Novinar Njuzvika podneo ostavku zbog zabrane da objavi istinu o Siriji

Novinar Tarek Hadad je dao ostavku nakon što je njegov urednik odbio da objavi članak u kojem se iznosi prava istina o hemijskom napadu u Siriji

Kako izvještava Njuzvik, njihov novinar je sam podnio ostavku na svoje radno mjesto, nakon što je taj američki časopis odbio objaviti njegov članak u kojem se pod upitnik stavljaju zapadni medijski izvještaji o porijeklu hemijskog napada u Siriji.

Prošlog aprila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) objavila izvještaj u kojem optužuje Siriju da je izvela hemijski napad na jugozapadni sirijski grad Doumu. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su kasnije taj izveštaj iskoristile kao izgovor za pokretanje koordiniranog raketnog napada na vojna i istraživačka postrojenja u blizini glavnog sirijskog grada Damaska, te Homsa na zapadu zemlje.

Novinar Tarek Hadad je dao ostavku nakon što je njegov urednik odbio objaviti članak u kojem se spominje interna elektronska pošta Organizacije za zabranu hemijskog oružja u kojem se otkrivaju nepovezanosti između stvarnih rezultata istraživanja na terenu i konačnog izvještaja Ujedinjenih nacija o spornom napadu.

„Pronašao sam dokaze kako su zataškali priču, kao i dokaze iz drugog slučaja gdje su uklonjene informacije koje nisu odgovarale američkoj upravi, iako su činjenično bile tačne“, rekao je Tarek Hadad.

“Juče sam podnio ostavku u Njuzviku nakon što su moji pokušaji da objavim novosti o procurjelom dopisu OPCW bez valjanog razloga odbijeni”, napisao je Hadad na Tviteru, pozivajući se na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW). Objavljivanje ovih detalja moglo bi se odložiti, jer je novinar navodno upozoren na klauzulu o povjerljivosti u svom ugovoru.

“Planiram uskoro objaviti te detalje u cijelosti. Međutim, nakon što sam zamolio urednike za komentar, kao što je novinarska praksa, primio sam dopis  koja me podsjeća na klauzule o povjerljivosti u mom ugovoru. To jest, prijetilo mi se pravnim postupkom”, rekao je novinar.

Dodao je da traži pravni savjet i da će u najmanju ruku objaviti informacije koje posjeduje, ali tako da ne “objavi povjerljive podatke”. Podsjetimo ranije je Vikiliks objavio internu elektronsku poštu u kojoj se izražava zabrinutost zbog otkrića organizacije, a koja potvrđuju Hadadovu verziju.

U izjavi za Foks njuz u petak uveče je portparol Njuzvika rekao “kako je novinar izložio teoriju zavjere, a ne objektivno izvještavanje“. Prethodno je u nekoliko izvještaja objavljeno da su islamistički militanti skupine Džaiš al Islam u saradnji s Bijelim kacigama, te uz zapadnu podršku, koristili hlorin protiv civila samo kako bi za to optužili vladu u Damasku i opravdali stranu vojnu intervenciju u arapskoj zemlji.

 

Autor Saša F.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Hassan Ammar, File

 

Izvor Fox News/logicno.com, 11. decembar 2019.