Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

Priznanje je dobio, kako je rečeno, za uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva

Austrijskom piscu Peteru Handkeu je uručena Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji u Švedskoj. Nakon što je švedska kraljevska porodica ušla u koncertnu dvoranu u Stokholmu gde je održana ceremonija dodele nagrada, to je učinio i Handke zajedno sa ostalim laueratima.

Prvo su dodeljenje nagrade za fiziku naučnicima Džimu Piblsu, Mišelu Majoru i Diđeu Kelou, zatim naučnicima Džonu B. Gudinafu, M. Stenliju Vitingamu i Akiri Jošinu za hemiju, a potom nagrada u oblasti medicine naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci.

Pre nego što je nagrada uručena Handkeu, Nobel za književnost je dodeljen poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk, koja je dobitnica te prestižne nagrade za 2018. godinu, ali joj nagrada tada nije uručena zbog seks skandala u Švedskoj akademiji.

Austrijski pisac Peter Handke bio je sledeći koji je primio nagradu, Nobela za književnost 2019. godine. Priznanje je dobio, kako je rečeno, za uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

„Njegovo pisanje je uticalo na nekoliko generacije u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac”, rekao je Anders Olson, pisac i profesor na Univerzitetu u Stkoholmu, tokom uvodnog govora u kojem je obrazložio zašto je dobitnik nagrade upravo austrijski pisac, prenosi Tanjug.

Handke se zamerio devedesetih godina zapadnom svetu, kada je posećivao nekadašnju Jugoslavije dok je još trajao rat i kada je napisao esej Pravda za Srbiju, što je naišlo na osudu u nekim zapadnim krugovima.

Peter Handke je rođen u Grifenu u Koruškoj 6. decembra 1942. godine. Odrastao je u Istočnom Berlinu i Grifenu, a studije je započeo u Gracu. Nakon što je objavio prvi roman Stršljeni 1965. godine, napustio je fakultet da bi se više posvetio pisanju.

Pažnju na sebe skrenuo je godinu dana kasnije, 1966. godine, kada je na Prinstonu u Njujorku optužio literarnu „Grupu 47” za „opisnu impotenciju”. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka vidljivost mu na svetskoj literarnoj sceni donose i romani Levoruka žena, Kratka pisma za duga rastajanja i mnogi drugi.

Nobelova nagrada koja mu je uručena danas kruna je bogate karijere tokom koje je stvorio više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela, a oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser. U teatrima širom sveta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima – „Kaspar”, „Psovanje publike”, „Putovanje u sonornu zemlju”.

Roman Golmanov strah od penala, koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog reditelja „Nebo nad Berlinom”. Neposredno posle izvedbe u Frankfurtu, u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, u čuvenom Rasovom pozorištu, predstavu „Psovanje publike”, koja je i danas na repertoaru KPGT u Beogradu, postavio je Pit Teslić.

Osim u Gracu i Berlinu, živeo je u Diseldorfu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD. Od 1990. živi u Francuskom gradiću Šavilu, 12 kilometara jugozapadno od Pariza. Poznato je da je pasionirani sakupljač pečuraka.

VUČIĆ ČESTITAO HANDKEU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, uputio je čestitku austrijskom piscu Peteru Handkeu.

„Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jeste nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca”, naveo je Vučić u čestitki Handkeu, prenosi Tanjug.

„Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca”, istakao je predsednik Srbije.

„Nadam se, dragi prijatelju, Vašoj skoroj poseti Srbiji”, navodi se u čestitki predsednika Vučića austrijskom piscu povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost.

PROTEST ISPRED DVORANE GDE SE DODELjUJE NOBEL HANDKEU
Manja grupa građana okupila se ispred „Koncertne kuće” u Stokholmu, gde se održava svečana ceremonija dodele Nobelovih nagrada za književnost, koja je uručena i austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Okupljeni su minutom ćutanja odali počast žrtvama zločina u Srebrenici 1995. godine, kao i žrtvama ratnih dejstava u celoj BiH, prenosi Anadolija i navodi da će po završetku ceremonije uručenja biti održan protestni skup zbog dodele nagrade Handkeu.

Odluka da se Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnost izazvao je burne reakcije u regionu zbog njegovih stavova o Srebrenici, ratnim dešavanjima na tlu bivše Jugoslavije i bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: AP/Jonas Ekstromer

 

Izvor Politika, 10. decembar 2019.