник стављају западни медијски извјештаји о поријеклу хемијског напада у Сирији.

Прошлог априла је Организација за забрану хемијског оружја (OPCW) објавила извјештај у којем оптужује Сирију да је извела хемијски напад на југозападни сиријски град Доуму. Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска су касније тај извештај искористиле као изговор за покретање координираног ракетног напада на војна и истраживачка постројења у близини главног сиријског града Дамаска, те Хомса на западу земље.

Новинар Тарек Хадад је дао оставку након што је његов уредник одбио објавити чланак у којем се спомиње интерна електронска пошта Организације за забрану хемијског оружја у којем се откривају неповезаности између стварних резултата истраживања на терену и коначног извјештаја Уједињених нација о спорном нападу.

„Пронашао сам доказе како су заташкали причу, као и доказе из другог случаја гдје су уклоњене информације које нису одговарале америчкој управи, иако су чињенично биле тачне“, рекао је Тарек Хадад.

“Јуче сам поднио оставку у Њузвику након што су моји покушаји да објавим новости о процурјелом допису OPCW без ваљаног разлога одбијени”, написао је Хадад на Твитеру, позивајући се на Организацију за забрану хемијског оружја (OPCW). Објављивање ових детаља могло би се одложити, јер је новинар наводно упозорен на клаузулу о повјерљивости у свом уговору.

“Планирам ускоро објавити те детаље у цијелости. Међутим, након што сам замолио уреднике за коментар, као што је новинарска пракса, примио сам допис  која ме подсјећа на клаузуле о повјерљивости у мом уговору. То јест, пријетило ми се правним поступком”, рекао је новинар.

Додао је да тражи правни савјет и да ће у најмању руку објавити информације које посједује, али тако да не “објави повјерљиве податке”. Подсјетимо раније је Викиликс објавио интерну електронску пошту у којој се изражава забринутост због открића организације, а која потврђују Хададову верзију.

У изјави за Фокс њуз у петак увече је портпарол Њузвика рекао “како је новинар изложио теорију завјере, а не објективно извјештавање“. Претходно је у неколико извјештаја објављено да су исламистички милитанти скупине Џаиш ал Ислам у сарадњи с Бијелим кацигама, те уз западну подршку, користили хлорин против цивила само како би за то оптужили владу у Дамаску и оправдали страну војну интервенцију у арапској земљи.

 

Аутор Саша Ф.

 

Насловна фотографија: AP Photo/Hassan Ammar, File

 

Извор Fox News/logicno.com, 11. децембар 2019.